Mayıs 1, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  8.5.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*ABD Başkanı Biden geçtiğimiz günlerde ikinci dönem başkanlık için 2024 adaylığını açıkladı. Yapılan bir anket kendisine desteğin azaldığını gösteriyor.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, ekonomik felaketten kaçınmak için borç limitinin yükseltilmesi gerektiğini belirterek, borç limiti açmazının çözümü için Kongrenin limiti yükseltmesi dışında iyi bir seçenek olmadığını ifade etti.
*Fed St Louis Başkanı Bullard: Haziran toplantısı için açık fikirli olmaya hazırım, ancak faizlerin hala artırılmaya ihtiyacı olabilir.
*FT’de yer alan habere göre AB, Rusya'ya yardım eden Çin şirketlerine yönelik yaptırımlar açıklayacak.
*ABD Adalet Bakanlığı, Binance'i Rus yaptırımlarını ihlal gerekçesiyle soruşturuyor.
*Japonya’da Hizmet PMI Nisan ayında 55,4 ile Mart ayındaki 54,9 üzerinde gerçekleşti. Genişleme art arda beşinci ay devam etti.
*Çin'in Avrupa ülkelerine yatırımı ilk üç ayda %148 artış gösterdi.
*Çin Devlet Döviz İdaresi tarafından açıklanan son verilere göre, nisan ayı sonu itibarıyla ülkenin döviz rezervi bir önceki aya göre yüzde 0,66 artarak, 3 trilyon 204 milyar 800 milyon dolara yükseldi.
Ne Olacak?
*İngiltere’de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
*Yurt içinde Hazine Nakit Dengesi açıklanacak.
*Almanya’da Sanayi Üretimi açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi geri çekiliyor. Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi'nde perakende satış verileri takip edildi. Buna göre veriler aylık bazda %1,2 azalarak %0,1 azalış beklentilerinin altında kaldı. Perakende satışlar yıllık bazda da %2,4'ten %3,8'e geriledi. Almanya'da fabrika siparişleri ise son zamanların en sert düşüşünü kaydederek Mart ayında %10,7 azaldı. Beklenti %2,2 azalıştı. ABD'de ise tarım dışı istihdam 180 bin artış beklentilerinin çok üzerinde 253 bin artış göstererek işgücü piyasasının sıkı kaldığına işaret etti. Aylık ortalama kazançlar da azalış beklentisinde kıyasla artış kaydetti. Veri sonrasında enflasyonun kontrol altına alınamayacağı ve Fed'in sıkılaşmaya devam edeceği beklentisiyle dolar endeksi güç kazandı.
Destekler: 1.1020 - 1.1001 - 1.0965 Dirençler: 1.1050 - 1.1075 - 1.1096

USD/TRY

Dolar/TL’de kısmi yükseliş sürüyor. Seçim haftasına girilirken Dolar/TL paritesinde güç kazanımı devam ediyor. Yurt içinde seçimlere ilişkin haber akışı etkili olurken ABD'de haftanın son işlem gününde takip edilen Tarım Dışı İstihdam verisi fiyatlamalarda belirleyici oluyor. Buna göre ABD'de tarım dışı istihdam 180 bin artış beklentilerinin üzerinde 253 bin artış göstererek istidam piyasasının güçlü seyrettiğine işaret etti. İşsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar gerileme beklentisine kıyasla artış gösterdi. Veri sonrasında enflasyonun kontrol altına alınamadığı ve Fed'in sıkı para politikasına devam edeceği beklentisiyle dolar endeksi güç kazandı. Bu hafta ise Çarşamba günü açıklanacak ABD enflasyon verisi fiyatlamalar için yakından takip edilecek.
Destekler: 19.49 - 19.45 - 19.42 Dirençler: 19.52 - 19.55 - 19.60

XAU/USD

Ons altında gerileme takip ediliyor. Haftanın son işlem gününde ABD’de tarım dışı istihdam verisi takip edildi. Buna göre Nisan’da tarım dışı istihdam 180 bin artış beklentisinin üzerinde 253 bin artış gösterdi. İşsizlik oranı %3,5’ten %3,4’e gerilerken aylık ortalama saatlik kazançlar da beklentilerin üzerinde %0,5 oldu. Fed’in de kararlarında önemli yere sahip tarım dışı istihdam verisinin güçlü gelmesi, enflasyonun kontrol altına alınmasının daha fazla sıkılaşma gerektirebileceği ve uzun süreceği algısıyla küresel risk iştahını düşürürken ons altında da baskılandı. Bugün veri gündemi sakinken Çarşamba günü ABD’de ve Perşembe günü Çin’de açıklanacak enflasyon verileri yakından izlenecek.
Destekler: 2018 - 1998 - 1980 Dirençler: 2039 - 2058 - 2078

BRENT

Brent petrolde toparlanma takip ediliyor. Geçen haftalarda ABD’de tekrar gündeme gelen bankacılık kriziyle petrol fiyatları ekonomik aktivitenin yavaşlayacağı ve talebin azalacağı endişesiyle gerilemişti. Haftaya başlarken bankacılık krizinin soğuması ve Fed’in sıkı para politikasını sonlandırabileceği algısıyla petrol desteklendi. Diğer yandan haftanın son işlem gününde açıklanan tarım dışı istihdamın Nisan’da 180 bin artış beklentisinin üzerinde 253 bin artış göstererek işgücü piyasasının güçlü seyrettiğine işaret etmesi enflasyonun yeterince soğumadığını göstererek risk iştahını düşürdü. Hafta boyunca Çarşamba günü ABD’den ve Perşembe günü Çin’den gelen enflasyon rakamları önem arz edecek.
Destekler: 75.50 - 74.64 - 73.56 Dirençler: 76.30 - 77.28 - 78.37

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın son işlem gününü yukarıda tamamladı. Dow Jones %1,7, S&P500 %1,9 ve Nasdaq %2,3 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadeliler yatay seyrediyor. Asya piyasaları da günü pozitif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video