Mayıs 4, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  27.2.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 44.374 olduğu açıklandı.
*ABD, Rusya'ya silah yardımında bulunmaması için Çin'i bir kez daha uyardı.
*ECB Başkanı Lagarde, Financial Times'a yaptığı açıklamada, ECB’nin Mart ayı toplantısında faizi 50 baz puan artıracağına inanmak için her türlü nedeni olduğunu söyledi.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, "Enflasyon bir sorun olmaya devam ediyor, Gördüğümüz veriler henüz kontrol altında olmadığını gösteriyor, ama aşağı indi." dedi.
*ECB Üyesi Visco: Faizler enflasyonu %2'ye geri getirmek için gerektiği kadar yükseltilecek.
*Fed Clevland Başkanı Mester: Enflasyon rakamları daha fazla faiz artırımı gerektiğini destekliyor.
*Rusya Devlet Başkanı Putin, dünyanın yalnızca ABD'nin çıkarları doğrultusunda inşa edilmesine karşı çıktıklarını belirterek, "Çok kutuplu bir dünyanın oluşması, uluslararası arenada herkese saygı gösterilmesi, herkesin çıkarlarının gözetilmesi için verilen mücadelede galip gelinecektir." dedi.
*ABD, Ukrayna'yı desteklemek için 9,9 milyar dolarlık yardım açıkladı.
Ne Olacak?
*Yurt içinde Ekonomik Güven Endeksi ve Ticaret Dengesi açıklanacakken, ABD’de Dayanıklı Mal Siparişleri ön planda olacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi yeni haftada geri çekiliyor. Haftanın son işlem gününde Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da büyüme verisi takip edildi. Buna göre Almanya ekonomisi yıllık bazda beklentilerin altında %0,3 büyürken çeyreklik bazda %0,4 daraldı. Resesyon endişeleri tekrar gündeme gelirken Euro tarafı geri çekildi. ABD’de ise Fed’in enflasyon göstergesi olarak önem verdiği PCE verisi odaktaydı. Buna göre Ocak ayı PCE beklentileri aşarak aylık %0,6 ve yıllık %5,4 artış kaydetti. Verinin beklenti üstü gelmesiyle enflasyonist endişeler arttı ve faiz artırım sürecinin uzayacağı beklentisiyle küresel risk iştahı baskılandı ve dolar güç kazandı. Bugün Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi takip edilebilir.
Destekler: 1.0480 - 1.0393 - 1.0320 Dirençler: 1.0578 - 1.0636 - 1.0691

USD/TRY

Dolar/TL paritesinde sınırlı yükseliş takip ediliyor. Yurt içinde depreme ilişkin haber akışları takip edilirken seçim belirsizliği de gündemini koruyor. ABD tarafında ise haftanın son işlem gününde takip edilen ve Fed’in enflasyon göstergesi olarak önem verdiği PCE verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Buna göre PCE aylık bazda %0,6 ve yıllık bazda %5,4 arttı. Verinin ardından enflasyona dair endişeler yeniden gündeme gelirken küresel risk iştahı baskılandı ve dolar endeksi güç kazandı. Bugün yurt içinde ticaret dengesi ve ekonomik güven endeksi verileri yakından takip edilecek. ABD'de ise dayanıklı mal siparişleri ve askıdaki konut satışları açıklanacak.
Destekler: 18.86 - 18.82 - 18.77 Dirençler: 18.90 - 18.95 - 19.00

XAU/USD

Ons altın alçalan kanalının içinde fiyatlanıyor. Haftanın son işlem gününde takip edilen PCE verisi beklentileri aşarak aylık bazda %0,6 ve yıllık bazda %5,4 artış kaydetti. PCE verisi Fed’in dikkate aldığı bir enflasyon göstergesi olarak kabul ediliyor. Verinin beklenti üzeri gelmesiyle enflasyonist endişeler arttı. Küresel risk iştahı baskılanırken riskli varlıklarda satışlar izlendi. Dolar endeksi 105’li seviyelere yükselirken ons altın baskılandı. Bu hafta açıklanacak PMI verileri ons altında belirleyici olabilir. Diğer yandan bugün ABD’de askıdaki konut satışları ve dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecek.
Destekler: 1797 - 1773 - 1753 Dirençler: 1820 - 1833 - 1850

BRENT

Brent petrol dar bantta seyrediyor. Küresel petrol talebinin zayıf seyrettiği haftanın son işlem gününde gözler ABD’de açıklanacak PCE verisindeydi. Fed’in enflasyon göstergesi olarak önem verdiği PCE verisi beklentileri aşarak aylık bazda %0,6 ve yıllık bazda %5,4 artış gösterdi. Verinin ardından enflasyonist endişeler artarken Fed’in faiz artırımlarının uzun süreceği algısıyla küresel risk iştahı baskılandı. Dolar endeksi bu sabah 105 seviyesinin üzerinde bulunuyor. Doların güçlü olması ithalatçı ülkeler için petrolü pahalı hale getirirken talebi baskılayabilir. Bu hafta PMI verileri ekonomik aktivite ve petrol fiyatları üzerinde belirleyici olabilir. Teknik olarak 50 periyotluk hareketli ortalama seviyesi direnç olarak izlenebilir.
Destekler: 82.28 - 80.59 - 79.29 Dirençler: 83.59 - 84.90 - 86.15

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. Dow Jones %1, S&P500 %1 ve Nasdaq %1,7 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler yatay-pozitif seyrediyor. Asya piyasaları da günü negatif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video