GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
Ne Oldu? • S&P, Türkiye'nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltirken, kredi notu görünümünü pozitif olarak korudu. • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Pozitif görünümler not artışlarının devamının habercisi. • Şimşek: 2026 yılında tekrar tek haneli enflasyona dönmüş olacağız. • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyonla topyekun mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, "Kamusuyla, özel sektörüyle, sivil toplumuyla bu mücadelede bütün kesimlerin elini taşın altına koyması gerekiyor. Gereksiz harcamalardan, ihtiyaç duymadığımız tüketimden kaçınmamız gerekiyor." dedi. • Yılmaz: 2026'da enflasyon tek haneye ulaşacak. • Akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda, farklılaştırılmış olsun veya olmasın aynı tür akaryakıtlar için fiyat farkı uygulanmayacak. • CIA Direktörü Burns, Gazze'de ateşkes ve esir takası mutabakatı müzakereleri için Katar Başbakanı Al Sani ile görüşmek üzere Doha'ya gitti. • ECB Üyesi Lane: Haziran'da faiz indirimine gitme ihtimali güçlendi. • Chicago FED Başkanı Goolsbee, FED’in üç aylık nokta grafiğini, her birine bilgi veren bireysel ekonomik beklentileri de dahil ederek güçlendirmesi gerektiğini söyledi. • Suudi Arabistan, Asya'ya sattığı ham petrolünün fiyatını artırdı. • MKK verilerine göre geçen hafta bir önceki haftaya göre yatırımcı sayısı 553.683 kişi azaldı. • Rusya Devlet Başkanı Putin, mayıs ortasında Çin'i ziyaret etmeyi planlıyor.
EURUSD
Geçen hafta 1.06907 seviyesinde başlayan parite, haftayı başlangıç seviyesinin üzerinde 1.07632 fiyattan tamamladı. 3 haftaya üst üste yükselişini sürdüren EURUSD paritesi yeni haftaya 1.07589 seviyesinden başladı. Cuma günü piyasalar işsizlik oranı verisini takip etti ve beklentilere paralel %6,5 olarak gerçekleşti. AB’de işsiz sayısı, martta 13 milyon 258 bin olarak hesaplandı. Bu kişilerin 11 milyon 87 bini Euro Bölgesi’nde yer aldı. Bugün ise piyasalar Euro Bölgesi’nden gelen hizmet satın alma müdürleri endeksi PMI verilerini yakından izleyecektir. EUR/USD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak, direnç bölgeleri; 1.083 – 1.0885 – 1.0963 olarak, destek bölgeleri ise; 1.0674 – 1.0607 – 1.0963 olarak takip edilebilir.
PETROL
Geçen haftaya 83.69 dolar seviyesinden başlayan ham petrol, haftayı başlangıç seviyesinin yaklaşık olarak yüzde 6,50 den daha yüksek seviyede aşağıda 77.97 dolar seviyesinden tamamladı. İsrail – Hamas ateşkes görüşmelerine yönelik haber akışları petrol fiyatlarında gerilemelere sebep oldu. Jeopolitik risklere duyar katsayısı yüksek olan ham petrol, haber akışlarıyla volatilitesi yüksek olabiliyor. Cuma günü piyasalar ABD tarafından gelen Tarım Dışı İstihdam verisini takip etti ve beklentilerin altında 175K olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı ise nisan ayında yüzde 3,9 oranında artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Yeni haftaya başlarken piyasalar bugün, ekonomik takvim bakımından cılız bir gün geçirecek. CRUDE ürünü teknik olarak inceleyecek olursak, direnç bölgeleri olarak; 83.39 – 87.12 – 93.39, destek bölgeleri olarak; 75.76 – 71.69 – 67.76 fiyat seviyeleri takip edilebilir.
ALTIN
Geçen hafta 2335 dolar seviyesinden başlayan ons altın, haftayı başlangıç seviyesinin altında 2301 dolar seviyesinden tamamladı. Böylelikle değerli metal 2 hafta üst üste değer kaybı yaşamış oldu. Ons altın enflasyon risklerinin devam etmesiyle ve FED’in faiz oranlarını indirme süresinin bu risklere bağlı olarak ertelemesiyle birlikte iki aydan uzun bir sürenin ardından ardı ardına 2 hafta değer kaybetti. Cuma günü takip edilen Tarım Dışı İstihdam verisi ise beklentilerin altında 175K gerçekleşti. İşsizlik oranı ise nisan ayında beklentilerin üzerinde yüzde 3,9 arttı. Yeni haftaya 2034 dolar seviyesinden başlayan ons altın, ekonomik takvim bakımından sakin bir gün geçirecektir. XAUUSD ürününü teknik olarak inceleyecek olursak, direnç bölgeleri olarak 2354 ve 2430, destek bölgeleri olarak ise 2276 – 2220 – 2146 fiyat seviyeleri takip edilebilir.
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this