Ekim 6, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 27.05.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 1.310 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 5 kişi olduğu açıklandı.
*JPMorgan, TCMB'nin politika faizini yıl sonuna kadar sabit tutmasını bekliyor.
*Alkollü içeceklerde ÖTV artış oranı %25, sigarada ÖTV artış oranı %10 oldu.
*Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
*MGK Bildirisi: Uluslararası ittifaklarda her daim müttefiklik ruhu ve hukukunu yerine getiren Türkiye'nin aynı sorumluluk ve samimiyeti müttefiklerinden de beklediği vurgulanmıştır. Güney sınırlarımızda icra edilen ve edilecek harekatların komşularımızın toprak bütünlüğünü hedef almadığı, milli güvenlik ihtiyacının gereği olduğu belirtilmiştir.
*Fed Başkan Yardımcısı Brainard, tüketicilerin, yatırımcıların ve finansal istikrarın korunması için dijital varlıklara yönelik düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade etti.
*Beyaz Saray: Tahıl ihracatı konusunda Rusya'ya yönelik yaptırımların gevşetilmesi söz konusu değil.
*Pentagon: Rusya, Ukrayna'nın Donbas bölgesinde kazanımlarını artırıyor.
*Rusya Devlet Başkanı Putin, İtalya Başbakanı Draghi ile yaptığı görüşmede, yaptırımların kaldırılması halinde gıda krizinin çözümüne katkı sağlayabileceklerini söyledi.
*ABD'nin Tayvan ile ekonomi alanında işbirliğini geliştirmek için görüşmelere hazırlandığı belirtildi. Görüşmelerin tedarik zinciri ve tarımsal ürünlerin ticareti gibi başlıkları kapsaması öngörülüyor.
*Beyaz Saray Sözcüsü Jean – Pierre "Rusya acilen Ukrayna'ya karşı küresel gıda güvenliğini mahveden savaşını bitirmeli ve Ukrayna'dan gıda akışına izin vermeli." dedi.

EURUSD

Haftanın ilk işlem gününe 1.0561 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesi hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu yukarı yönlü hareketlenmeler ile birlikte haftanın son işlem gününe ise parite 1.0723 seviyelerinde başlangıç yaptı. Euro bölgesinde Avrupa Merkez Bankası kanadından son gelen açıklamalar ile birlikte bankanın Temmuz ayında sıkılaşma adımı atabileceği beklentileri oldukça güçlendi. Bununla birlikte yıl sonunda bankanın negatif faiz sarmalından çıkabileceği beklentileri de ağırlık kazanmış durumda. Bu sebeple bölgeden gelen ekonomik veriler ve yetkililerin açıklamaları yakından takip ediliyor. Bununla birlikte enflasyonun yüksek seyri de bankanın sıkılaşma adımı atması yönünde baskıları artırıyor. Yeni günde piyasaları veri yoğun bir gündem beklemiyor. Küresel bazda yaşanabilecek gelişmeler yakından izlenecek. Hafta içerisinde yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.08139 – 1.09392 – 1.11389 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.06343 – 1.04606 – 1.03391 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Yurtiçinde haftanın en önemli gündeminden biri TCMB’nin dün gerçekleştirdiği Mayıs ayına ait para politikası kurulu toplantısıydı. Toplantı sonrasında beklentilere paralel olarak banka faiz oranında bir değişikliğe gitmediğini açıkladı. Böylelikle politika faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tutuldu. Karar metninde ise; makroihtiyati setinin ek tedbirlerle kararlı bir şekilde uygulanacağı, değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımlarının devreye alınacağı belirtildi. Diğer yandan TÜİK’in açıkladığı ekonomik güven endeksi de takip edilen bir başka ekonomik gündem olarak karşımıza çıktı. Açıklamaya göre; Türkiye’de Mayıs’ta ekonomik güven endeksi yüzde 2.1 oranında arttı ve böylelikle 96.7 değerine yükselmiş oldu. Haftaya 15.91 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Haftanın son işlem gününe 16.33 seviyelerinde başlayan pariteyi teknik olarak incelediğimizde 16.50 – 16.75 – 17.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 16.25 – 16.00 – 15.75 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Geçen haftayı uzun bir aradan sonra yükselişle kapatan ons altın, bu hafta da yukarı yönlü hareket sergiledi. Bu hareketlenmeler ile birlikte hafta içerisinde 1870 seviyeleri test edilse de buralardan itibaren bir miktar gevşemeler yaşandı. Pazartesi ilk işlem gününde 1845 dolar seviyesinden açılan ons, haftanın son işlem gününde 1850 dolar seviyelerinden açıldı. Çin kanadında 28 Mart’ta ilan edilen ‘’kademeli kapanma’’, olaylar azalmadığı için tüm kentte uzatılmıştı ve önlemlerin karantina bölgeleri dışında olay görülmeyen yerlerde kaldırılacağı bildirilmişti. Fakat Çin Başbakan’ı Li Keqiang ekonominin bazı açılardan salgının ilk çıktığı 2020’den daha kötü halde olduğu uyarısında bulundu. Bu durum tedarik zincirinde sıkıntılar yaşatabilir ve emtia grubunda taleplerin azalmasına neden olabilir. Bugün ekonomik takvimde TSİ 15:30’da Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi açıklanacak ve piyasalar tarafından takip edilecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1870 – 1890 – 1915 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1832 – 1807 – 1785 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

PETROL

Hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren petrol fiyatları, hafta başından bu yana yaklaşık olarak yüzde 2.5 üzerinde değer kazanımları gerçekleştirdi. Hafta ortasında ABD kanadından gelen ham petrol stokları izlenmiş ve stokların beklentilerin üzerinde azalma gerçekleştirdiği görülmüştü. Bu konu da fiyatlar üzerinde olumlu yansıdı. Diğer yandan AB ülke liderleri gelecek hafta bir toplantı gerçekleştirecek ve bu toplantıda Rusya’dan petrol tedarikinin durdurulması yönünde bir pakette anlaşılacağı beleniyor. Bu durum ise arz daralması konusunda endişeleri artırabilir ve bu da fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir. Haftanın son işlem gününde ham petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 117 – 121 – 125 seviyeleri direnç noktaları olarak; 110 – 106 – 103 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video