Nisan 20, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 19.08.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, tahıl ihracatı girişimi ve Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki durumu ele aldı.
*Erdoğan: Üçlü görüşmemizde, İstanbul Mutabakatı'nın oluşturduğu müspet havanın kalıcı barışa tahvil edilmesi imkanlarını değerlendirdik.
*Türkiye, Ukrayna'nın savaş nedeniyle tahrip olan altyapısının yeniden inşası amacıyla anlaşma imzalandı.
*Zelenskiy: BM, Zaporijya'nın Rus birliklerinden arındırılmasını sağlamakla yükümlü.
*Sırbistan ve Kosova liderlerinin Brüksel'deki görüşmesinden sonuç çıkmadı.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, küresel gıda krizinin şiddetinin azaldığını söyledi.
*İngiltere Merkez Bankası PPK kurucu üyesine göre faiz oranlarının enflasyonu dizginlemek için %6'ya ulaşması gerekiyor.
*Almanya Maliye Bakanlığı: Almanya'nın ekonomik görünümü karamsar.

EURUSD

Piyasalar euro bölgesinden gelen TÜFE, ABD tarafından gelen İşsizlik Haklarından yararlanma ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi verilerini takip etti. Euro bölgesinde, Temmuz ayında yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 8,9 seviyesine çıkarak rekor kırdı. Bunun yanı sıra Almanya tarafında enerjide KDV indirimine gidildi ve doğalgaz satışlarından alınan vergiyi yüzde 19’dan yüzde 7’ye düşürdü. Geçtiğimiz günde açıklanan ABD İşsizlik Haklarından yararlanma ve Fed İmalat Endeksi verilerinin beklenenden iyi gelmesi sonucu EURUSD paritesi yaklaşık yüzde 1,1’lik bir düşüş kaydetti. Yeni haftaya 1,0258 seviyesinden işlem görmeye başlayan EURUSD paritesi, hafta boyunca gelen haber akışlarıyla beraber düşüş yaşamaya devam etti.  Piyasalar yeni günde ekonomik veri bakımından cılız bir gün geçirecek diyebiliriz. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1,0146 – 1,0209 – 1,0279 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1,0035 – 1,0001 – 0,9959 seviyeleri destek olarak test edilebilir.

USDTRY

TL kanadı önemli bir günü geride bıraktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sürpriz faiz indirimi kararının ardından Dolar/TL kuru ve risk priminde yükseliş görüldü. Dolar/TL, TCMB’nin  bir puanlık indiriminin ardından 20 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Karar açıklanmadan önce 17,95 seviyelerinde işlem gören Dolar/TL, karar ile beraber 18,13 seviyelerini test etti ve günü hafif gevşeme yaşayarak 18,04 seviyesinden kapadı. Türkiye’nin risk primi de kararın ardından hızlı yükseliş gösterdi. 5 yıllık kredi temerrüt takası kararın etkisiyle 777 baz puan seviyesini gördü. Borsa tarafına bakacak olursak kararın ardından kısa süreli satışın ardından endeks yeniden yükseliş geçti ve rekor tazeledi. Haftanın son işlem gününde ekonomik veri bakımından cılız bir gün geçirilecek. Piyasalar küresel gelişmeleri yakından takip edecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 18,15 – 18,25 – 18,41 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 17,75 – 17,61 – 17,38 seviyeleri destek olarak test edilebilir.

ALTIN

Piyasalar ABD tarafından gelen Philadelphia Fed İmalat Endeksi ve İşsizlik Haklarından Yararlanma verilerini takip etti. Philadelphia Fed İmalat Endeksi 3 ayda ilk kez yükselerek aylık bazda 6,2’ye yükseldi. Bunun yanı sıra ABD’de işsizlik maaşı başvuruları sayısı 3 haftada ilk kez gerileyerek istihdam piyasasının sağlıklı seyrettiğine işaret etti. Gelen verilerle beraber Dolar Endeksi değer kazanımlarına devam ederken, ons altın yaklaşık yüzde 0,70’lik bir düşüş yaşayarak günü 1758 seviyesinde kapadı.  Haftaya 1801 seviyesinden başlayan ons altın hafta boyunca gelen haber akışlarıyla düşüş yaşadı. ABD tarafından gelen beklentinin altında kalan enflasyon verisi altını desteklese de, FED enflasyon önemli ölçüde düşene kadar faiz artışına devam edeceği söylemi ve Çin tarafından gelen ekonomik toparlanmanın yavaş olabileceği endişeleri altında baskı yarattı. XAUUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1772 – 1788 – 1802 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1740 – 1724 – 1700 seviyeleri destek olarak test edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video