Nisan 27, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  23.6.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne oldu?
*TCMB ticari müşterilerden alınacak ücretler ve kredi kartı faiz oranları tebliğinde değişikliğe gitti. Daha önce her ayın sondan beşinci iş gününde ilan edilen referans oranı, bundan böyle bu günden sonra PPK toplantısı yapılması durumunda toplantının yapıldığı tarihte en güncel veriler dikkate alınarak hesaplanacak.
*Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, BAE Devlet Başkanı ile görüştü.
*Fed Başkanı Powell: Beklentilerle geniş ölçüde uyumlu olursa, Komite'nin güçlü çoğunluğu, faiz oranını yıl sonuna kadar bir veya iki kez artırmanın uygun olacağına inanıyor.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, ABD'nin resesyona girme riskinin azaldığını düşünüyor ve tüketici harcamalarındaki yavaşlamanın enflasyonu kontrol altına alma kampanyasını bitirmenin bedeli olabileceğini belirtti.
*AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Kosova ve Sırbistan liderlerinin krizin nedenleri ve çözümüne ilişkin farklı yaklaşımlara sahip olduklarını belirterek, "En azından yeni seçimlerin gerekliliği konusunda *mutabık kaldık ve buna nasıl ulaşılacağına dair yöntemleri ve adımları ayrıntılı olarak tartıştık." dedi.
*ABD Başkanı Biden, Çin Devlet Başkanı Şi ile ilgili diktatör yakıştırmasının, iki ülke arasındaki ilişkileri etkilemediğini düşündüğünü söyleyerek, Şi ile yakın zamanda görüşmeyi umduğunu belirtti.
Ne Olacak?
*TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın bugün TBB üyesi bankalarla bir araya gelmesi bekleniyor.
*Yurt içinde Turizm İstatistikleri, Ticaret Dengesi ve Ekonomik Güven Endeksi açıklanacak.
*Yurt dışında öncü PMI verileri açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesinde yükseliş sonrası geri çekilme izleniyor. Dün Euro Bölgesi'nde tüketici güveni verisi açıklandı. Buna göre Euro Bölgesi'nde tüketici güveni -17,4'ten -16,1'e yükselerek -17,0 beklentisini aştı. Diğer yandan ECB'de 25 baz puanlık faiz artırımı sonrasında şahin ton korunuyor. ECB yetkilileri enflasyona dikkat çekerek sıkı para politikasının devam etmesi gerektiğini ifade ediyor. ABD tarafında ise Fed'in yıl sonuna kadar faiz artırımlarına devam edeceğini ifade etmesi sonrasında Fed Başkanı Powell dün de Senato'ya sunum gerçekleştirdi. Şahin tonunu sürdüren Powell, enflasyonun soğuması için istihdam ve büyümeden feragat etmeye hazır olduklarını ifade etti. Fed'in şahin tonu nedeniyle risk iştahı düşük kalmaya devam etti.
Destekler: 1.0912 - 1.0870 - 1.0831 Dirençler: 1.0965 - 1.1005 - 1.1036

USD/TRY

Dolar/TL paritesi temkinli seyrinin ardından sert yükseliş gösterdi. Dün gözler TCMB faiz oranı kararındaydı. Buna göre TCMB, faizleri %8,5'ten %15 seviyesine yükseltse de konsensüs beklenti olan %20'nin altında kaldı (Info Yatırım beklenti: %15). Karar metni incelendiğinde ise kademeli parasal sıkılaşma vurgusu dikkat çekerken verilen mesajlar piyasa tarafından olumlu karşılandı. Karar metninde ortodoks politikaya geçildiği sinyali de verildi. Karar sonrasında Dolar/TL paritesi 25 seviyesini aşarak rekor kırdı. Bugün ise TCMB Başkanı Erkan'ın bankalar ile bir toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor. ABD tarafında ise Fed'in yıl sonuna kadar faiz artırımlarına devam edeceğini ifade etmesi sonrasında Fed Başkanı Powell dün de Senato'ya sunum gerçekleştirdi ve şahin tonunu korudu.
Destekler: 24.87 - 24.60 - 24.30 Dirençler: 25.10 - 25.23 - 25.40

XAU/USD

Ons altın baskılanıyor. Geçen hafta Fed’in faiz oranını değiştirmemesi ama yıl sonuna kadar iki faiz artırımına işaret etmesi küresel risk iştahını düşürmüş ve ons altını baskılamıştı. Bu hafta ise Fed Başkanı Powell’ın Kongre’ye ve Senato’ya gerçekleştirdiği sunumlar takip edildi. Sunumlarda şahin tonunu koruyan Powell, faiz kararı sonrasındaki açıklamalarını yineledi ve daha sıkı para politikası için istihdam ile büyümeden feragat etmeye hazır olduklarını belirtti. Powell, yıl sonuna kadar en az iki faiz artırımını da sözlü ifade etti. Asya piyasalarında ise ekonomik aktivitesi yavaşlayan Çin’in ardından Japonya’da da benzer verilerin takip edilmesi risk iştahının düşük kalmasına neden oldu. Bugün PMI verileri takip edilebilir.
Destekler: 1907 - 1895 - 1882 Dirençler: 1918 - 1936 - 1956

BRENT

Brent petrol sınırlı yükselişi sonrasında kazançlarını geri veriyor. Son Fed toplantısında faiz oranını sabit kalması ama yıl sonuna kadar iki faiz artırımına işaret etmesi küresel risk iştahını düşürmüştü. Bu hafta ise Fed Başkanı Powell’ın Kongre’ye ve Senato’ya gerçekleştirdiği sunumlar takip edildi. Sunumlarda şahin tonunu koruyan Powell, faiz kararı sonrasındaki açıklamalarını yineledi ve daha sıkı para politikası için istihdam ile büyümeden feragat etmeye hazır olduklarını belirtti. Ekonomik aktivitenin ve talebin azalacağı öngörüsüyle petrol geriledi. Asya piyasalarında ise ekonomik aktivitesi yavaşlayan Çin’in ardından Japonya’da da yavaşlama takip edilmesi risk iştahının düşük kalmasına neden oldu. Bugün PMI verileri takip edilebilir.
Destekler: 73.24 - 72.13 - 70.75 Dirençler: 74.54 - 75.66 - 76.53

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü karışık tamamladı. Dow Jones yatay seyrederken S&P500 %0,4 ve Nasdaq %1,0 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadeliler zayıf seyrediyor. Asya piyasaları da günü negatif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video