Nisan 25, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ -26.07.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yıllık enflasyonda düşüşü önümüzdeki Şubat ve Mart ayı itibarıyla belirgin bir şekilde görmeye başlarız.
*Erdoğan: TOGG Tesislerin seri üretime hazır hale gelmesiyle ilk seri üretim araçlar, bu yılın son çeyreğinde banttan inecek.
*Erdoğan: (İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği) Terör örgütü uzantılarını ülkemiz aleyhine faaliyetten alıkoymadıkları sürece bizden olumlu yaklaşım beklemesinler.
*ÖTV değiştirme yetkisi Cumhurbaşkanı'na verildi. Buna göre ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar artırma ve sıfıra indirme yetkisi Cumhurbaşkanına tanındı.
*Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre, bu hafta açıklanacak GSYH verilerini resesyon olarak nitelendirmeyeceklerini bildirdi.
*Moody's, ABD'de 2022 için ekonomik büyüme beklentisini %2,1'e, 2023 için ise %1,3'e düşürdü.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Ukrayna ekinlerinin limanlardan çıkışını engellemediğimizi tüm dünyaya kanıtlamak için tahıl ihracatına başlayacağız.
*İran: Terörizm Irak, Türkiye ve bizim için ortak tehlikedir.
*Birleşmiş Milletler, İstanbul'da imzalanan anlaşmayla ilgili tüm taraflarla iletişim halinde olduklarını ve Ukrayna'dan tahıl gemilerinin birkaç gün içinde hareket etmesini beklediklerini açıkladı.
*Ukrayna: Rusya, gaz boru hattı basıncını önceden haber vermeden arttırdı.
*ABD Enerji Bakanlığı, General Motors Co ve LG Energy Solution'ın ortak girişimine yeni lityum iyon batarya hücresi üretim tesislerinin inşasının finansmanına yardımcı olmak için 2,5 milyar dolar kredi vermeyi planladığını duyurdu.
*Güney Kore GSYH beklentilerin üzerinde geldi.

EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde 1,02 seviyesinden açılan parite gün boyu izlediği yatay seyirle ilk günü açıldığı seviyelerin yakınlarında kapattı. Piyasalar dün Almanya kanadından gelen IFO İş İklim Endeksini takip etti. Veri beklenilenin altında 88,6 seviyesinde gerçekleşti. Geçen hafta AMB 11 yıl aradan sonra faiz artışı yapmasıyla şahin bir duruş sergilemiş ardından AMB Başkanı Lagarde faiz kararından sonra düzenlenen basın toplantısında daha güvercin açıklamalar yapmıştı ve Eylül ayı için daha yumuşak tonda konuşmuştu. Lagarde karar sonrası verdiği ilk söyleşide, enflasyon vurgusuna dikkat çekti ve ‘Enflasyonu hedefimize çekene kadar faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Ek olarak, AMB Yönetim Konseyi Üyesi aynı zamanda AMB’nin şahin ismi Kazaks agresif faiz artışları sürebilir mesajı vererek, faiz artış kararının kayda değer büyüklükte olması gerektiğini savunarak 75 baz puan faiz artışını desteklediğini belirtti. Gözler yarın açıklanacak FED faiz kararında olacak ve beklenilenin üstünde bir karar EUR/USD paritesinde oldukça sert dalgalanmaya sebep verebilir. Yeni günde 1,02 seviyesinden açılan EUR/USD paritesinde piyasalar, 17:00’da ABD’den gelecek olan CB Tüketici güveni verisini izleyecek. EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde 1.03391 – 1.04607 – 1.06088 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.01504 – 1.00717 – 0.99504 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Haftayı 17.75 seviyelerinden açan USDTRY paritesi haftanın ilk işlem gününde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte parite yılın en yüksek seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştirdi. Geçtiğimiz hafta TCMB faiz oranı kararını açıklamış ve faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyerek politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit tutmuştu. Yeni hafta ise FED haftası. Bugün başlayacak olan FOMC toplantısı iki gün sürecek ve banka yarın faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasalarda 75 baz puanlık faiz artış beklentisi hakim. Diğer yandan haftanın ilk işlem gününde TCMB tarafından yayımlanan reel kesim güven endeksi verisi izlendi. Veriye göre Temmuz’da reel kesim güven endeksi 103.7 seviyesine gerileme gerçekleştirdi. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya kıyasla 0.6 puan arttı ve yüzde 78.2 seviyesine çıktı. Yeni günde yurtiçinden gelecek ve piyasaları etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar 17:00’da ABD kanadından gelecek olan CB Tüketici güveni ve Yeni Konut Satışları verilerini takip edecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 17.90 – 18.10 – 18.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.75 – 17.60 – 17.38 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Yeni haftanın ilk işlem gününde 1727 seviyelerinden açılan ons altın, gün içerisinde 1736 seviyelerini test etse de günü yüzde 0,40 değer kaybıyla 1719 seviyelerinden tamamladı. Dün ekonomik veri bakımından sakin bir gün geçiren piyasalarda gözler yarın akşam açıklanacak olan Fed faiz kararında olacak. Rusya-Ukrayna savaşının etkileriyle oluşan küresel riskler ve artan enflasyon dünyada faiz artışlarına ve sıkılaştırıcı para politikası uygulanmasına sebep verirken, ABD için yarın piyasaların beklentisi olan 75 baz puan faiz artışı piyasalarda fiyatlanmış gözüküyor. Ons altın bu sıkı politikadan olumsuz etkilenerek baskılanıyor. Resesyon endişelerinin artması ve yüksek enflasyonun devam etmesi ons altını güçlendiren sebeplerden diyebiliriz fakat beklenilenin üzerinde gelecek olan faiz artışı ons altında ciddi derecede baskı oluşturabilir. Ek olarak, Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, bu hafta açıklanacak olan yurtiçi hasıla (GSYH) verilerini ‘’resesyon’’ olarak nitelendirmeyeceklerini bildirdi. Yeni günde 1719 seviyesinden açılan ons altında piyasalar, TSİ 17:00’de ABD’de açıklanacak olan CB Tüketici Güveni ve Yeni Konut Satışları verilerini yakından takip edilecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak incelediğimizde 1745 – 1765 - 1785 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1715 – 1700 – 1685 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video