Nisan 27, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  2.5.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: (14 Mayıs seçimleri) Lehte bir havayı anketlerde de görüyoruz. Gerek Cumhurbaşkanlığında gerek Cumhur İttifakı olarak güzel bir tablo şu anda önümüzde.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temmuzda enflasyon farkı yanında, refah payı artışını da dikkate alan bir düzenleme yapacağız. Memurlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü yine tutacağız.
*ABD'de First Republic Bank'ın kapatıldığı ve varlıklarının JPMorgan tarafından satın alınacağı bildirildi. Anlaşma, 250.000 dolarlık sigorta limitinin üzerindekiler de dahil olmak üzere tüm mudilerin, banka açıldığında paralarına erişimini sürdürecekleri anlamına geliyor.
*JPMorgan CEO'su Dimon: Bu satın alma, genel olarak şirketimize bir şekilde fayda sağlayacak.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, borç limitine yönelik alınan önlemlerin 1 Haziran'a kadar tükenebileceği ve ülkenin bu tarihten sonra nakit sıkıntısı çekebileceği uyarısında bulundu.
*ABD Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy İsrail'de temaslarda bulundu. McCarthy, İran'ın nükleer silah edinmesini engellemek için İsrail'le birlikte çalışacaklarını söyledi.
*İran, son 18 ayda 50 ikinci el uçak ve helikopter aldığını duyurdu.
Ne Olacak?
*Çin’de Piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
*Yurt içinde ve yurt dışı piyasalarda İmalat PMI verileri açıklanacak:
*Euro Bölgesi’nde öncü TÜFE verileri açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesinde geri çekilme takip ediliyor. Dün Euro Bölgesi piyasaları İşçi Bayramı nedeniyle işleme kapalıydı ve veri takvimi sakindi. Euro yatırımcıları bu hafta ECB faiz kararını takip edecek. ECB’nin 25 baz puanlık faiz artırımına gitmesi beklenirken karar sonrasında ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları yakından izlenecek. ABD’de ise veri yoğun haftada ilk olarak PMI verileri takip edildi. Buna göre ISM İmalat PMI Nisan’da 46,8 olan beklentiyi aşarak 47,1 olsa da 50 seviyesinin altında gerçekleşerek daralma bölgesinde kalmaya devam etti. Bugün ise Euro Bölgesi’nde PMI ve enflasyon verileri önem arz edecek.
Destekler: 1.1001 - 1.0965 - 1.0930 Dirençler: 1.1020 - 1.1050 - 1.1094

USD/TRY

Dolar/TL’de sınırlı yükseliş hareketi sürüyor. Yurt içinde dün piyasalar İşçi Bayramı tatili nedeniyle kapalı ve veri gündemi sakindi. Bugün ise Nisan ayı İmalat PMI takip edilecek. İmalat PMI verisi son aylarda 50 seviyesinin üzerinde gerçekleşerek sektörde iyileşmeye işaret etmişti. Yarın da enflasyon verisi önem arz edecek. ABD’de ise dün ISM İmalat PMI verisi takip edildi. Buna göre Nisan’da ISM İmalat PMI beklentileri aşsa da 50 seviyesinin altında kalarak son aylardaki daralmasını sürdürdü. Bugün ABD’de JOLTS verisi açıklanacakken yatırımcılar yarınki Fed kararına odaklanmış durumda. Fed’den 25 baz puanlık faiz artırımı bekleniyor.
Destekler: 19.42 - 19.38 - 19.32 Dirençler: 19.45 - 19.49 - 19.52

XAU/USD

Ons altın dar bantta fiyatlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Çin’de açıklanan İmalat PMI verisinin beklentileri karşılayamaması de daralma seviyesinde gerçekleşmesiyle geri çekilen ons altın dün ABD’de ISM İmalat PMI verisinin zayıf gelmesiyle 2000 dolar seviyesinin üzerini test etti. ABD’de ISM İmalat PMI 47,1 ile beklentileri aşsa da daralma bölgesinde kalmaya devam etti. İmalat sektörünün zayıf seyri Fed’in parasal genişlemeye geçebileceği beklentilerini arttırarak riskli varlıklara girişleri hızlandırsa da gözler 3 Mayıs’taki Fed faiz kararında. Bugün Çin’de piyasalar kapalı ve ABD’de veri gündemi sakinken yarın Fed kararı sonrasında Powell’ın açıklamaları ons altın için önem arz edecek.
Destekler: 1981 - 1965 - 1949 Dirençler: 1994 - 2007 - 2018

BRENT

Brent petrolde toparlanma takip ediliyor. Geçtiğimiz haftalarda ABD’de First Republic Bank ile tekrar gündeme gelen bankacılık krizi petrol fiyatlarının geri çekilmesine neden olmuştu. Resesyon endişeleri azalıp petrolde toparlanma takip edilirken bu hafta ABD’nin yoğun veri takvimi petrol fiyatlamalarında volatiliteye neden olabilir. Dün takip edilen ABD ISM İmalat PMI verisi beklentileri aşsa da daralma bölgesinde kalmaya devam etti. Zayıf makroekonomik veriler Fed’in parasal genişlemeye geçebileceği algısını oluştururken yatırımcılar yarın gerçekleşecek FOMC toplantısını ve sonrasında Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarını yakından takip edecek. Ayrıca bu akşam API ham petrol stokları verisi de talep görünümü için önem arz ediyor.
Destekler: 79.18 - 78.32 - 79.18 Dirençler: 80.43 - 81.43 - 82.82

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü hafif aşağıda tamamladı. Dow Jones %0,14, S&P500 %0,04 ve Nasdaq %0,11 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler yatay seyrediyor. Asya piyasaları da günü pozitif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video