Mart 29, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 31.03.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 14.933 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 53 kişi olduğu açıklandı.
*DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus: Covid – 19 bu yıl bitebilir.
*Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna ile yapılan müzakerelerin sonuçlarının "ileriye dönük olumlu gelişme" olduğunu söyledi.
*Putin, İtalya Başbakanı Draghi ve Almanya Başbakanı Scholz ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede doğalgaz ticaretinde rubleyle ödeme sistemini ele aldı.
*Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi. Buna göre, spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinde hesap verilebilirlik, denetlenebilirlik ve şeffaflık yönünden düzenlemelere gidilecek.
*Washington Post haberine göre Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın Çin devletiyle ilişkili bir enerji şirketiyle anlaşmalar yaptığı ve milyonlarca dolarlık ödeme aldı.
*ABD Başkanı Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'nin Ukrayna'ya doğrudan 500 milyon dolarlık yardım yapma niyetinde olduğunu söyledi.
*Biden yönetiminin enflasyonla mücadele kapsamında petrol rezervlerinden piyasaya büyük ölçekte arz yapmayı planladığı belirtildi. Uzun sürmesi beklenen hamleyle günde 1 milyon varilin piyasaya sunulması planlanıyor.

EURUSD

Piyasalar Euro bölgesinden gelen ekonomik güven endeksi verisini takip etti. Açıklanan veriye göre Euro bölgesinde Mart ayında ekonomik güven endeksi 108.5 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu veri Şubat ayında 114.1 seviyesindeydi. Bu gerileme ile birlikte endeks yaklaşık olarak son 1 yılın en düşük seviyelerine gerilemiş oldu. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş jeopolitik riskleri artırırken, küresel büyümeye yönelik endişeleri de artırdı. Bu da endekse negatif olarak yansımışa benziyor. Diğer yandan Euro bölgesinde yüksek enflasyon seyri devam ediyor. Son olarak İspanya’da enflasyonun son 40 yılın zirvesinde gerçekleştiği görüldü. Yarın ise Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi izlenecek. Hem savaş ortamı hem de yüksek seyrinde devam eden enflasyon ortamında piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın sıkılaşma adımı atacağı beklentilerini artırıyor. Öyle ki bankanın Ekim ayına kadar toplamda 50 baz puanlık faiz artışı yapabileceğini bekliyor. Yeni günde TSİ 10:55’te Almanya kanadından gelecek olan İşsizlik Oranı verisi takip edilecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.1237 – 1.1382 – 1.1491 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.1131 – 1.1053 – 1.0947 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Haftaya 14.82 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Özellik hafta içerisinde Rusya ve Ukrayna heyetlerinin yurtiçinde görüşme yapması sonrası yapılan ılımlı açıklamalar gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskıları azaltmış, azalan bu baskılar ile birlikte USDTRY paritesinde de aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Yeni günde ise piyasalar yurtiçinden gelen Ticaret Açığı ekonomik verisini takip etti. Yapılan açıklamaya göre Şubat ayında Türkiye’de ticaret açığı -7.88B olarak gerçekleşti. Bir önceki ay söz konusu veri -10.26B seviyelerinde idi. Diğer yandan yeni günde gözler TSİ 15:30’da ABD kanadından açıklanacak olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisinde olacak. Veri ile birlikte dolar endeksinde volatilite artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.70 – 14.85 – 15.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.50 – 14.30 – 14.10 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş bir ayı aştı. Bu konuda gelen açıklamalar piyasaları hareketlendiriyor ve bu savaş dolayısıyla Batılı liderler Rusya’ya yaptırım konusunu her seferinde değerlendiriyorlar. AB tarafı yeni Rus banka ve diplomat yaptırımlarını değerlendiriyorken Rusya tarafı da dost olmayan ülkelere enerjiyi Ruble yoluyla satmayı planladığını açıklamıştı. Hafta içerisinde ise yurtiçinde gerçekleşen Rusya Ukrayna heyetlerarası görüşme sonrasında yapılan ılımlı açıklamalar umutları bir miktar artırdı. Bunun dışında ABD tarafından gelen GSYİH %6,9 ile beklenenden bir miktar düşük geldi. Dün açıklanan Mart ayı ADP verilerine göre ise özel sektörde istihdam beklenenin üzerinde 455.000 oldu. Bu durum doların hareketlenmesine neden olurken altındaki yükselişe bir miktar baskı oluşturdu. Bu hafta için en önemli veri olarak kabul edilen Tarım Dışı İstihdam yarın açıklanacak ve piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Bugün ise ABD bölgesinde İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları, FOMC üyesi Williams’ın konuşması takip edilecek. Veriler sırasıyla 15:30 ve 16:00’da gerçekleşecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1945 – 1969 – 2000 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1910 – 1880 – 1852 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

PETROL

Rusya ile Ukrayna arasında savaş enerji fiyatlarında sert yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirmişti. Savaş bir ayı aşmış durumda ve son yapılan heyetler arası görüşmeler sonrasında yapılan ılımlı açıklamalar umutları bir miktar artırdı. Artan umutlar ise petrol fiyatlarında yükselişi bir miktar durdurdu. Ardından yüksek fiyatlara karşılık ABD kanadından bir hamle geldi. ABD stratejik petrol rezervlerinden piyasaya yeni arz hamlesine hazırlandığı haberi piyasalara düştü. Bu haber akışı ile birlikte petrolde sert aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Haber akışlarına göre ABD kanadında petrol rezervlerinde günlük 1 milyon varilin piyasaya sunulması planlanıyor. Bu hamlenin ise birkaç ay sürebileceği belirtiliyor. Crude petrolü teknik olarak incelediğimizde 107.92 – 110.72 – 114.24 seviyeleri direnç noktaları olarak; 100.80 – 98.45 – 95.00 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video