Mart 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  30.1.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: (NATO'ya üyelik) Biz icabında Finlandiya'yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak. Ama Finlandiya da aynı yanlışı yapmaması lazım.
*Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü Kirby, İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki görüşmelere müdahil olmadıklarını, anlaşmazlıkların bu üç ülke arasında çözülmesi gerektiğini söyledi.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, ABD'de bir temerrüt krizinden kaçınmanın tek yolunun Kongre'nin federal borç limitini artırması ve kısa vadeli uzatmalar veya harcama kesintileri de dahil olmak üzere önerilen diğer geçici önlemlerden kaçınması olduğunu bildirdi.
*Çin Merkez Bankası karbon emisyonunu düşürmeyi amaçlayan firmalara sağlanan ucuz finansman imkanının 2024 sonuna kadar uzatıldığını duyurdu.
*ABD Eski Hazine Bakanı Summers, bu hafta Fed’den beklenen faiz artışı sonrası ekonomik görünümdeki belirsizlikler nedeniyle bankanın yeni bir artış sinyali vermekten kaçınması gerektiğini belirtti.
*Rus yetkili, Ukrayna veya Batı ile müzakere olasılığını dışladı.
*BP, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının uzun vadeli enerji talebi üzerinde baskı oluşturmasının ve ülkeler yerel enerji arzını artırdıkça dünyanın yenilenebilir ve düşük karbonlu enerjiye geçişini hızlandırmasının beklendiğini açıkladı.

Ne Olacak?
*Yurt içinde Ekonomik Güven Endeksi açıklanacak.
*Fed faiz kararı 1 Şubat’ta açıklanacak.
*ABD Başkanı Biden, borçlanma tavanı için McCarthy ile 1 Şubat'ta görüşecek.
*AB – Ukrayna zirvesi 3 Şubat 2023'te toplanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi haftaya yatay seyirle başladı. Haftanın son işlem gününde ABD’de öncü enflasyon göstergelerinden olan ve Fed’in de takip ettiği PCE verisi takip edildi. Buna göre PCE %5,5 beklentilerine kıyasla %5 oldu. Beklentilerin altında gelen veri piyasalarda risk iştahını yükseltti ve EURUSD paritesini destekledi. Bu hafta gözler merkez bankalarında olacak. Piyasalar Fed’in 25 baz puanlık faiz artıracağını fiyatlıyor. Euro Bölgesi’nde ise şahin açıklamalarla bu hafta ECB’den 50 baz puanlık faiz artırımı bekleniyor. Teknik olarak EURUSD paritesinde yükselen kanalın üst bandı ve 50 periyotluk HO seviyesi destek olarak takip edilebilir.
Destekler: 1.0851 - 1.0805 - 1.0735 Dirençler: 1.0902 - 1.0956 - 1.1006

USD/TRY

Dolar/TL paritesi bar bantta fiyatlanmaya devam ediyor. Yurt içinde Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, milli gelirin faize değil yatırıma harcandığını belirterek Türkiye’nin borçla değil bu yatırımlarla büyüdüğünü ifade etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ise 2022 yılında 579 milyar liralık yatırımın önünü açtıklarını belirtti. ABD’de ise enflasyonun öncü göstergesi olan PCE verisi beklentilerin altında %5 artış gösterdi. Verinin ardından piyasalarda risk iştahı desteklenirken gözler bu hafta gerçekleşecek Fed toplantısına çevrildi. Fed’in Çarşamba günü 25 baz puanlık artırıma gitmesi bekleniyor. Bugün ise yurt içinde ekonomik güven endeksi açıklanacak.
Destekler: 18.77 - 18.74 - 18.70 Dirençler: 18.82 - 18.86 - 18.90

XAU/USD

Ons altında yatay fiyatlamalar takip ediliyor. Haftanın son işlem gününde takip edilen ABD PCE verisi %5,5 beklentilerine kıyasla %5 artış gösterdi. Enflasyonun yavaşlama işareti göstermesi piyasalarda risk iştahını desteklerken ons altına talep arttı. Çin piyasalarının tatilden dönmesi de ons altın fiyatlarını destekleyebilir. Yarın açıklanacak Çin PMI verileri ons altında belirleyici olabilir. Öte yandan bu hafta gerçekleşecek Fed toplantısı da önem arz ediyor. Piyasalar Fed’in 25 baz puanlık faiz artırıma gitmesini fiyatlıyor. Teknik olarak 50 periyotluk HO üzerindeki fiyatlamalar olumlu değerlendirilebilir.
Destekler: 1920 - 1908 - 1884 Dirençler: 1936 - 1957 - 1973

BRENT

Brent petrol yeni haftaya temkinli başladı. Haftanın son işlem gününde takip edilen ve enflasyonun öncü verisi sayılan ABD PCE verisi %5,5 beklentilerine kıyasla %5 artış gösterdi. Verinin ardından resesyon endişeleri dinerken küresel risk iştahı desteklendi. Bu hafta ise gözler merkez bankalarının faiz kararlarında olacak. Öte yandan bu hafta takip edilecek PMI verileri de ekonomik aktiviteye dair ipucu sunacak. AB ve G7 ülkelerinin Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasının 5 Şubat’ta yürürlüğe girmesi bekleniyor. Siyasi gelişmeler brent petrol fiyatlamaları üzerinde belirleyici olabilir. Teknik olarak 50 periyotluk HO seviyesi destek olarak takip edilebilir.
Destekler: 85.38 - 83.67 - 82.35 Dirençler: 81.03 - 88.27 - 89.89

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın son işlem gününü pozitif tamamladı. Dow Jones %0,1 ve S&P500 %0,3 ve Nasdaq %1 değer kazandı. Bu sabah ABD vadelilerde hafif aşağıda seyir izleniyor. Asya piyasaları ise haftanın ilk işlem gününü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video