Nisan 27, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  3.5.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yerin 2.600 metre derinliğinde bulduğumuz petrolü bölgede açacağımız 100 kuyu ile 100.000 varillik üretim kapasitesine çıkartabileceğiz.
*ABD Hazine Bakanlığı: Türkiye'nin ticaret verileri Batı ürünlerinin Rusya'ya akışının durdurulduğunu gösteriyor.
*Beyaz Saray Ekonomisti Boushey: Temerrüt riski bankacılık sektörü ve ekonomi üzerinde baskıyı artırabilir.
*S&P Başekonomisti Gruenwald: Bize göre hala Fed’in yapması gerekenler var. Çekirdek enflasyon hala %4,5’in üzerinde. Enflasyon konusunda petrol fiyatlarından kaynaklı engeller çıkabilir.
*ABD'nin Pekin Büyükelçisi Burns: Çin ile görüşmeye hazırız.
*Aramco 10 milyar dolarlık yatırım için Total ve Sinopec ile görüşüyor.
*Kremlin: Azerbaycan-Ermenistan çözümü Rusya ile üçlü bildiriler temelinde olmalı.
*Kore Merkez Bankası Başkanı Rhee Chang-yong, faiz indirimlerinden bahsetmek için henüz çok erken olduğunu söyledi.
Ne Olacak?
*Yurt içinde TÜİK tarafından enflasyon verileri bugün açıklanacak.
*Fed faiz kararı bugün açıklanacak.
*ADP Tarım Dışı İstihdam verisi bugün açıklanacak.
*Fed Başkan Yardımcısı ve SVB ile Signature Bank'ın eski patronları Senato Bankacılık Komitesi'nde konuşacak.
*TCMB Enflasyon Raporu yarın açıklanacak.
*ECB faiz kararı yarın açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesinde volatil seyir izleniyor. Dün Euro Bölgesi'nde enflasyon verisi açıklandı. Buna göre enflasyon Nisan'da yıllık bazda beklentilere paralel %6,9'dan %7,0'ye yükseldi. Aylık bazda ise %0,9 olması beklenen enflasyon %0,7 ile beklentilerin altında kaldı. Çekirdek enflasyon tarafı da beklentilerin hafif altında gerçekleşti. ABD'de ise bugün gözler Fed kararında. Piyasalar Fed'in bugün 25 baz puanlık artırıma giderek faiz artırım döngüsünün sonuna gelmesini bekliyor. Saat 21:00'de açıklanacak karar sonrasında Fed Başkanı Powell'ın konuşmasında ise geleceğe yönelik ipucu aranacak. Powell'ın parasal genişlemeye işaret etmesi durumunda küresel risk iştahındaki yükselişle dolar endeksi baskılanabilir.
Destekler: 1.1020 - 1.1001 - 1.0965 Dirençler: 1.1050 - 1.1076 - 1.1095

USD/TRY

Dolar/TL’de sınırlı yükseliş hareketi sürüyor. Tatilden dönen yurt içi piyasalarda dün ISO İmalat PMI verisi takip edildi. Yılbaşından bu yana eşik seviye olan 50'nin üzerinde gerçekleşerek büyümeye işaret eden veri Nisan ayında da 50,9'dan 51,5'e yükseldi. Böylelikle İmalat PMI son 16 ayın zirvesine ulaştı. Bugün ise gözler enflasyon verisinde olacak. Yurt içinde enflasyonun yıllık bazda %50,51'den %51,33'e ve aylık bazda %2,85'ten %2,29'a yükselmesi bekleniyor. Yarın da TCMB tarafından yılın ikinci enflasyon raporunun yayımlanması bekleniyor. ABD tarafında ise Fed faiz kararı yakından takip edilecek. 21:00'de açıklanacak kararda 25 baz puanlık artırım beklenirken karar sonrasında Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları piyasalarda yön belirleyici olacak.
Destekler: 19.45 - 19.42 - 19.38 Dirençler: 19.49 - 19.52 - 19.55

XAU/USD

Ons altında yükseliş izleniyor. ABD'de First Republic Bank ile tekrar gündeme gelen bankacılık krizi resesyon endişelerini körüklerken yatırımcıların güvenli liman sayılan ons altına sığınmasına neden oldu. Bugün ise gözler Fed'den gelecek faiz kararında. Fed'in 25 baz puanlık artırımına kesin gözle bakılırken karar sonrasında Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları küresel risk iştahında yön belirleyici olacak. Powell'ın parasal genişlemeye işaret etmesi durumunda riskli varlıklara geçişler izlenebilir. Diğer yandan Powell'ın enflasyonu düşürmede kararlı olduklarını ve parasal genişlemenin gündemde olmadığını ifade etmesi durumunda finansal sisteme ve resesyona ilişkin endişelerle küresel risk iştahı baskılanabilir.
Destekler: 2007 - 1994 - 1981 Dirençler: 2018 - 2032 - 2045

BRENT

Brent petrolde güç kaybı gözlemleniyor. Hafta sonu Çin'de İmalat PMI verisinin Aralık'tan beri ilk kez beklentinin altında kalarak daralmaya işaret etmesi petrolde talep düşüşü endişeleriyle fiyatları baskıladı. Diğer yandan ABD'de süregelen resesyon korkusu da petrolde güç kaybına neden oluyor. Bugün küresel piyasalarda Fed faiz kararı bekleniyor. Fed'in 25 baz puanlık faiz artırımına kesin gözle bakılırken karar sonrasında konuşma gerçekleştirecek Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları küresel risk iştahında belirleyici olacak. Powell'ın parasal genişlemeye işaret etmesi durumunda ekonomik aktivitenin canlanacağı ve petrol talebinin artacağı öngörüsüyle petrolde alımlar izlenebilir.
Destekler: 74.67 - 73.59 - 72.66 Dirençler: 76.28 - 77.41 - 78.35

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü negatif tamamladı. Dow Jones %1,1, S&P500 %1,2 ve Nasdaq %1,1 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler hafif pozitif seyrediyor. Asya piyasaları da günü aşağıda tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video