Mart 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 30.03.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 16.190 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 63 kişi olduğu açıklandı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özbekistan'daki görüşmeler neticesinde iki ülke arasındaki ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükselttik.
Türkiye ile Özbekistan arasında 10 anlaşma imzalandı.
*ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya, Putin’i ateşkesi kabul etmeye çağırdı.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İstanbul'daki müzakereleri olumlu bulduğunu kaydetti.
*ABD, Rusya'yı gıda taşıyan 94 geminin Akdeniz'e ulaşmasını engellemekle suçladı. Rusya ise Çin ile birlikte, küresel gıda pazarındaki çalkantılardan Batı'nın yaptırımlarını ve ekonomik ambargosunu sorumlu tuttu.
*AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Rusya'nın bir an önce dünya petrol ve doğalgaz piyasasından izole edilmesi gerektiğini söyledi.

EURUSD

Son günlerde Euro kanadında Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artış yoluna gidebileceği beklentileri artmaya başladı. Özellikle bölgede enflasyonun yüksek seyrinde devam etmesine ek olarak, Rusya ile Ukrayna arasında savaş durumunun küresel büyümeyi tehdit etmesi bu beklentileri artırdı. Son olarak eski Bundesbank Başkanı Weber’in bu konuda açıklamaları takip edildi. Weber; Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artışı için beklemesini hata olarak nitelendirirken, bankanın hemen şimdi faiz artırması gerektiği açıklamalarında bulundu. Bu konu tartışılırken gözler bu haftanın son işlem gününde bölgeden gelecek olan enflasyon verisinde olacak. Veri ile birlikte bankanın nasıl adımlar atabileceğinin ipuçları aranacak. Yeni günde ise 12:00’da AMB Başkanı Lagarde’ın konuşma yapması bekleniyor. Bu konuşma sonrasında ise gözler 15:00’da Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi olan Almanya’dan gelecek olan enflasyon verisinde olacak. Dolar kanadında ise 15:30’da ABD’de açıklanacak olan GSYİH verisi küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.11362 – 1.12370 – 1.13842 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.10488 – 1.09470 – 1.08453 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Küresel bazda piyasalar dün yurtiçinde gerçekleşen Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleşen heyetler arasındaki görüşmeyi takip etti. Görüşme sonrasında ılımlı açıklamalar gerçekleşti ve bu ılımlı açıklamalar küresel bazda umutları artırdı. Artan umutlar ile birlikte gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskılar azaldı ve azalan baskılar ile birlikte USDTRY paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Yeni günde ise piyasalar yurtiçinden gelen Ekonomik Güven Endeksi verisini takip etti. Gelen veriye göre Türkiye’de Mart ayında ekonomik güven endeksi 95.70 olarak gerçekleşti. Veri bir önceki ay 98.20 seviyesindeydi. Yeni günde gözler ABD kanadında açıklanacak olan önemli ekonomik verilerde olacak. İlk olarak 15:30’da ADP özel sektör istihdam verisini açıklanacak. Ardından 15:30’da açıklanacak olan GSYİH verisi küresel bazda hareketliliği artıracaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.70 – 14.85 – 15.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.50 – 14.30 – 14.10 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta 5 hafta geride kaldı. Sahada askeri süreç devam ederken heyetler dün İstanbul’da toplandı. Türkiye’nin aralarında olduğu 8 ülkenin garantörlüğünde anlaşmaların sağlanması istendi ve 4 saat süren müzakere sonunda yapılan açıklamalar yüz yüze görüşmelerin devam edeceği yönündeydi. Görüşmeler sonrasında yapılan ılımlı açıklamalar piyasalarda olumlu etki yarattı. Altında yaşanan baskı ile birlikte yaklaşık %2 düşüş yaşandı ve dün 1900 doların altında fiyatlamalar görüldü. Rusya-Ukrayna savaşından gelen barış yönlü haberler ons altında iştahı azaltıyor. Bu hafta uluslararası haber akışları ve savaşın nasıl yön bulacağı konusundan ziyade piyasalar için odak noktası Cuma günü açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi olacak ve piyasalar tarafından yakın takip edilecek. Bugün ekonomik veride TSİ 15:15’de ADP Tarım Dışı İstihdam değişikliği, TSİ 15:30’da GSYİH verileri küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1945 – 1970 – 2000 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1910 – 1880 – 1852 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video