Nisan 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  19.6.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bugün, TBB üyesi bankalarla bir araya gelmesi bekleniyordu. Toplantı 23 Haziran’a ertelendi.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir süredir tüm dünya ile birlikte bizim de başımızı ağrıtan enflasyon meselesini tekrar tek haneli rakamlara düşüreceğiz.
*Erdoğan: (İhracat hedefi) 2028 senesi için de hedefimiz 400 milyar dolar ve üstünü yakalamaktır.
*Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, banka genel müdürleri ile görüştü. Bloomberg HT haberine göre Şimşek’in, sorunların çözümü için regülasyonlar ile piyasaya karşı karşıya gelen değil, istişare ile çözüm üretecek bir yaklaşım sergileneceği mesajını verdiği belirtiliyor.
*Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Merkez Bankası değerlendirmelerini yapacaktır. Hep birlikte sonucunu takip edeceğiz.
*Goldman Sachs Group stratejistlerine göre ABD'de enflasyon, piyasaların şu anda fiyatladığı kadar hızlı düşmeyecek.
*Çin, ekonomide görülen yavaşlama işaretlerine karşı coronavirüs salgını sonrası toparlanmayı sürdürebilmek için büyümeyi teşvik edici politikalar planlıyor.
Ne Olacak?
*ABD’de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
*Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı bugün yapılacak.
*Fed Başkanı Powell, 21 Haziran'da Temsilciler Meclisi'ne ve 22 Haziran'da ABD senatosuna sunum yapacak.
*Rusya: Türkiye-Suriye ilişkilerine yönelik toplantı 21 Haziran'da Astana'da yapılacak.
*TCMB faiz kararı Perşembe günü açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesinde hızlı yükseliş sonrasında yatay seyir izleniyor. Geçen hafta ABD tarafında Fed faizleri sabit bırakırken Euro Bölgesi’nde ECB 25 baz puanlık artırıma gitmişti. Haftanın son işlem gününde ise Euro Bölgesi’nde enflasyon verisi açıklandı. Buna göre Mayıs ayında enflasyon aylık bazda beklenildiği gibi %0 ile değişmedi. Yıllık enflasyon ise baz etkisi kaynaklı %7’den %6,1’e gerilemiş oldu. ECB, %2 enflasyon hedefini yineleyerek şahin tutumunu sürdürüyor. Hafta boyunca takip edilecek PMI verileri ekonomik aktiviteye ilişkin ipucu sunacak. Bugün ise veri gündemi sakin ve Amerika piyasaları tatil nedeniyle işleme kapalı olacak.
Destekler: 1.0912 - 1.0870 - 1.0830 Dirençler: 1.0963 - 1.1005 - 1.1036

USD/TRY

Dolar/TL’de yatay görünüm korunuyor. Parite 23.55-23.65 seviyeleri aralığında denge arayışını sürdürüyor. Haftanın son işlem gününde yurt içinde piyasa katılımcıları anketi yayımlandı. Buna göre yıl sonu dolar kuru beklentisi 23,09’dan 26,18’e yükseldi. Enflasyon beklentisi ise %37,17’den %38,55’e yükseldi. Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek bankalar ile görüşme gerçekleştirdi. Cuma günü de TCMB Başkanı Erkan’ın bankalar ile bir görüşme gerçekleştireceği medyada yer alıyor. Görüşmelerden gelecek açıklamalar bu hafta gerçekleşecek faiz oranı kararında yön gösterici olabilir. ABD tarafında ise piyasalar Fed faiz kararını sindirirken dolar endeksinde denge arayışı öne çıkıyor. Bugün ABD piyasaları tatil nedeniyle işleme kapalı olacak.
Destekler: 23.50 - 23.32 - 23.18 Dirençler: 23.65 - 23.78 - 23.95

XAU/USD

Ons altında yatay-negatif fiyatlamalar takip ediliyor. Geçen hafta yatırımcılar merkez bankalarının faiz kararını takip etti. Buna göre Fed beklenildiği gibi faiz oranını değiştirmeyerek sıkılaşma döngüsüne ara verdi. Ancak Fed’den yapılan açıklamalarda iki kez daha faiz artırımının gerekliliği vurgulanması küresel risk iştahını düşürerek ons altını baskıladı. Ons altın yatırımcıları Fed yetkililerinden gelecek açıklamaları yakından takip edecek. Hafta boyunca ise PMI verileri önem arz edecek. Bugün ise veri takvimi sakinken ABD piyasaları işleme kapalı olacak. Teknik olarak 50 periyotluk hareketli ortalama seviyesi takip edilebilir.
Destekler: 1936 - 1918 - 1907 Dirençler: 1956 - 1969 - 1985

BRENT

Brent petrol hafif geriliyor. Geçen hafta küresel piyasalarda merkez bankalarının faiz kararları ön plandaydı. Buna göre Fed, konsensüs beklentiye paralel faiz oranında değişikliğe gitmedi ancak karar sonrasında faiz artırımlarının devam edeceğine ilişkin verilen mesajlar küresel risk iştahını baskılamıştı. Diğer yandan Çin’de ekonomik toparlanmanın yavaşlaması petrol talebinin azalacağı öngörüsüyle petrolde baskıya neden olmuştu. Bu hafta Çin Merkez Bankası’nın faiz kararı yakından takip edilecek. Öte yandan PMI verileri hafta boyunca ön planda olacak. Bugün ise veri takvimi sakin, ABD piyasaları tatil nedeniyle işleme kapalı olacak.
Destekler: 74.54 - 73.59 - 72.68 Dirençler: 75.68 - 76.53 - 77.43

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın son işlem gününü hafif ekside tamamladı. Dow Jones %0,3, S&P500 %0,4 ve Nasdaq %0,7 değer kaybetti. Bugün ise ABD piyasaları işleme kapalı olacak. Asya piyasaları da günü yatay-negatif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video