Nisan 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 31.08.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Bankalara şirket dövizini de TL'ye dönüştürme hedefi geldi. TCMB, Zorunlu Karşılıklar Tebliği’nde yaptığı değişiklikle bankalara yeni yükümlülükler getirdi. Bankalar için gerçek kişilerde dövizden TL’ye dönüşüm için uygulanan zorunlu karşılık sınırı, artık şirketler için de uygulanacak.
*Zorunlu karşılıklar hakkındaki tebliğe göre gerçek ve tüzel kişi dönüşüm oranı %10’nun altında kalan bankalar ilave 5 puan, %10 – %20 arasında olan bankalar ise ilave 3 puan zorunlu karşılık ayıracak.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yunanistan, bizim ne siyasi ne ekonomik ne de askeri olarak dengimiz ve muhatabımız değildir. Tıpkı bir asır önce olduğu gibi bugün de Yunanistan'ı kullanarak ülkemizin vaktini ve enerjisini boşa harcatmaya çalışanların asıl niyetlerini biliyoruz.
*Erdoğan: Yunanistan hava sahamızı, uçaklarımızı tacizle başlayan hasmane tavırlarını S –300 radar kilidi atma seviyesine çıkararak NATO ve müttefiklere meydan okumuştur.
*Erdoğan: Bize F – 35 vermiyorlarmış, aldığımız savunma sistemlerine tepki gösteriyorlarmış, umurumuzda değil. Bizden esirgenen her ürünü üretme kabiliyetine sahibiz.
*Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca, hem bu görevinden hem de AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcılığından istifa etti.
*New York Fed Başkanı Williams: Faiz oranlarının yükselmeye ve enflasyon bastırılana kadar oralarda kalmasını bekliyorum.
*Atlanta Fed Başkanı Bostic: Enflasyonun aşağı çekilmesinde ilerleme faiz artırımını yavaşlatma imkanı verir
*ECB Üyesi ve Budesbank Başkanı Nagel: Resesyon korkularının faiz artırımlarını ertelemesine izin vermemeliyiz
*Belçika'da enflasyon, %9,94 ile son 46 yılın en yüksek seviyeye ulaştı.

EURUSD

Haftanın ikinci işlem gününde 0,99 seviyesinden açılan EUR/USD paritesi, gün boyu izlediği seyirde başlangıç fiyatının bir miktar üstüne çıkarak 1,00 seviyesinden gün kapanışını tamamladı. Dün piyasalar Almanya’dan gelen TÜFE verisini takip etti ve beklenilenin üzerinde yüzde 7,9 gelen Almanya TÜFE verisi geçen yıla göre bakıldığında değişiklik göstermedi. Avrupa, enerji kriziyle karşı karşıya ve Fransa Enerji Dönüşüm Bakanı Agnes Pannier-Runacher konuyla ilgili, ‘’Rusya doğalgazı bariz bir şekilde silah olarak kullanıyor ve kendimizi arzın tamamen kesildiği en kötü durum senaryosuna hazırlamalıyız’’ ifadelerini kullandı. Belçika Enerji Bakanı ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada gaz fiyatlarıyla ilgili üst sınır olmaması halinde Avrupa’yı 5 – 10 yıl korkunç bir kış bekliyor olacak açıklamalarında bulundu. Enerji krizi Avrupa’da sorun olmaya devam ederken bu durumdan etkilenen EUR/USD paritesi baskılanıyor. Bugün gözler EURO Bölgesi için TÜFE verisinde olacak. Verinin tarihi yüksek seviyelerde devam etmesi durumda AMB’nın agresif sıkılaşma adımları atması yönünde üzerindeki baskılar artacaktır. Bu sebeple veri ile Euro varlıklarında volatilite sert etkilenebilir. Veri TSİ 12:00’da açıklanacak. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0089 – 1.0145 – 1.0204 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşeme hareketlerinde ise 0.9985 – 0.9947 – 0.9897 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

İçerisinde bulunduğumuz haftada yurtiçinden gelen önemli ekonomik veriler izlendi ve bugünde yurtiçinden gelecek olan GSYİH verisi izlenecek. Hafta başında TÜİK’in açıkladığı ekonomik güven endeksi verisi izlenmiş ve veri ile birlikte endeksin Ağustos ayında Temmuz ayına kıyasla yüzde 1 arttığı ve 94.3 değerini aldığı görülmüştü. Yine TÜİK’in açıklamasına göre Temmuz ayında dış ticaret açığı yılık bazda yüzde 147 artmış ve 10 milyar doları aştığı görülmüştü. Yeni günde gözler 10:00’da yurtiçinde açıklanacak olan GSYİH verisinde olacak. Ardından 15:15’te ABD kanadında ADP özel sektör istihdam verisi küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.25 – 18.30 – 18.35 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 18.12 – 18.00 – 17.90 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Haftanın ikinci işlem gününe 1736 seviyesinden başlayan ons altın, gün boyu izlediği seyirde başlangıç fiyatının bir miktar altında yüzde 0,72 değer kaybı yaşayarak günü 1724 seviyesinden tamamladı. Dün piyasalar ABD kanadından gelen Tüketici Güveni endeksini takip etti ve geçen aya göre yüksek gelen tüketici güveni 103,2 olarak gerçekleşti. Gelen veri ile birlikte tüketicilerin geçen aya göre daha iyimser olduğu anlaşılıyor. Geçen hafta 8 dakika konuşma yapan Powell, piyasalarda oldukça sert hareketlere sebep oldu ve küresel hisseler gerilerken, değerli metal de 1 ayın en düşük seviyelerine kadar geriledi. Şahin bir konuşmanın ardından değerlenen dolar endeksi ons altında baskı kurmaya devam ediyor. Değerlenen dolar ve yüksek faiz altının cazibesini kırıyor. Altın yatırımcılarında gözler Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisine çevrildi. Fed’in de yakında takip edeceği veri Eylül ayı için faiz artırımı konusunda belirleyici rol oynayacaktır. Yeni günde 1723 seviyesinden başlayan değerli metalde piyasalar, TSİ 12:00’de Euro kanadından gelecek olan TÜFE verisini, TSİ 15:15’te’te ABD kanadından gelecek olan ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği ve TSİ 16:45’te Chicago Satın Alma Müdürleri Endeksi yakından takip edilecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1740 – 1755 - 1765 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1715 – 1700 - 1685 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video