Aralık 25, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Kripto Para

ERDOĞAN TALİMATI VERMİŞTİ: ÇARPICI KRIPTO PARA RAPORU

rapor

3 trilyon dolara ulaşan kripto piyasasında her ülkenin farklı uygulamalara yöneldiği ve yasal düzenlemeleri “zamana” bıraktığı tespiti yapılan rapora göre, dünyanın kripto konusunda kafası karışık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kripto varlıklarla ilgili yasal düzenlemenin hızla Meclis'e getirilmesi talimatını verirken, TBMM, konuyla ilgili kapsamlı bir rapor hazırladı.
TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı'nın "Kripto Varlıklar İle İlgili Yasal Düzenlemelere İlişkin Ülke Örnekleri" başlıklı 68 sayfalık raporunda, 2016'da 14 milyar dolar olan kripto varlık piyasasının bugün 3 trilyon dolara ulaştığı, turizmden, eğitime, dijital yayıncılıktan, sanat eseri alışverişine bir çok alanda kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanımının yaygınlaştığı ifade edildi.
Henüz uluslararası bir standart olmadığına dikkat çekilen kripto varlıkları bazı ülkelerin "fırsat", bazılarının da "tehdit" olarak görüp yasaklama yoluna gittiği kaydedilen raporda, dünyadaki kafa karışıklığı şöyle anlatıldı: "Örneğin ABD, Almanya, Japonya, Kanada gibi bazı ülkeler kripto varlıklara olumlu yaklaşırken; Çin, Bolivya ve Nepal gibi bazı ülkeler olumsuz yaklaşmaktadır. Buna ilave olarak ülkelerin tutumlarının zaman içinde değiştiği de bilinmektedir."

'Örneğin Çin önceleri olumlu yaklaşmakta iken 2021 yılında kripto varlıklarla ilgili çoğu faaliyeti yasaklamıştır. ABD ise önceleri sorgulayıcı bir tutum takınırken, son yıllarda en olumlu bakan ülkelerden biri haline gelmiştir.'

Uzmanlardan yardım

Bazı ülkelerin kripto varlıklar alanındaki yasal düzenlemeleri zamana bırakıp, bu alandaki lider ülkelerin düzenlemelerini takip etmeye devam ettikleri aktarılan raporda, "Düzenlemelere erken başlayan ülkeler, sonradan hataların farkına varıp değişikliklere gitmişlerdir" denildi. Raporda şunlar kaydedildi:
"Kripto varlık konusu; fazlasıyla teknik bir konu olması, kamu kurumlarında bu alanda uzman sayılabilecek personel azlığı ve parlamentoların tecrübe sahibi olmadığı bir alan olması gibi nedenlerle, bu alandaki yasal düzenlemeler, çoğu ülke parlamentosu için bir öğrenme sürecini beraberinde getirmektedir. Parlamentoların, sağlıklı düzenlemeler yapabilmek için uzmanlardan bilgi edinme yoluna gittiği görülmektedir."

Bilgi kirliliği var

Ülkelerin yaptığı düzenlemelerin takibi noktasında ciddi bilgi kirliliği yaşandığı ifade edilen raporda, “Küresel ölçekte ana akım medyanın, gerek kripto piyasasının manipülasyona müsait olmasından dolayı bilinçli olarak, gerekse medyanın konuya yabancı olmasından dolayı bilinçsiz olarak, yasal düzenlemelerini yanlış duyurduğu görülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

HABERİN DEVAMI…

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video