Nisan 19, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ -25.07.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya ve Ukrayna arasında barış tesis edilene kadar diplomatik çabalarımızı sürdürmekte kararlıyız.
*DSÖ, maymun çiçeği salgınını Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu ilan etti.
*Rusya: Odessa limanında Ukrayna savaş gemisi ve füze deposunu vurduk.
*Ukrayna, Odessa limanına yapılan saldırıda tahıl depolama tesislerinin zarar görmediğini ve sevkiyat çalışmalarına devam edildiğini açıklarken saldırıların sürmesi halinde planlanan kapasiteye ulaşmanın mümkün olmayacağını açıkladı.
*ECB Başkanı Christine Lagarde, ECB’nin enflasyon hedefi olan %2’ye geri dönene kadar faiz oranlarını artıracağını söyledi.
*ABD Hazine Bakanı Yellen: ABD ekonomisi yavaşlıyor, ancak resesyon kaçınılmaz değil.
*Maliye, yabancılara ve turistlere yapılan 7.000 TL üstü satışlarda bankalar aracılığıyla tahsilat yapma zorunluluğunu kaldırdı.
*Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İranlı mevkidaşı Reisi'yle yaptığı telefon görüşmesinde nükleer anlaşmanın hala mümkün olduğunu, ancak hızlı olması gerektiğini söyledi.
*Yarından itibaren geçerli olmak üzere motorinde 92 kuruş indirim bekleniyor.
*MTV ve gelir vergisi ikinci taksit ödemelerinin son günü 1 Ağustos.

EURUSD

Geçen hafta 1,00 seviyesinden açılan EUR/USD paritesi hafta boyu gelen haber akışlarıyla beraber pozitif etkilendi ve haftayı yüzde 1,30’un üzerinde değer kazanımı ile kapattı. Geçen hafta piyasalar açısından yoğun bir hafta geçti ve AMB'den gelen faiz kararı takip edildi. Ardından İtalya Başbakanı Draghi’nin istifa haberi EUR/USD paritesinde değer kaybına yol açtı. 11 yıl aradan sonra faiz artıran AMB, negatif faiz dönemine son vererek enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu piyasalara gösterdi.  Faiz oranı açıklandıktan sonra basın açıklaması yapan AMB Başkanı Lagarda, yaptığı güvercin tonda açıklamalarıyla EUR/USD paritesinde bir miktar baskılar oluşmasına neden oldu. Haftanın son işlem günü yatırımcılar EUR kanadından gelen PMI verilerini takip etti ve veri, yüksek enflasyonun etkileriyle beklenilenin üzerinde gerileme kaydetti. Euro Bölgesi’nde bileşik PMI 49,4 geriledi, beklenti endeksin 51 olması yönündeydi. İmalat PMI 49,6 gelirken Hizmetler sektörü PMI 50,6 gelerek beklentilerin altında kaldı. Yeni Haftaya 1,02 seviyesinden açılan EUR/USD paritesinde piyasalar, 11:00’da Almanya kanadından gelecek olan İfo İş İklimi Endeksi verisini takip edecek. Hafta içerisinde ise FED toplantısı en önemli gelişmelerden biri olarak takip edilecek. EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde 1.0339 – 1.0460 – 1.0608 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0150 – 1.0071 – 0.9950 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği para politikası kurulu toplantısını takip etti. Toplantı sonrasında banka beklentilere paralel olarak faiz oranında değişiklik gerçekleştirmedi. Karar metninde ise makroihtiyati tedbirlerin kararlılıkta uygulanacağı ve gerekirse ilave tedbirlerin devreye alınacağı belirtilmişti. Karar ile birlikte TL varlıklarında volatilite artmıştı. Yeni haftaya ise yurtiçinden gelecek olan ekonomik veriler ile başlayacağız. TSİ 10:00’da açıklanacak olan Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güveni ekonomik verileri TL varlıklarında volatilitenin artmasına neden olacaktır. Dolar kanadında ise haftanın ilk işlem gününde piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Diğer yandan yeni haftada FED toplantısı var. Toplantı yarın başlayacak ve 2 gün sürecek. Toplantı sonrasında Çarşamba günü FED faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasalar 50-75 baz puanlık faiz artırım kararı bekliyor. Karar ile birlikte küresel bazda volatilite artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 17.85 – 18.00 – 18.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.60 – 17.38 – 17.16 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Hafta başı 1707 seviyelerinden açılan ons altın, hafta boyu sergilediği dalgalı seyirde haftayı yüzde 1‘in üzerinde değer kazanımı ile 1726 seviyelerinden kapatarak 6 hafta sonra ilk kez haftayı yükselişle tamamladı. Geçen hafta AMB beklenilenin üzerinde faiz artışı yaptı ve bu durum ons altında volatilitenin artmasına neden oldu. Ardından ABD kanadından gelen işsizlik maaşı başvuruları takip edildi ve açıklamaya göre veri 8 ayın zirvesine çıkmasıyla resesyon endişelerini artırdı. Bu hafta gözler 27 Temmuz’da açıklanacak olan Fed faiz kararında olacak. Dünyanın en büyük opsiyon ve vadeli işlem borsası olan Chicago Emtia Borsası'nın yaptığı fed anketine göre; ekonomistlerin yüzde 78,7’si Fed’in 75 baz puan faiz artışı yapacağı yönünde olurken yüzde 21,3 100 baz puan faiz artışı beklemektedir. Piyasalar açısından beklenti 75 baz puan faiz artışı olurken, beklenilenin üzerinde gelen bir oran piyasalarda oldukça volatiliteye sebep olacaktır. Haftaya başlarken bir diğer önemli haber ise, DSÖ’nün Maymun Çiçeği salgınını küresel acil durum ilan etmesi oldu. Bu durumun piyasalara etkisi yakından izlenecektir. Haftaya 1727 seviyesinde açılış yapan ons altında piyasalar, ekonomik veri bakımından cılız bir gün geçirecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1745 – 1765 – 1785 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1715 – 1700 – 1685 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video