GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 1.304 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 6 kişi olduğu açıklandı. *NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin coğrafi ve stratejik açıdan kilit, tüm müttefik ülkeler için ise önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak *"Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu kabul etmek zorundayız. *Türkiye terör saldırılarından en fazla mağdur olan ülke. NATO içinde herhangi bir müttefik ülkeden açık ara daha fazla." dedi *ABD yönetimi, Rusya'nın ABD'li yatırımcılara tahvil ödemelerini yapmasına izin veren ve bugün sona erecek istisnanın uzatılmayacağını bildirdi. *Katar ile İngiltere arasında, Katar'ın gelecek 5 yılda fintech, sıfır emisyonlu araçlar ve siber güvenlik gibi İngiltere ekonomisinin farklı sektörlerine 10 milyar sterline kadar yatırım yapmasına olanak sağlayacak Stratejik Yatırım Ortaklığı anlaşması imzalandı. *Atlanta Fed Başkanı Bostic: Faiz artırımları resesyona neden olmayacak. *Taliban: Afganistan havalimanlarının işletilmesi konusunda Katar ve Türkiye ile müzakereler sürüyor. *AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, AB zirvesinin Rusya'nın petrol ambargosuna bir çözüm bulma olasılığının düşük olduğunu bildirdi. *Yeni Zelanda faizini enflasyonla mücadele etmek için 50 baz puan artırdı. *Güney Kore: Kuzey Kore, Biden Asya'dan ayrıldıktan saatler sonra füze fırlattı.
EURUSD
Piyasalar Euro bölgesinden gelen PMI verilerini takip etti. Buna göre Euro bölgesinde imalat sektörü PMI 54.4 olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise 54.7 seviyeleri idi. Bileşik PMI ise 55.8 seviyesinden 54.9 seviyesine bir miktar gerileme gerçekleştirdi. Hizmet sektörüne baktığımızda ise PMI endeksi 56.3 olarak gerçekleşti ve böylelikle son 8 ayın en güçlü büyümesini gerçekleştirdi. Genel olarak bakıldığında Euro bölgesinde ekonomik aktivitenin güçlü kaldığı görüldü. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası üyesi Francois Villeroy de Galhau, Davos’ta para politikası konusunda bazı açıklamalarda bulundu. Galhau; 50 baz puanlık faiz artışı konusunda bir uzlaşı olmadığını, faiz artırımlarının kademeli gerçekleşeceğini belirtti. Bilindiği gibi hafta içerisinde AMB Başkanı Lagarde’da bu konuda açıklamalarda bulunmuş ve üçüncü çeyrekte negatif faizden çıkılabileceğini belirtmişti. Bu açıklama ise Euro’da değer kazanımları yaşanmasına neden olmuştu. Yeni günde 11:00’da Lagarde bir konuşma daha gerçekleştirecek. 15:30’da ise ABD kanadında dayanıklı mal siparişleri verisi küresel bazda hareketliliği artıracaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.0754 – 1.0923 – 1.1138 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0634 – 1.0460 – 1.0339 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın para politikası kurulu toplantı haftasında USDTRY paritesinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Bu hareketlenmeler ile birlikte USDTRY paritesi 16 seviyesini aştı ve haftanın üçüncü işlem gününe 16 seviyesinin üzerinde fiyatlamalar ile başladı. Böylelikle parite en son 20 Aralık’ta gördüğü 16 seviyesini aşmış oldu. Genel olarak küresel bazda piyasalar bakıldığında risk iştahının azaldığı görülürken, dolar endeksinde de değer kazanımları gerçekleşiyor. Piyasalar artık gözünü yavaş yavaş yarın gerçekleşecek olan TCMB Para Politikası Kurulu Toplantısı’na çeviriyor. Genel beklenti bu toplantıda bankanın faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Karar metninde ise önümüzdeki dönemlere ait yetkililerin neler düşündüğüne yönelik ipuçları aranacak. Yeni günde 15:30’da ABD kanadından açıklanacak olan Dayanıklı Mal Siparişleri küresel bazda dolar endeksinde volatiliteyi artırabilir. 21:00’da ise FOMC’nin yayımlayacağı toplantı tutanakları izlenecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 16.25 – 16.50 – 15.75 seviyeleri direnç noktaları olarak; 16.00 – 15.70 – 15.50 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği aşağı yönlü hareketlenmeler ile 16 Mayıs günü 1786 seviyelerini test eden ons altın, yaklaşık son 1 haftayı aşkın süredir toparlanma hareketleri sergiliyor. Bu hareketlenmeler ile altın dün 1870 dolar seviyelerini test etti. ABD 2 ve 10 yıllık tahvil getirilerinin 10 baz puandan fazla düşmesi ve aynı zamanda dolar endeksinin bir miktar zayıflaması, altında iştahı artırdı. ABD’de konut satışları beklenenin altında geldi ve bu durum ABD için resesyon beklentilerini daha da artırdı. Asya ve ABD’deki borsaların aşağı yönlü hareketleri, yatırımcıları altına iten bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. Ekonomik büyümenin yavaşlaması ve yüksek enflasyon, ons altında talebin desteklenmesine sebep veriyor. IMF Başkan yardımcısı Gita Gopinnath; FED’in enflasyondaki yükselişi kontrol altına almak için para politikasında sıkılaşmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Çin kanadında ise kovid kaynaklı yaşanan krizde ekonomik veriler düşük seyirde gelmeye devam ediyor. Dün %0,75 oranında yükselen ons altın yeni günde 1864 dolar seviyelerinden açıldı. Bugün ekonomik takvimde TSİ 15:30’da Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişler ve TSİ 21:00’da Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantı Tutanakları açıklanacak ve piyasalar tarafından yakından takip edilecektir. XAUUSD grafiğinde 1870 – 1890 – 1915 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1832 – 1807 – 1785 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this