Nisan 19, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  26.1.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*TCMB, firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerini Türk lirasına çevirmeleri durumunda, çevrilen tutarın %2'si kadar firmalara destek verecek.
*MGK Bildirisi: (İsveç-Finlandiya) Terör örgütleriyle mücadele mutabakat zaptından kaynaklanan yükümlülüklerini somut adımlarla yerine getirilmelerinin zaruri olduğu belirtildi.
*BM, Türkiye ekonomisinin bu yıl %3,7, 2024'te ise %3,5 büyüyeceğini öngörüyor. BM, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın yol açtığı gıda ve enerji krizi, pandeminin devam eden etkisi ve kalıcılık gösteren yüksek enflasyon nedeniyle küresel ekonomik büyümenin 2023'te %1,9'a gerileyeceğini öngördü.
*ECB Yönetim Konseyi Üyeleri Nagel ve Makhlouf'a göre ECB'nin Mart'tan sonra da faiz artırımına devam etmesi sürpriz olmayacak.
*ABD, Ukrayna'ya 31 M1 Abrams tankı ve 8 M88 tank kurtarma aracı verecek.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Ukrayna için son derece sevindirici haberlerin günü. Bir tank koalisyonu var. ABD Dışişleri, tanklar Ukrayna'nın sadece kendi topraklarını savunması koşuluyla verilecek dedi.
*Kanada Merkez Bankası Başkanı Macklem, faiz oranlarını düşürmeyi düşünmediğini söyledi.
*Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, Rus silahlarının Ukrayna'ya verilmesini reddetti.
Ne Olacak?

*Yılın ilk Enflasyon Raporu Toplantısı bugün yapılacak.
*ABD’de öncü büyüme verisi açıklanacak.
*ABD Kongre Bütçe Ofisi borç limiti ve bütçe tahminlerini 15 Şubat'ta yayınlayacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi yükselen kanalının üzerinde dar bantta fiyatlanıyor. Dün Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da Ifo İş İklimi Endeksi takip edildi. Buna göre veri Ocak ayında 88,6'dan 90,2'ye yükseldi. Euro Bölgesi'nde makroekonomik veriler güçlü geldikçe ECB şahin tonunu artırıyor. ECB yetkilileri önümüzdeki süreçte 50 baz puanlık artışların masada olduğu sinyalini verirken Euro da bu ifadelerden destek buluyor. ABD'de ise dün veri takvimi sakindi ve dolar endeksi yatay seyretti. Bugün ise saat 16:30'da açıklanacak ABD öncü büyüme verisi önem arz ediyor. Geçen çeyrek %3,2 büyüyen ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte %2,6 büyümesi bekleniyor.
Destekler: 1.0902 - 1.0851 - 1.0805 Dirençler: 1.0956 - 1.1006 - 1.1076

USD/TRY

Dolar/TL yatay seyrini koruyor. Dün yurt içinde kapasite kullanım oranı ve tüketici güveni verileri takip edildi. Buna göre kapasite kullanım oranı Ocak'ta %76,5'ten %75,3'e geriledi. Tüketici güveni ise 97,8'den 103,4'e yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati dün enflasyonda düşüşün devam edeceğini ifade ederek üretici fiyatlarının enflasyon üzerindeki baskısının azaldığını belirtti. Bakan Nebati, liralaşma stratejisini de tekrar vurguladı. ABD tarafında ise bugün açıklanacak öncü büyüme verisi önem arz ediyor. Geçen çeyrekte %3,2 büyüyen ABD ekonomisinin bu çeyrekte %2,6 büyüdüğü tahmin ediliyor. Yurt içinde ise enflasyon raporu takip edilecek.
Destekler: 18.77 - 18.74 - 18.70 Dirençler: 18.82 - 18.86 - 18.90

XAU/USD

Ons altın yükselen kanalının üst bandına yakın seviyelerde yatay fiyatlanıyor. Çin piyasalarının tatil olduğu haftada ons altında temkinli seyir izleniyor. Dün ABD'de veri gündemi sakinken bugün öncü büyüme verisi ön plana çıkıyor. Geçen çeyrek %3,2 büyüyen ABD ekonomisinin bu çeyrekte %2,6 büyümesi bekleniyor. Beklentinin üzerinde gerçekleşecek veri resesyon endişelerini dindirirken Fed'in faiz artırımlarında agresif olabileceği beklentisiyle risk iştahını baskılayabilir. 1 Şubat'ta gerçekleşecek FOMC toplantısında Fed'in 25 baz puanlık faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Öte yandan bugün takip edilecek haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinde işgücü piyasalarına ilişkin ipucu aranacak.
Destekler: 1936 - 1920 - 1908 Dirençler: 1957 - 1973 - 1993

BRENT

Brent petrol Çin piyasalarının kapalı olduğu haftada temkinli seyir izliyor. Dün takip edilen ABD haftalık ham petrol stokları verisi 0,1 milyon artış beklentilerine karşın 0,5 milyon artış gösterdi ve talep görünümündeki toparlanma gösterdiğine işaret etti. Bugün ABD'de öncü GSYH verisi takip edilecek. Buna göre geçen çeyrekte %3,2 olan verinin bu çeyrek %2,6 olması bekleniyor. Beklentinin üzerinde gelecek büyüme verisi piyasalarda resesyon endişelerini bir nebze dindirecekken Fed'in agresif faiz artırımlarına zemin hazırlayacağı algısıyla risk iştahı baskılanabilir.
Destekler: 85.38 - 83.67 - 81.34 Dirençler: 87.03 - 88.27 - 89.89

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü karışık tamamladı. Dow Jones ve S&P500 günü yatay tamamlarken Nasdaq %0,2 değer kaybetti. Bu sabah ABD vadelilerde toparlanma izleniyor. Asya piyasaları ise Çin'in kapalı olduğu günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video