Mayıs 1, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  5.5.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*ABD'li Western Alliance bankası, satış için stratejik seçeneklerin araştırılması amacıyla danışman tuttuklarına dair haberi yalanladı.
*ABD'de FDIC, banka sigorta fonunu güçlendirmek için büyük bankalardan aldığı harçları artırmayı planlıyor.
*Milli Savunma Bakanı Akar: Bakan yardımcılarının tahıl girişimi toplantısı öncesinde BM, Türkiye, Rusya, Ukrayna'dan teknik personelin katılacağı bir toplantının yapılmasının zarureti ortaya çıktı.
*ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Haines, Rusya'nın Ukrayna'da büyük olasılıkla bu yıl önemli bir saldırı hamlesi yapamayacağı, şimdilik işgal altındaki toprakların kontrolünü sağlamlaştırmaya odaklanacağı tahmininde bulundu.
*ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri heyetleri arasındaki görüşmelerde elle tutulur ilerleme kaydedildiğini ve nihai bir anlaşmanın artık ulaşılabilir olduğunu söyledi.
*Amerikan Bankacılar Birliği, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nu, temel finansal gerçeklerden kopuk olduğunu ileri sürdüğü halka açık hisse senetlerinin önemli açığa satışlarını soruşturmaya çağırdı.
*Apple'ın birinci çeyrekte elde ettiği gelir, yıllık %3 azalarak 94,8 milyar dolara gerilerken, beklentilerin üzerinde kaldı.
Ne Olacak?
*Japonya’da piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
*ABD’de Tarım Dışı İstihdam verisi ile İşsizlik Oranı açıklanacak.
*Almanya’da Fabrika Siparişleri, Euro Bölgesi’nde Perakende Satışlar açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi geri çekiliyor. Dün Euro Bölgesi'nde ECB faiz kararı takip edildi. Buna göre ECB beklentilere paralel 25 baz puanlık artırıma giderek faiz oranını %3,25'e yükseltti. Karar sonrasında açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Lagarde, faiz artışlarına ara verilmediğinin çok açık olduğunu belirtti. Piyasa ECB'den yıl sonuna kadar 50 baz puanlık faiz artırımı daha bekliyor. ABD tarafında ise hafta boyunca işgücü piyasalarına ilişkin veriler takip ediliyor. İşgücü piyasası güçlü kalmaya devam ederken Fed'in 25 baz puanlık faiz artırımı ve sonrasında Powell'ın verdiği faiz artırım döngüsünde yavaşlama mesajları fiyatlamalar üzerinde etkili kalmaya devam ediyor. Bugün ise ABD tarafında Tarım Dışı İstihdam verisi yakından takip edilecek.
Destekler: 1.1020 - 1.1001 - 1.0965 Dirençler: 1.1050 - 1.1075 - 1.1094

USD/TRY

Dolar/TL’de kısmi yükseliş sürüyor. Yurt içinde beklenti altında açıklanan enflasyon verisi sonrasında dün TCMB tarafından yılın ikinci enflasyon raporu paylaşıldı. Buna göre yıl sonu enflasyon beklentisi %22,30 ile sabit bırakıldı. Gıda enflasyonu beklentisi %22,00’den %27,90’a yükseldi. Enflasyon üzerindeki maliyet baskılarının büyük ölçüde kalktığı ifade edildi. Enerji fiyatlamalarındaki düşüşün tahminler üzerinde belirleyici olduğu belirtilebilir. ABD tarafında ise Fed toplantısının etkileri sürüyor. Fed'in 25 baz puanlık faiz artırımı sonrasında Haziran toplantısında faiz artırım sürecinin yavaşlayacağını bildirmesi dolar endeksinde hafif geri çekilmeye neden oldu. Bugün ise Tarım Dışı İstihdam verisi ekonomik görünüm için önem arz ediyor.
Destekler: 19.49 - 19.45 - 19.42 Dirençler: 19.52 - 19.55 - 19.60

XAU/USD

Ons altın 2000 dolar seviyesi üzerindeki seyrini sürdürüyor. Küresel piyasalarda Çarşamba günü gerçekleşen FOMC toplantısının etkisi sürüyor. Fed 25 baz puan faiz artırımına giderek faiz artırımlarında yavaşlayabileceği ve bunun verilere bağlı olacağını ifade etmişti. Hafta boyunca ise ABD’de istihdam verileri takip ediliyor. Bugün gözler Tarım Dışı İstihdam verisinde olacak. Geçen ay 236 bin artış gösteren istihdamın bu ay 180 bin artış göstermesi bekleniyor. İşsizlik oranının %3,5’tan %3,6’ya yükselmesi öngörülürken aylık ücret artışının da %0,3 olması tahmin ediliyor. Öğleden sonra açıklanacak verilerden sonra ons altında volatilite artabilir. Diğer yandan Çin’de beklenti altında kalan hizmet PMI verisi altın üzerinde baskı oluşturabilir.
Destekler: 2039 - 2018 - 1998 Dirençler: 2058 - 2070 - 2079

BRENT

Brent petrolde sınırlı toparlanma takip ediliyor. Geçen haftalarda OPEC+ üyelerinin Mayıs ayında arz kısıtlarına başlayacağı haberiyle sert yükselen petrol fiyatları ABD’deki mevcut riskler ve resesyon endişeleriyle talebin azalacağı korkusu nedeniyle geri çekiliyor. Çin’de ise bu ay PMI verilerinin zayıf kalması petrolün yükselişini engelliyor. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı konumunda olan Çin’de İşçi Bayramı nedeniyle seyahat edenlerin sayısının pandemi öncesi seviyeleri aşması talep görünümünü destekleyebilir. Diğer yandan ABD tarafında Fed’in faiz artırımlarına ara verebileceği beklentisiyle dolar endeksinin sınırlı gerilemesi, petrolü ithalatçı ülkeler için ucuz hala getirerek talebi destekleyebilir. Bugün öğleden sonra ABD Tarım Dışı İstihdam verisi takip edilecek.
Destekler: 72.43 - 71.83 - 71.15 Dirençler: 73.56 - 74.64 - 75.50

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü negatif tamamladı. Dow Jones %0,9, S&P500 %0,7 ve Nasdaq %0,5 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler pozitif seyrediyor. Asya piyasaları da günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video