Aralık 25, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 26.05.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 1.260 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 4 kişi olduğu açıklandı.
*Fed’in son toplantısına ait tutanaklar, çoğu banka yetkilisinin gelecek birkaç toplantıda faiz oranında 50 baz puanlık artışı uygun bulduğunu ortaya koydu.
*TRT bandrol ücret oranları yeniden belirlendi. Cep telefonlarında %10 olan oran %12'ye, %kol saatlerinde %8 olan oran %14'e, bilgisayar ve tablette ise %2 olan oran %4'e çıkartıldı.
*Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba: Arabuluculukta en başarılı ülke Türkiye oldu.
*Fed Başkan Yardımcısı Brainard, Fed’in yüksek enflasyonu düşürmek amacıyla finansal koşulları sıkılaştıracak “sağlam adımlar” attığını söyledi.
*Brainard: ABD dolarının resmi bir dijital versiyonu finansal sistemin istikrarına yardım edebilir.
*Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği görüşmeleri) Savunma sanayii ürünlerine dönük yaptırımların kaldırılması yönünde bir olumlu tavrı biz gördük.
*Apple, ABD'deki işçilerin ücretlerine %10 zam yapma kararı aldı.
*Güney Kora Merkez Bankası faiz artışına gitti.

EURUSD

İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1.0561 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesi, hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Hafta içerisinde Euro bölgesinden gelen PMI verileri takip edilmiş ve veriler ile birlikte bölgede ekonomik aktivitenin Mayıs ayında da güçlü kaldığı görüldü. Gelen verilere göre hizmet sektörü PMI endeksi Mayıs’ta 56.3; imalat sektörü PMI 54.4, bileşik PMI ise 54.9 olarak gerçekleşti. Genel olarak bakıldığında 50 seviyesinin üzerindeki veriler büyümenin devamına işaret ediyor. Diğer yandan hafta içerisinde AMB Başkanı Christine Lagarde’ın Davos’ta yaptığı açıklamalar takip edildi. Lagarde; Euro bölgesinin resesyona ilerlediği görüşüne sahip olmadığını, para politikasında dönüm noktasında olduklarını ve Temmuz ayında negatif faizden artık pozitife geçebileceklerini belirtti. Yeni günde Euro bölgesinden gelecek olan ve pariteyi sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar ABD kanadında 15:30’da açıklanacak olan GSYİH ve İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisini izleyecek. Veriler dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.0754 – 1.0923 – 1.1138 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0634 – 1.0460 – 1.0339 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Haftanın dördüncü işlem gününe başlarken, TL kanadında haftanın en önemli günü geldi çattı. Yeni günde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısı gerçekleşecek. Toplantı 14:00’da sona erecek ve banka faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasalardaki genel beklentiler bankanın faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Toplantı öncesinde kurdaki fiyatlamalara baktığımızda yukarı yönlü hareketlenmelerin yaşandığı görülüyor. Yurtiçinden ise son gelen enflasyon verisi izlenmiş ve verinin yıllık bazda Nisan ayında yüzde 70 seviyelerine dayandığı görülmüştü. Piyasalar faiz oranında bir değişiklik beklemese de, karar metni yakından incelenecek ve önümüzdeki günlere dair ipuçları aranacak. Diğer yandan 15:30’da ise ABD kanadından gelecek olan GSYİH ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verileri dolar endeksinde volatilitenin artmasına sebep olacak verilerin başında yer alıyor. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 16.50 – 16.75 – 17.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 16.25 – 16.00 – 15.70 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Fed’in Mayıs ayının başında gerçekleştirdiği toplantısının tutanakları açıklandı. Tutanaklarda; enflasyon riskinin yukarı yönlü ve fiyat istikrarı konusunda tüm FED yetkililerinin aynı kararlılıkta olduğu, bilanço daraltmasının desteklendiği belirtildi. Ek olarak; Ukrayna’daki savaştan ve Çin’deki kapanmalardan endişe duyulduğu, Haziran ve Temmuz aylarında 50’şer baz puan faiz artışının gerekli olduğunun vurgulanması ve sıkılaşma politikasının enflasyon istenilen düzeye gelene kadar devam edeceği vurgusu piyasalarda volatiliteye sebep oldu. Tutanaklar açıklanmadan önce bir miktar baskılı fiyatlamalar yaşayan ons altın, tutanaklardan sonra kısa bir toparlanma gösterdi. Güne 1864 seviyelerinden başlayan ons, günü 1853 dolar seviyelerinden kapatarak %0.60 düzeyinde düşüş gerçekleştirdi. Çin’deki kovid-19 durumu büyük bir bilinmezlikle devam ederken bu durum altına destek vermeye devam edebilir. Bugün ekonomik takvimde yoğun bir gün yatırımcıları bekliyor. TSİ 15:30’da ABD kanadında açıklanacak olan GSYİH ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır. XAUUSD grafiğini teknik olarak incelediğimizde 1870 – 1890 – 1915 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1832 – 1807 – 1785 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

PETROL

Piyasalar dün ABD kanadından gelen ham petrol stokları verisini takip etti. Gelen veriye göre ABD’de ham petrol stokları 1.019M daralma gerçekleştirdi. Piyasalardaki beklentiler ise stokların 0.737M seviyelerinde daralma yaşayabileceği yönündeydi. Beklentilerin üzerinde yaşanan azalma petrol fiyatlarına bir miktar destek verdi ve yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Diğer yandan ABD kanadında ticari ham petrol stoklarına dahil olmayan stratejik ham petrol stokları ise 6 milyon varil azaldı ve 532 milyon varile gerileme yaşandı. Diğer yandan küresel bazda Çin kanadında Kovid vakalarının tekrar gün yüzüne çıkması ve bazı kentlerde kısmen kısıtlamaların yaşanabileceği ihtimali piyasalarda talep konusunda aksaklıkların yaşanabileceği risklerini oluşturdu. Haftanın dördüncü işlem gününde ham petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 112.71 – 116.68 – 119.82 seviyeleri direnç noktaları olarak; 106.73 – 102.81 – 98.09 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video