Nisan 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

 GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  21.6.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*ABD, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin süresinin uzatılması konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve BM’nin çabalarına destek vermeye devam edeceklerini bildirdi.
*Moody's TCMB’nin politika faizini mevduat faizlerine yaklaştırarak %25-30 seviyesine çekmesini beklendiği belirtti.
*ABD Başkanı Joe Biden, Çin Devlet Başkanı Şi’nin diktatör olduğunu ima etti.
*Fed üyesi Cook, merkez bankasında yeni dönem adaylığıyla ilgili sunumda, merkez bankasının enflasyonu düşürme çalışmalarını desteklediğini ve fiyat baskıları hedefe dönene kadar bu rotada kalacağını söyledi.
*Fed Başkan Yardımcısı adayı Jefferson, Bankacılık Komitesi'ndeki onay oturumu için hazırladığı sunumda, enflasyonun düşmeye başladığını ancak Fed'in enflasyonu %2 hedefine döndürmeye odaklanmaya devam edeceğini söyledi.
*Japonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Adachi, fiyat görünümüne ilişkin yüksek belirsizlik dikkate alındığında ultra gevşek para politikasını değiştirmek, sona erdirmek için çok erken olduğunu savundu.
Ne Olacak?
*Yurt içinde Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güven Endeksi açıklanacak.
*ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre Blinken ve Dışişleri Bakanı Fidan TSİ 15.30'da bir araya gelecek.
*İngiltere’de TÜFE verileri ön planda olacak.
*Fed Başkanı Powell, bugün Temsilciler Meclisi'ne ve yarın ABD senatosuna sunum yapacak.
*Rusya: Türkiye-Suriye ilişkilerine yönelik toplantı bugün Astana'da yapılacak.
*TCMB faiz kararı yarın açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesinde sınırlı gerileme sürüyor. Dün Euro Bölgesi'nde cari işlemler dengesi verisi takip edildi. Buna göre geçen ay 31 milyar euro olan cari denge bu ay 27,3 milyar euro beklentisinin altında 4 milyar euro olarak açıklandı. ECB üyeleri ise şahin tutumlarını koruyarak özellikle çekirdek enflasyonun yüksek olduğuna değindi. Diğer yandan tatilden dönen ABD piyasalarında geçen hafta açıklanan Fed faiz kararı sindiriliyor. Dolar endeksi 102'li seviyelerde bulunurken küresel risk iştahı durgun seyrediyor. Hafta boyunca Fed üyelerinin konuşmaları önümüzdeki aylarda alınacak faiz oranı kararları ve piyasaların seyri için yakından takip edilecek. Fed Başkanı Powell'ın bugün Temsilciler Meclisi'ne ve yarın Senato'ya sunum gerçekleştirmesi bekleniyor.
Destekler: 1.0912 - 1.0870 - 1.0830 Dirençler: 1.0963 - 1.1005 - 1.1036

USD/TRY

Dolar/TL 23.55-23.65 bandı aralığındaki seyrini koruyor. Yurt içi piyasalarda dün merkezi hükümet dış borç stoku verisi açıklandı. Buna göre geçen ay 4.588 milyar olan dış borç stoku bu ay 5 milyara yükseldi. Dün gerçekleşen asgari ücret tespit komisyonu toplantısının sonucunda asgari ücret %34 artışla net 11.402 TL'ye yükseltildi. Diğer yandan piyasalarda perşembe günü açıklanacak faiz oranı kararı merakla bekleniyor. Anketlere bakıldığında medyan beklenti faizlerin %20'ye yükseleceği yönünde bulunuyor. Faiz kararı kadar karar metninin de piyasa algısında belirleyici olması bekleniyor. ABD tarafında ise Fed Başkanı Powell'ın bugün Temsilciler Meclisi'ne ve yarın Senato'ya sunum gerçekleştirmesi bekleniyor.
Destekler: 23.50 - 23.32 - 23.18 Dirençler: 23.65 - 23.78 - 23.95

XAU/USD

Ons altın sıkışık seyrediyor. Geçen hafta Fed, konsensüs beklentiye paralel faiz oranında değişikliğe gitmemiş fakat yıl sonuna kadar iki sefer daha 25’er baz puanlık faiz artışı sinyali vermişti. Fed’in bu şahin tutumu karşısında risk iştahı düşmüş ve ons altın baskılanmıştı. Temkinli duruş sergileyen ons altın yatırımcıları bu hafta Fed yetkililerinin konuşmalarında ipucu arayacak. Diğer yandan bugün Fed Başkanı Powell’ın bugün Temsilciler Meclisi’ne ve yarın da Senato’ya sunum gerçekleştirmesi ons altın fiyatlamalarının seyrinde belirleyici olabilir. Asya tarafında ise Çin Merkez Bankası’nın 10 baz puanlık faiz indirimi sonrasında ekonomiyi desteklemek adına uygulayacağı teşvikler de ons altını hareketlendirebilir.
Destekler: 1918 - 1907 - 1895 Dirençler: 1936 - 1956 - 1969

BRENT

Brent petrolde toparlanma takip ediliyor. Fed’in konsensüs beklentiye paralel faiz oranında değişikliğe gitmemesi ve yıl sonuna kadar iki sefer daha 25’er baz puanlık faiz artışı sinyali vermesi risk iştahını ve petrolü baskılamıştı. Bu hafta ise Fed yetkililerinin konuşmaları odakta olacak. Diğer yandan bugün Fed Başkanı Powell’ın bugün Temsilciler Meclisi’ne ve yarın da Senato’ya sunum gerçekleştirmesi risk iştahının seyrinde belirleyici olabilir. Asya tarafında ise Çin Merkez Bankası’nın 10 baz puanlık faiz indirimi sonrasında ekonomiyi desteklemek adına uygulayacağı teşvikler de petrolde belirleyici olabilir. Çin’de talebin zayıf seyretmesi sonrasında gözler bugün ABD’de açıklanacak API haftalık petrol stokları verisinde olacak.
Destekler: 75.68 - 74.54 - 73.59 Dirençler: 76.53 - 77.43 - 78.24

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın ilk işlem gününü düşüşle tamamladı. Dow Jones %0,7, S&P500 %0,5 ve Nasdaq %0,2 değer kaybetti. Bu sabah ise vadeliler hafif pozitif seyrediyor. Asya piyasaları da günü negatif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video