Nisan 27, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  5.4.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Nebati: Dünyanın tamamı, gıda ile ilgili enflasyonist bir baskı altında. Mayıs ayından itibaren tarladaki üretimleri alacağız ancak bu tarihten itibaren fiyatların düştüğünü görmüş olacağız.
*Nebati: Enflasyonla ilgili beklentilerin kırıldığını görüyoruz.
*ABD Başkanı Biden, yapay zekanın neden olabileceği tehlikelere karşı teknoloji şirketlerinin sorumluluk alması gerektiğini ve Kongre'nin de bu kapsamda adım atması gerektiğini söyledi.
*Cleveland Merkez Bankası Başkanı Mester, politika yapıcıların gösterge faiz oranlarını bu yıl %5'in üzerine çıkarmaları ve enflasyonu bastırmak için bir süre daha kısıtlayıcı seviyelerde tutmaları gerektiğini söyledi.
*ABD eski Başkanı Trump, kendisine yöneltilen suçlamaları 'seçim müdahalesi' olarak yorumladı.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, ülkelerin borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin bekleyen davaların çözümü için zamanında harekete geçilmesi çağrısında bulundu.
*G7 Ticaret Bakanları, ileri teknolojilere yönelik ihracatların kontrolünde iş birliği yapılmasını taahhüt ettiklerini bildirdi.
*Yeni Zelanda Merkez Bankası, gösterge nakit oranını 50 baz puan artırarak %5,25'e yükseltti.
Ne Olacak?
*Yurt dışı piyasalarda PMI verileri açıklanacak.
*ABD’de ADP Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi yukarı yönlü fiyatlanıyor. Dün Euro Bölgesi'nde ÜFE verileri açıklandı. Buna göre geçen ay %2,8 gerileme gösteren aylık üretici enflasyonu Mart'ta %0,5 geriledi. Beklenti %0,3 gerilemeydi. Böyle yıllık bazda üretici enflasyonu %15,1'den %13,2'ye çekilse de %13,3 beklentisinin hafif altında kaldı. Diğer yandan ECB yetkililerinin şahin duruşlarını koruyarak önümüzdeki toplantıda 50 baz puanlık faiz artırımının gündemde olduğunu ifade etmeleri Euro'ya değer kazandırdı. ABD'de ise Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde sakin fiyatlamalar takip ediliyor. Bugün açıklanacak ADP tarım dışı istihdam verisinde işgücü piyasalarına dair ipucu aranacak. Diğer yandan bugün Euro Bölgesi ve ABD'de Hizmet PMI verileri takip edilecek.
Destekler: 1.0880 - 1.0850 - 1.0824 Dirençler: 1.0928 - 1.0983 - 1.1020

USD/TRY

Dolar/TL paritesi yükselmeye devam ediyor. Dün yurt içinde dış ticaret verileri takip edildi. Geçici verilere göre Mart'ta dış ticaret açığı 8,6 milyar dolar oldu ve böylece yılın ilk çeyreğinde dış ticaret açığı 34,9 milyar dolara ulaşarak rekor seviyeye ulaştı. Diğer yandan reel efektif döviz kuru Mart'ta 58,6'dan 59,4'e yükseldi. ABD tarafında ise dün açıklanan JOLTS verisinin beklentinin altında gelmesi dolar endeksini baskıladı. Diğer yandan petrol fiyatlarının sert yükselişi enflasyon endişelerini gündeme getiriyor. Fed'e ilişkin belirsizlik korunurken küresel piyasalar Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisini bekliyor. Bugün açıklanacak ADP tarım dışı istihdam verisi Cuma günkü veriye ilişkin ipucu sunabilir. Öte yandan bugün Euro Bölgesi ve ABD'de hizmet PMI verileri yakından izlenecek.
Destekler: 19.21 - 19.17 - 19.12 Dirençler: 19.25 - 19.29 - 19.34

XAU/USD

Ons altında sert yükseliş takip ediliyor. Dün açıklanan JOLTS verisinin beklentinin altında gelmesi ons altını destekledi. Diğer yandan OPEC+'ın Mayıs'ta arz kesintisine gideceği haberiyle yükselen petrol fiyatlarının enflasyonu yukarı yönlü tetikleyeceği ve Fed'in daha uzun süre faiz artırımına gidebileceği endişeleri piyasalarda karışık seyre neden oluyor. Fed'e ilişkin belirsizlik sürerken gözler Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinde olacak. Diğer yandan bugün açıklanacak ADP tarım dışı istihdam verisi Cuma günü gelecek veriye ilişkin ipucu sunabilir. Bugün aynı zamanda ABD ve Euro Bölgesi'nde Hizmet ve Bileşik PMI verileri izlenecek. PMI verileri ekonomik aktivitenin seyri için önem arz edecek.
Destekler: 2009 - 2000 - 1984 Dirençler: 2025 - 2035 - 2050

BRENT

Brent petrolde yükseliş sürüyor. OPEC+'ın üretimi sabit bırakması beklenirken Mayıs'tan itibaren kesintisine gideceğini açıklaması arz endişeleriyle petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. AB ve ABD'li yetkililer ise enflasyonun yukarı yönlü tetikleneceği beklentisiyle OPEC+'ın kararına karşı çıktı. AB ve ABD enerji piyasalarında istikrarın sağlanması adına enerji dönüşümünü destekleyeceklerini taahhüt ettiler. Öte yandan enflasyon endişeleri Fed'in faiz kararında da belirsizliklere neden oldu. Talep tarafında isie dün ABD'de açıklanan API ham petrol stokları bu hafta da azalış kaydederek talebin olumlu seyrettiğine işaret etti. Bugün ise ABD haftalık ham petrol stokları takip edilebilir.
Destekler: 85.48 - 84.31 - 83.01 Dirençler: 86.33 - 87.49 - 88.72

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü düşüşle tamamladı. Dow Jones %0,6, S&P500 %0,6 ve Nasdaq %0,5 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler yatay seyrediyor. Asya piyasaları da günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video