Mart 29, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  2.2.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeniden adaylık önünde hiçbir engel bulunmuyor. Hukuka da Anayasa'ya da uygun.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: An itibarıyla İsveç'in NATO üyeliğine sıcak bakmıyoruz.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faizi daha da düşüreceğiz.
*Fed, politika faizini beklentilere paralel 25 baz puan artırdı. Fed, faiz artışlarının devam etmesinin uygun olacağı belirtildi. Fed Başkanı Powell, daha yapacak çok işleri olduğunu söyledi. Fed, enflasyonun kısmen gevşediğini ancak hala yüksek kaldığını belirtti.
*Powell: Bu yıl faiz indirimine gitmek uygun olmayacak.
*Ukrayna Savunma Bakanı Rusya'nın 24 Şubat'ta büyük taarruza geçeceğini öne sürdü.
*NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının sonucunu Çin'in yakın izlediğini ve gelecekteki kararlarını etkileyebilecek dersler çıkardığını söyledi.
*Brezilya Merkez Bankası politika faizinde değişikliğe gitmedi. 
 Ne Olacak? 
*ECB ve BoE faiz kararı bugün açıklanacak. 
*ABD’de İşsizlik Maaşı Başvuruları açıklanacak. 
*AB – Ukrayna zirvesi 3 Şubat 2023'te toplanacak. 
*Yurt içinde Ocak ayına ilişkin enflasyon verileri Cuma günü açıklanacak. 
*G7 Liderler Zirvesi’nin 24 Şubat’ta yapılması planlanıyor.

EUR/USD

EURUSD paritesinde Fed kararı sonrası yükseliş takip ediliyor. Dün Euro Bölgesi'nde enflasyon verisi %9 beklentilerinin altında %8,5 olarak resesyon endişelerini dindirdi. Öte yandan İmalat PMI verisi de beklentilere paralel 48 oldu. ABD'de ise gözler Fed faiz kararındaydı. Buna göre Fed beklentilere paralel 25 baz puan artırıma gitti. Fed Başkanı Powell'ın ifadeleri ise güvercin algılanarak küresel risk iştahını destekledi ve dolar endeksi geriledi. Diğer yandan ABD istihdam verileri zayıf seyretse de imalat PMI beklentilerin hafif üzerinde 46,9 seviyesinde gerçekleşti. Bugün ECB faiz kararı yakından takip edilecek. ECB'nin şahin duruşunu koruyarak 50 baz puan faiz artırması bekleniyor.
Destekler: 1.0983 - 1.0902 - 1.0851 Dirençler: 1.1039 - 1.1120 - 1.1182

USD/TRY

Dolar/TL paritesi yatay fiyatlanıyor. Dün yurt içinde Ocak ayı imalat PMI verisi takip edildi. Buna göre imalat PMI 48,1'den 50,1'e yükseldi ve eşik değerin üzerinde gerçekleşti. Ocak ayında faaliyet koşullarının istikrarı, üretim ve yeni siparişlerdeki sınırlı yavaşlama, talepteki iyileşme İmalat PMI'yı destekledi. ABD'de ise Fed faiz kararı takip edildi. Fed, beklendiği üzere 25 baz puanlık artışa gitti. Faiz kararının ardından açıklamalarda bulunan Powell'ın güvercin tondaki söylemleri küresel risk iştahını destekledi ve dolar endeksi geri çekildi. Bugün veri gündemi sakin, yarın takip edilecek ABD tarım dışı istihdam ve yurt içi TÜFE verileri önem arz ediyor.
Destekler: 18.77 - 18.74 - 18.70 Dirençler: 18.82 - 18.86 - 18.90

XAU/USD

Ons altında yükseliş takip ediliyor. Teknik olarak yükselen kanalın üst bandı direnç olarak değerlendirilebilir. Dün Fed faiz kararı odaktaydı. Buna göre Fed politika faizini beklendiği üzere 25 baz puan artırarak %4,50-4,75 seviyesine yükseltti. Kararın ardından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Powell’ın enflasyonda zirvenin görüldüğü ve dezenflasyonist sürece girildiği fakat %2’lik enflasyon hedefine ulaşmak için faiz artırımının devam etmesi gerektiği ifadeleri piyasada güvercin algılandı. Diğer yandan dün izlenen ABD PMI verileri eşik değerin altında kalarak zayıf görünümünü korudu. Yarın takip edilecek ABD Tarım Dışı İstihdam verisinin küresel risk iştahı ve ons altın fiyatlamalarında belirleyici olması beklenebilir.
Destekler: 1936 - 1901 - 1880 Dirençler: 1963 - 1990 - 2009

BRENT

Brent petrol karışık seyir izliyor. Dün Fed beklentilere paralel 25 baz puan faiz artırarak politika faizini %4,50-4,75 seviyesine yükseltti. Fed Başkanı Powell’ın karar sonrasındaki açıklamaları piyasada güvercin algılandı ve risk iştahı desteklendi. Diğer yandan ABD PMI verileri eşik değer olan 50’nin altında kalmaya devam etti. Arz tarafında dün gerçekleşen OPEC+ toplantısında üretimde değişikliğe gidilmedi. Talep tarafında ise ABD haftalık petrol stokları verisi 0,4 milyon varil artış beklentisine kıyasla 4,1 milyon varil artış gösterdi ve talebin hala zayıf seyrettiğine işaret etti. Bugün petrol için veri gündemi sakin, yarın açıklanacak ABD Tarım Dışı İstihdam verisi fiyatlamalarda belirleyici olabilir.
Destekler: 82.28 - 80.59 - 78.68 Dirençler: 86.67 - 85.38 - 87.03

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü pozitif tamamladı. Dow Jones %0,02 ve S&P500 %1,1 ve Nasdaq %2 değer kazandı. Bu sabah ABD vadeliler karışık fiyatlanıyor. Asya piyasaları ise günü pozitif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video