Nisan 27, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  9.3.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Fed Başkanı Powell, Fed’in 21 – 22 Mart'ta gerçekleşecek toplantısıyla ilgili herhangi bir karar almadıklarını, bu ve gelecek hafta açıklanacak verilerin analiz edileceğini söyledi.
*Powell, verilerin bütününün daha hızlı sıkılaşmanın gerekli olduğunu göstermesi halinde faiz artışlarının hızını artırmaya hazır olduklarını yineledi. Powell, "Bu konuda alınmış bir karar olmadığını vurguluyorum." dedi.
*Fed, Bej Kitap raporunun Mart sayısında genel ekonomik faaliyetin 2023'ün başlarında biraz arttığını bildirdi.
*ABD Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin davetini reddetti.
*ABD istihbaratı: Rus ordusunun bu yıl büyük topraklar ele geçirecek kadar toparlanabileceğini öngörmüyoruz.
*ABD Temsilciler Meclisi ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesini talep eden yasa tasarısını oyladı.
*Çin’de aylık TÜFE -%0,5 olarak açıklanırken, beklenti aylık TÜFE’nin %0,2 artış olması yönündeydi.
*Çin’de yıllık TÜFE %1,00 olarak açıklanırken, beklenti yıllık TÜFE’nin %1,9 artış olması yönündeydi.
Ne Olacak?
*Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD’de İşsizlik Başvuruları açıklanacak.
*Türkiye – İsveç – Finlandiya üçlü görüşmeleri bugün Brüksel'de, NATO karargâhında yeniden başlayacak.
*ABD Başkanı Biden, 10 Mart'ta AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşecek.

EUR/USD

EURUSD paritesi sert geri çekilmesinin ardında yatay fiyatlanıyor. Dün Euro Bölgesi'nde öncü büyüme verisi takip edildi. Buna göre Euro Bölgesi dördüncü çeyrekte yıllık bazda %1,9 beklentilerinin altında %1,8 büyüme kaydederken çeyreklik bazda da %0,1 beklentisinin altında %0 büyüme gösterdi. Yatırımcılar ECB'nin Mart toplantısında 50 baz puanlık artırıma gitmesini bekliyor. ABD'de ise Fed Başkanı Powell'ın şahin açıklamaları fiyatlanmaya devam ediyor. Dün takip edilen ADP Tarım Dışı İstihdam verisi de 200 bin beklentisini aşarak 242 bin artış gösterdi ve işgücü piyasasının hala güçlü kaldığına işaret etti. Yarın açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisi Fed'in faiz patikasında ve dolar endeksinin seyrinde belirleyici olabilir.
Destekler: 1.0480 - 1.0395 - 1.0303 Dirençler: 1.0571 - 1.0619 - 1.0691

USD/TRY

Dolar/TL paritesinde sınırlı yükseliş izleniyor. Yurt içinde dün veri gündemi sakindi. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde belirsizliğin ortadan kalkması yatırımcıların risk iştahı destekleyen bir unsur olarak öne çıktı. Borsa İstanbul son günlerde alıcılı seyir izledi. ABD'de ise Fed Başkanı Powell'ın şahin açıklamalarıyla düşen küresel risk iştahı dün de düşüşünü sürdürdü. Dolar endeksi 105'li seviyelerde hareket ederken anketlerde Fed'in Mart toplantısında 50 baz puanlık artışa gitme ihtimali %75 seviyesinde bulunuyor. Dün takip edilen ABD ADP Tarım Dışı İstihdam verisi beklentileri aşarak işgücü piyasasının hala güçlü seyrettiğine işaret etti. Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisi ise küresel risk iştahının seyri için takip edilebilir.
Destekler: 18.90 - 18.86 - 18.82 Dirençler: 18.95 - 19.00 - 19.05

XAU/USD

Ons altında yatay fiyatlamalar takip ediliyor. Fed Başkanı Powell’ın şahin ifadeleri küresek risk iştahı ve ons altında baskı oluşturmaya devam ediyor. Asya piyasalarında Japonya büyüme verisinin beklentileri karşılayamaması ve Çin’de enflasyonun beklenenden de fazla gerileyerek yıllık %1 seviyesine ulaşması da risk iştahında karışık seyre neden oluyor. Yarın açıklanacak ABD Tarım Dışı İstihdam verisi Fed’in faiz kararında belirleyici olabilir. İşgücü piyasasının sıkı kalmaya devam etmesi durumunda Fed faiz artırımlarında agresif olabilir. Yarın açıklanacak veriye kadar ons altında temkinli seyir takip edilebilir.
Destekler: 1804 - 1791 - 1773 Dirençler: 1820 - 1822 - 1850

BRENT

Brent petrolde temkinli seyir takip ediliyor. Fed Başkanı Powell’ın yarı yıl sunumunda faizlere ilişkin şahin ifadeler kullanması petrol fiyatlarını baskılamaya devam ediyor. Fed’in Mart toplantısında 50 baz puanlık artış yapması fiyatlanırken ekonomik altivitenin yavaşlayacağı endişesi hakim. Dün takip edilen ABD haftalık ham petrol stokları geçen hafta stokların artış beklentisine kıyasla azalış gösterdiğine ve talebin toplandığına işaret etti. Asya piyasalarında ise Japonya büyüme verisi yıllık %0,8 beklentisinin altında %0,1 oldu. Çin’de ise enflasyon beklenenden fazla gerileyerek yıllık %1 seviyesine geriledi. Petrol yatırımcıları yarın açıklanacak ABD Tarım Dışı İstihdam verisini yakından takip edecek.
Destekler: 81.74 - 80.43 - 79.02 Dirençler: 83.59 - 84.90 - 85.77

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü yatay tamamladı. Dow Jones %0,2 değer kaybederken S&P500 %0,1 ve Nasdaq %0,4 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadeliler yatay seyri koruyor. Asya piyasaları da günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video