Nisan 18, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALZİ – 21.02.2022

Gün

GÜNDEM VE PİYASA

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 70.355 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 263 kişi olduğu açıklandı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Türkiye’nin NATO'ya katılmasının 70. yılında Türkiye – NATO iş birliği ve bölgesel meseleler ele alındı.

*Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Ukrayna krizine ilişkin Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarının işe yaramayacağını, sadece sorunları erteleyeceğini söyledi.

*Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, elektrik faturalarında yapılan yeni düzenleme ile birlikte, faturalarda neredeyse yarı yarıya indirim söz konusu olacağını söyledi.
*Beyaz Saray, Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda Rusya'ya uygulanacak yaptırım paketinde Rusya'nın, uluslararası SWIFT sisteminden çıkarılması ihtimalinin çok düşük olduğunu ancak yine de tüm seçeneklerin masada olduğunu belirtti.
*Beyaz Saray, Biden'ın, Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik bir işgal eyleminin olmaması durumunda, Putin'le buluşmayı prensipte kabul ettiğini açıkladı.
*G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası başkanları, enflasyonist baskılar ve jeopolitik gerilimlerin küresel ekonomik görünüm için risk oluşturduğunu belirterek, bu riskleri izlemeye devam edeceklerini bildirdi.
*Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti Toplantısı´na katıldı. Nebati, MÜSİAD Yüksek İstişare Toplantısı´na katılım sağlayarak, güncel ekonomik konularla ilgili bilgi alışverişinde bulunduk. İş dünyası ile görüşmelerimize devam ediyoruz" dedi.
*İtalya: AB'nin Rusya'ya yönelik herhangi bir yaptırımı enerjiyi kapsamamalı.

*JPMorgan Fed'den 9 faiz artışı bekliyor.

EUR/USD

Geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izleyen EURUSD paritesi yeni haftaya 1.1319 seviyesinde başlangıç yaptı. Yeni haftaya başlangıçtan itibaren paritede bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Yeni haftanın ilk işlem gününde piyasalar Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya’dan ve Euro bölgesinden gelecek olan PMI verilerini takip edecek. Veriler TSİ 11:30 ve 12:00’da açıklanacak. Veriler ile birlikte Euro varlıklarında volatilite artacaktır. Genel olarak bakıldığında piyasalar yıl içerisinde Avrupa Merkez Bankası’nın sıkılaşma adımları atmasını bekliyor. Son olarak Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Kazimir varlık alım programı konusunda açıklamalarda bulundu. Kazimir; varlık alım programının Ağustos ayında sonlandırılması gerektiğini ve faiz artışlarının da kademeli olması gerektiğini belirtti. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.1392 – 1.1432 – 1.1489 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.1325 – 1.1266 – 1.1182 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USD/TRY

Piyasalar geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği para politikası kurulu toplantısını takip etti. Toplantı sonrasında banka beklentilere paralel olarak faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. Karar metni incelendiğinde ise; son enflasyon raporu sunumunda yapılan liralaşmanın stratejisine atıfta bulunuldu ve geniş kapsamlı politika çerçevesinin gözden geçirilmesine yönelik sürecin sürdüğü belirtildi. Diğer yandan geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ise yine yurtiçinden gelen Tüketici Güveni verisi takip edildi. TÜİK’in açıklamasına göre yurtiçinde tüketici güven endeksi Şubat ayında 71.2 seviyesine geriledi. Söz konusu veri Ocak ayında 73.2 seviyesindeydi. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise yurtiçinden gelecek olan Yabancı Turist Girişi verisi izlenecek. Veri 11:00'd’ açıklanacak. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 13.90 – 14.38 – 14.80 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 13.15 – 12.72 – 12.35 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Son zamanlarda piyasaların gündeminde Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimler var. Bu gerilimlere küresel bazda ABD ve Fransa gibi ülkelerde karışırken, olası savaş ihtimali küresel risk iştahını azaltıyor. Bu gelişmede altın fiyatlarını desteklerken altında yukarı yönlü hareketlenmelerin yaşanmasına neden olmuştu. Fakat bu yukarı yönlü hareketlenmeler, ABD Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in görüşebileceği ihtimali ile birlikte yerini aşağı yönlü hareketlenmelere bıraktı. Bu konu fiyatlamalar üzerinde oldukça etkiliyken, bölgeden gelecek haber akışları yakından takip ediliyor. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği yukarı yönlü hareketlenmeler ile haftayı yaklaşık olarak yüzde 2 değer kazanımı ile kapatan altın, yeni haftaya 1899 seviyelerinde başlangıç yaptı. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1915 – 1932 – 1950 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1880 – 1865 – 1850 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Twitter
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video