Nisan 20, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  8.6.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Hükümetin üstesinden gelemeyeceği hiçbir sorun yok. Biraz sabır ve zamana ihtiyacımız var. Bu çerçevede sevgili vatandaşlarımızdan özellikle bir istirhamım var, uygulama ve politikalarımıza ilişkin lütfen benden duymadığınız hiçbir habere ve dolaşıma sokulan hiçbir dedikoduya itibar etmeyiniz.
*Şimşek: Acil önceliğimiz, ekibimizi güçlendirmek ve güvenilir bir program tasarlamak.
*TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş seçildi.
*ABD Hazine Bakanı Yellen: İstihdam piyasası baskılarının hafiflediğine dair işaretler de enflasyonu düşürme açısından önemli.
*Bridgewater/Dalio: ABD, borç krizinin başlangıcında.
*ECB Üyesi Knot, yüksek kalmaya devam eden enflasyonun daha fazla faiz artışını gerektirebileceğini söyledi.
*Çinli büyük kamu bankaları, finans sektörüne ve ekonominin geneline bir miktar rahatlama sağlanması yuan cinsinden mevduat faizlerini düşürdü.
*Citi, 2023 yıl sonuna veya 2024'ün ilk yarısına kadar altın fiyatının 2.200 dolar/ons olacağını tahmin ediyor.
*Kremlin'den yapılan açıklamaya göre; Rusya Devlet Başkanı Putin ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman OPEC+ işbirliğinden memnun.
Ne Olacak?
*Euro Bölgesi’nde öncü büyüme verileri açıklanacak.
*ABD’de İşsizlik Maaşı Başvuruları açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesinde geri çekilme sürüyor. Dün Euro Bölgesi'nde zayıf makroekonomik veriler büyümeye ilişkin endişeleri gündeme getirirken dün açıklanan Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da sanayi üretimi verisi aylık %0,6 artış beklentisinin altında %0,3 artış göstererek zayıf görünümün sürdüğüne işaret etti. Faiz kararından önce açıklamaları takip edilen ECB yetkilileri ise şahin tonu koruyarak faiz oranlarının uzun bir süre yüksek seviyede kalacağını belirtti. ABD tarafında ise dün ticaret dengesi açıklandı. Buna göre geçen ay -60,6 milyar dolar olan ticaret dengesi bu ay -74,6 milyar dolara gerilese de -75,2 milyar dolar beklentisinden düşük gerçekleşti. Bugün gözler Euro Bölgesi büyüme verisinde olacak.
Destekler: 1.0704 - 1.0648 - 1.0607 Dirençler: 1.0749 - 1.0798 - 1.0830

USD/TRY

Dolar/TL’de dün sert yükseliş takip edildi. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve yeni kabine belirsizliklerinin ortadan kalkması sonrasında Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanması piyasalarda ortodoks politikalara dönüş beklentisini kuvvetlendiriyor. 22 Haziran'da gerçekleştirilecek PPK toplantısında faiz artırım kararı önem arz ediyor. Geçen ay 159 milyar TL açık veren hazine nakit dengesi bu ay 163 milyar TL fazla verdi. ABD'de ise önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde temkinli seyir hakim. Dün ABD'de ticaret dengesi açıklandı. Buna göre geçen ay -60,6 milyar dolar olan ticaret dengesi bu ay -74,6 milyar dolara gerilese de -75,2 milyar dolar beklentisinden düşük gerçekleşti.
Destekler: 23.34 - 23.50 - 23.65 Dirençler: 23.18 - 23.03 - 22.85

XAU/USD

Ons altın dar bantta hareket ediyor. ABD’de borç tavanı krizinin aşılması sonrasında yükselen risk iştahı 14 Haziran’da gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde yerini temkinli seyre bıraktı. ABD’de istihdam piyasasını güçlü kalmaya devam etmesi Fed üyelerinin faiz artırma talebini gündeme getirirken hizmet ve imalat PMI verilerinin zayıf seyri yatırımcılarda bu ay faizlerin sabit bırakılacağı beklentisini oluşturuyor. Bu sabah itibariyle anketlerde faizlerin sabit kalma ihtimali %65 seviyesinde bulunuyor. Diğer yandan bu yıl Fed’in faiz artırmasa bile sıkı para politikasını sürdürmesi orta vadede ons altını baskılayabilir. Diğer yandan Çin’de ekonomik toparlanmanın belirginleşmesi altın fiyatlarını destekleyebilir.
Destekler: 1936 - 1918 - 1901 Dirençler: 1956 - 1969 - 1983

BRENT

Brent petrolde yatay seyir hakim. ABD’de borç tavanı krizinin aşılması sonrasında rahatlayan piyasalar 14 Haziran’da gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde yerini temkinli seyre bıraktı. Bu sabah itibariyle anketlerde faizlerin sabit kalma ihtimali %65 seviyesinde bulunuyor. Faizlerin sabit kalması ile makroekonomik verilerde izlenecek olası iyileşmeler ekonomik aktiviteyi ve petrol fiyatlarını destekleyebilir. Talep tarafında dün açıklanan ABD haftalık ham petrol stoklarının 1 milyon varil artması beklenirken 0,45 milyon varil azalması talebin iyileştiğine işaret etti. Diğer yandan Çin’de ekonomik toparlanmanın yavaşlaması petrole olan talebin azalmasına ve fiyatların baskılanmasına neden olabilir.
Destekler: 76.72 - 75.50 - 74.54 Dirençler: 77.55 - 78.60 - 79.66

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü karışık tamamladı. Dow Jones %0,3 değer kazanırken S&P500 %0,4 ve Nasdaq %1,3 değer kaybetti. Bugün ise ABD vadeliler hafif negatif fiyatlanıyor. Asya piyasaları da günü düşüşle tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video