Nisan 20, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  28.3.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Fed Başkan Yardımcısı Barr: SVB, banka yönetiminin faiz oranı ve likidite riskini etkin bir şekilde yönetmemesi nedeniyle iflas etti ve banka daha sonra sigortasız mevduat sahiplerinin 24 saatten daha kısa bir süre içinde yıkıcı ve beklenmedik bir şekilde kaçışının acısını yaşadı.
*Bloomberg'ün haberine göre ECB İcra Kurulu Üyesi Schnabel bu ayki karar metninde önümüzdeki dönem için faiz artışlarına dair işaretler verilmesini istedi. Lagarde ise daha temkinli bir yaklaşımı benimseyerek sözlü bir güvenceyi tercih etti.
*Dünya Bankası Başekonomisti Indirmit Gill: Küresel ekonomi, kayıp bir 10 yıl yaşama yolunda. Dünya Bankası, küresel ekonominin ortalama potansiyel büyümesinin 2022 ile 2030 arasında yılda %2,2 ile 30 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin beklendiğini bildirdi.
*Binance ile şirketin kurucusu Changpeng Zhao, düzenleme ihlalleri gerekçesiyle ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu tarafından dava edildi.
*İsrail Cumhurbaşkanı, yargı düzenlemesinin ertelenmesini "doğru adım" olarak niteledi. ABD, İsrail'deki protestoların *ABD tarafından fonladığı iddialarını reddetti.
*Japonya Başbakanı: Finansal sistem istikrarlı, gelişmeleri dikkatle izliyoruz.
Beyaz Saray: ABD bankacılık sistemi güvenli.
Ne Olacak?
*Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD’de Ticaret Dengesi ve API Ham Petrol Stokları verileri açıklanacak.
*S&P’nin Türkiye değerlendirmesini 31 Mart’ta açıklaması bekleniyor.

EUR/USD

EURUSD paritesi geri çekilmenin ardından toparlanma gösteriyor. Küresel bankacılık krizinde endişeler dinerken paritede yükseliş takip ediliyor. Dün Euro Bölgesi'nde bankacılık hisseleri günü pozitif tamamladı. Veri tarafında ise Almanya'da Ifo İş İklimi Endeksi takip edildi. Buna göre veri geçen ayki 91,1 seviyesinden 93,3'e yükselerek risk iştahını destekledi. ABD tarafında ise temkinli seyir takip ediliyor. Yatırımcılar Perşembe günü açıklanacak GSYİH ve Cuma günü açıklanacak PCE verilerini bekliyor. Bugün ise ABD Mal Ticaret Dengesi ve CB Tüketici güveni yakından takip edilecekken ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması ön plana çıkıyor. Lagarde'ın bankacılık sistemine ilişkin vereceği mesajlar parite üzerinde belirleyici olabilir.
Destekler: 1.0800 - 1.0759 - 1.0723 Dirençler: 1.0850 - 1.0880 - 1.0928

USD/TRY

Dolar/TL paritesinde kademeli yükseliş izleniyor. Dün yurt içinde kapasite kullanım oranı ve imalat güveni verileri takip edildi. Buna göre Mart ayında kapasite kullanım oranı geçen ayki %75,2'den gerileyerek %73,5 oldu. 100'ün üzerindeki değerlerin büyümeye işaret ettiği İmalat güveni verisi ise geçen ayki 102,4'den 105,2'ye yükseldi. Diğer yandan ABD'de temkinli fiyatlamalar takip ediliyor. Bankacılık krizinin izleri geçmeye ve hisselerde toparlanma görülmesi risk iştahının olumlu seyrettiğine işaret ediyor. Küresel piyasalarda Perşembe günü açıklanacak ABD büyüme ve Cuma günü açıklanacak PCE verilerine kadar temkinli seyir beklenebilir. Diğer yandan Fed yetkililerinin finansal sisteme ilişkin açıklamaları da risk iştahında belirleyici olabilir.
Destekler: 19.05 - 19.00 - 18.97 Dirençler: 19.09 - 19.12 - 19.17

XAU/USD

Ons altında kar realizasyonları takip ediliyor. Bankacılık krizi ardından finansal sisteme ilişkin endişelerle yatırımcıların güvenli limana sığınması ons altın fiyatlamalarını desteklemişti. Son olarak Deutsche Bank ve diğer Avrupalı bankaların hisselerinde toparlanma takip edilmesi ve ABD’li First Citizens Bank’in SVB’yi satın alacağına dair haberler küresel risk iştahını desteklerken ons altının geri çekilmesine neden oldu. Bugün ise ECB Başkanı Lagarde’ın bankacılık krizine ilişkin açıklamalarda bulunması beklenirken Perşembe günü açıklanacak ABD büyüme verisi ve Cuma günü açıklanacak Euro Bölgesi enflasyon, ABD PCE ve Çin PMI verilerine kadar temkinli fiyatlamalar takip edilebilir.
Destekler: 1937 - 1917 - 1903 Dirençler: 1959 - 1973 - 1984

BRENT

Brent petrolde toparlanma gözlemleniyor. ABD ve Avrupalı bankalara ilişkin risklerle yatırımcıların finansal sistemin zarar gördüğü ve ekonomik aktivitenin azalacağı endişeleri petrolün sert geri çekilmesine neden olmuştu. Bu hafta ise bankacılık hisselerinde toparlanma takip edilmesi ve ABD’li First Citizens Bank’in SVB’yi satın alacağını açıklaması küresel risk iştahının desteklendiğine işaret ederek petrol fiyatlarında toparlanmaya neden oldu. Yarın ise ABD’de haftalık ham petrol stokları verisi takip edilecek. Geçen hafta 1,12 milyon varil artış gösteren stokların bu hafta 0,19 milyon varil ile hafif artış göstermesi bekleniyor. Perşembe günü açıklanacak ABD GSYİH verisinin ardından Cuma günü takip edilecek ABD PCE ve Çin PMI verileri önem arz edecek.
Destekler: 77.56 - 76.37 - 74.75 Dirençler: 79.12 - 81.09 - 82.36

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın ilk işlem gününü karışık tamamladı. Dow Jones %0,6 ve S&P500 %0,2 değer kazanırken Nasdaq %0,5 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler pozitif seyrediyor. Asya piyasaları da günü yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video