Nisan 25, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 19.04.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 4.542 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 19 kişi olduğu açıklandı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Zelenskiy ve Putin'i Türkiye'de buluşturmak için çabamız sürüyor. İki komşumuz arasında önce ateşkesin, ardından da kalıcı barışın tesisi insanlık adına yapılmış en hayırlı işlerden biri olacaktır.
*ABD, Türkiye dahil 90 ülkeye seyahat uyarısını kaldırdı.
*ABD Dışişleri, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Washington ziyaretinde başta Rusya – Ukrayna savaşı olmak üzere kapsamlı şekilde ikili ilişkilerin ele alınacağını belirtti.
*Dövize endeksli olarak kararlaştırılan taşıt satış sözleşmeleri dışındaki kalan menkul satış sözleşmelerinde TL ile ödeme zorunluluğu getirildi.
*Cep telefonunda ÖTV matrahları yeniden belirlendi. ÖTV 1.500 TL'yi aşmayan cep telefonlarında vergi oranı %25 oldu. Özel tüketim vergisi matrahı 1.500 – 3.000 TL arasında olan cep telefonlarında vergi oranı %40 olarak belirlenirken, 3.000 TL'nin üzerindeki telefonlarda %50 oldu.
*St. Louis Fed Başkanı Bullard ihtiyaç duyulması halinde faizlerin 75 baz puan artırılabileceğini söyledi.
*Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, ABD'nin Ukrayna'ya yönelik savunma yardımlarını sürdüreceğini söyledi.
*AB: Rusya'nın Ukrayna'da sivillere saldırılarını kınıyoruz.
*Japonya ve İsviçre, Rusya'ya karşı yaptırımlar için anlaştı.
*Çin, catering ve perakende sektörlerini destekleyecek politikaların uygulanması çağrısı yaptı.

EURUSD

Haftaya 1.0804 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesi haftanın ilk işlem gününde sınırlı şekilde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bilindiği gibi geçtiğimiz hafta piyasalar AMB’nın Nisan toplantısını takip etmiş ve toplantı sonrasında bankanın faiz oranlarında bir değişikliğe gitmediği görülmüştü. Bununla birlikte banka varlık alımlarını 3. Çeyrekte sona erdirme yönünde planları olduğunu belirtti. Fakat faiz konusunda net bir şekilde tarih verilmemesi Euro varlıklarında baskılar oluşmasına neden olmuştu. Diğer yandan piyasalar ABD kanadında St. Louis Fed Başkanı Bullard’ın açıklamalarını takip etti. Bullard; FED’in yıl içerisinde faizleri yaklaşık yüzde 3.5 seviyesine yükseltmek için acele edilmesi gerekildiğini ve 75 baz puanlık bir artırımın imkansız olmadığını belirtti. Piyasalar yeni günde TSİ 15:30’da ABD kanadından gelecek olan İnşaat İzinleri verisini takip edecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.08328 – 1.09414 – 1.10491 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.07586 – 1.07071 – 1.06271 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Haftaya 14.60 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi haftanın ilk işlem gününde sınırlı miktarda yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bilindiği gibi geçtiğimiz hafta yurtiçinden gelen işsizlik oranı verisi takip edilmiş ve Şubat ayında işsizliğin yüzde 10.7 olarak gerçekleştiği görülmüştü. Diğer yandan TCMB toplantısı takip edilmiş ve banka faizleri sabit bıraktığını belirtmişti. Ek olarak banka karar metninde makroihtiyati politika mesajı iletmişti. Bununla birlikte piyasalar yavaş yavaş FED’in Mayıs toplantısına kafaları çevirmeye başladı. Genel beklenti bankanın 25-50 baz puanlık faiz artış adımı atabileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Bununla birlikte St. Louis Fed Başkanı Bullard; ihtiyaç duyulması halinde 75 baz puanlık faiz artışının imkansız olmadığı açıklamasında bulundu. Ekonomik takvimde yeni günde yurtiçinden gelecek ve piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar TSİ 15:30’da ABD kanadında açıklanacak olan İnşaat İzinleri ekonomik verisini takip edecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 14.68 – 14.75 – 14.85 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.50 – 14.41 – 14.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Bu Haftaya da yükselişle başlayan ons altın, son beş haftanın en iyi seviyelerinin yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştirmişti. Goldman Sachs’ın ABD ekonomisi için iki sene içinde %35’lik resesyon riski açıklamasının ardından artan resesyon endişeleri, yüksek enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşı altındaki yukarı yönlü hareketlenmelerin başlıca nedenleri arasında yer aldı. Ons altın haftanın ilk işlem gününde 1998 seviyelerini test ederek son bir ayı aşkın sürenin en yüksek seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştirdi. Rusya-Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinin sekmeye uğraması, Putin’in askeri operasyonların devam edeceğine yönelik açıklamaları ve Ukrayna’da stratejik öneme sahip Mariupol şehri için Ukraynalı yetkililer şehrin savunmasının Rus güçleri tarafından çembere alındığını açıklamaları jeopolitik riskleri sıcak tutuyor. Bununla birlikte piyasalardaki güvenli liman ihtiyacını artıyor.  Diğer yandan hafta içerisinde St. Louis Başkanı Bullard; FED’in 75 baz puanlık faiz artışının imkansız olmadığı açıklamasında bulundu. Bugün ekonomik takvimde TSİ 15:30’da ABD’de açıklanacak olan İnşaat izinleri verisi takip edilecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1980 – 1990 - 2000 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1965 – 1950 - 1940 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video