Nisan 19, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 19.05.2022

gün

ABD Hazine ve Maliye Bakanı Yellen Konuştu

G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı gerçekleşti. Bu toplantıda konuşma gerçekleştiren Yellen; yüksek gıda ve enerji fiyatlarının tüm dünyada üretim ve harcamaları baskıladığını belirtti. Ek olarak bu gelişmelerin enflasyonda yüksek seyre neden olduğunu ve stagflasyonist etkilere sahip olduğunu dile getirdi. Yellen konuşmasının devamında; küresel ekonomik görünümün zorlu ve belirsiz olduğunu belirtirken; dünya genelinde daha yavaş ekonomik büyüme potansiyelinin enflasyon ile birleşmesi konusunda uyarılarda bulundu.

EURUSD

Euro bölgesinde son haftalardaki en önemli konuların başında Avrupa Merkez Bankası’nın sıkılaşmaya yönelik atabileceği olası adımlar yer alıyor. Son açıklamalar ile birlikte bankanın Temmuz ayında ilk adımını 25 baz puan ile alabileceği bekleniyor. Ek olarak yıl sonunda bankanın negatif faiz bölgesinden çıkabileceği bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde AMB Yönetim Kurulu Üyesi Klaas Knot, Temmuz ayında 25 baz puanlık artıştan yana olduğunu fakat gerektiği taktirde daha yüksek oranda bir artışında dışlanmayacağını dile getirmişti. Böylelikle AMB kanadında 50 baz puanlık faiz artış konusunu dile getiren ilk isim Knot oldu. Diğer yandan Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn; AB’nin eksi faiz bölgesinden göreceli olarak hızlı bir şekilde çıkması gerektiğini düşündüğünü ve Avrupa Merkez Bankası yönetiminde de bu görüşün ağır bastığını dile getirdi. Dün ise Euro bölgesinden gelen enflasyon verisi izlendi ve Nisan ayında yıllık bazda yüzde 7.4; aylık bazda ise yüzde 0.6 olarak gerçekleşti. Veri beklentilerin bir tık altında gerçekleşti. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.06343 – 1.07549 – 1.09239 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.04606 – 1.03391 – 1.02220 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Haftaya 15.46 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte parite haftanın dördüncü işlem gününde ise 15.91 seviyelerinde başlangıç yaptı. Bugün yurtiçinde piyasalar 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı sebebiyle kapalı. Bu sebeple TL kanadında volatilite diğer günlere nazaran düşük olacaktır. Dolar kanadına baktığımızda ise 15:30’da ABD kanadından gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi verileri takip edilecek. 17:00’da ise yine ABD kanadından gelecek olan Mevcut Ev Satışları verisi izlenecek. Veriler ile birlikte dolar endeksinde volatilite artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 16.00 – 16.25 – 16.50 seviyeleri direnç noktaları olarak; 15.65 – 15.50 – 15.25 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

ABD Fed Başkanı Powell’ın şahin açıklamalarından sonra dün Chicago Fed Başkanı Evans da destekleyici bir konuşma yaptı ve yaptığı açıklamada; ‘’Önümüzdeki toplantıda ve sonrasında 50’şer baz puan faiz artışını öngörüyorum.’’ dedi.  Böylelikle Haziran toplantısı için 50 baz puan faiz artışı piyasalar tarafından güçlü beklenti halini aldı ve bu durum altında baskılara neden oluyor. Bilindiği gibi Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla oluşan küresel kriz ve artan enflasyon, ons altında yüksek talep yaratmış ve fiyatlar 2000 dolar seviyelerine kadar gelmişti. Fakat ABD hükümetinin artan enflasyona karşı mücadeleye girmesiyle faiz artırması ve sonrasında güçlenen dolar, artan ABD getirileri, yatırımcıyı faizi olmayan enstrümanlardan faiz kazancı olan dolara doğru itti bu durum altında baskıların oluşmasına neden oldu. Önümüzdeki dönem için agrasif sıkılaşma görünümü ons altında baskıları artırabilir. Yeni güne 1815 seviyelerinden başlayan ons altın sabah saatlerinde yatay seyrini sürdürmektedir. Bugün ekonomik takvimde TSİ 15:30’da İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi, TSİ 17:00’de Mevcut EV Satışları verileri piyasalar tarafından yakından takip edilecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1830 – 1850 – 1865 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1800 – 1785 – 1765 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video