Nisan 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  18.5.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahıl koridoru anlaşmasının süresinin 2 ay uzatıldığını duyurdu.
*ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karadeniz Tahıl Girişimi'nin süresinin uzatıldığı açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
*BM Genel Sekreteri Guterres: Karadeniz Tahıl Girişimi için BM ile koordinasyon içinde çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetine çabaları için minnettarım.
*ABD Başkanı Biden: Pazar günü borç konusunda basın toplantısı yapacağım.
*Biden: Liderlerin hepsi temerrüde düşmeyeceğimiz konusunda aynı fikirde.
*Biden: Bütçe anlaşması yapacağımıza inanıyorum, Amerika temerrüde düşmeyecek.
*ABD'li bir yetkili Ukrayna'da Rusya'nın hedef aldığı Patriot hava savunma sisteminin hafif hasar alsa da şu anda çalışabilir durumda olduğunu açıkladı.
*NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Ukrayna'ya desteğimizi gerektiği kadar sürdüreceğiz.
Ne Olacak?
*TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi açıklanacak.
*ABD’de İşsizlik Maaşı Başvuruları açıklanacak.
*Yurt içi piyasalar yarın tatil nedeniyle kapalı olacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi yatay seyrediyor. Dün Euro Bölgesi'nde enflasyon verileri açıklandı. Buna göre aylık enflasyon %0,6 ile %0,7 olan beklentilerin altında kalırken yıllık enflasyon %7 olan beklentilere paralel gerçekleşti. Çekirdek enflasyon da beklentiler dahilinde aylık %1 ve yıllık %5,6 artış gösterdi. Enflasyonun hala kontrol altına alınamaması dolayısıyla ECB'den yıl sonuna kadar 50 baz puan daha faiz artırması bekleniyor. ABD tarafında ise borç tavanı krizinin çözümleneceğine dair olumlu sinyaller risk iştahını desteklerken dolar endeksi geri çekiliyor. Diğer yandan Fed yetkililerinin karışık mesajları piyasalarda belirsizliğe neden oluyor. Anketlere bakıldığında piyasa Haziran toplantısında Fed'in faizlerde değişikliğe gitmemesini fiyatlıyor.
Destekler: 1.0798 - 1.0749 - 1.0704 Dirençler: 1.0849 - 1.0895 - 1.0933

USD/TRY

Dolar/TL paritesinde yükseliş trendi sürüyor. Yurt içi piyasalarda seçimlere ilişkin gelişmeler takip edilirken makroekonomik veriler de yakından izleniyor. TÜİK'in açıkladığı verilere göre yılın ilk çeyreğinde işsizlik oranı bir önceki çeyreğe göre 0,3 puanlık azalarak %9,9 seviyesine geriledi. Diğer yandan TCMB verilerine göre kısa vadeli dış borç stoku Mart sonunda %8,7 artışla 161,4 milyar dolara ulaştı. ABD tarafında ise borç tavanı krizine ilişkin olumlu haberler piyasalarda risk iştahını desteklerken dolar endeksinde gerilemeye neden oluyor. ABD Başkanı Biden ile Kongre'nin hafta sonuna kadar anlaşmaya varması bekleniyor. Bugün TCMB piyasa katılımcıları anketini yayımlayacak.
Destekler: 19.72 - 19.68 - 19.64 Dirençler: 19.78 - 19.81 - 19.86

XAU/USD

Ons altında yatay-negatif fiyatlamalar takip ediliyor. ABD’de devam eden borç tavanı krizine ilişkin olumlu gelişmeler piyasaları rahatlatıyor. ABD Başkanı Biden, Kongre ile yaptığı toplantı sonrasında iyimser mesajlar verirken görüşmelerin hafta sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Olumlu gelişmelerle küresel risk iştahında artış takip edilirken dolar endeksi geri çekiliyor. Öte yandan Fed yetkililerinin karışık mesajlar vermesi yatırımcıların temkinli olmasına neden olurken vadeli piyasalar Fed’in Haziran toplantısında faizlerde değişikliğe gitmemesini fiyatlıyor. Bugün de Fed yetkililerinin konuşmaları yakından takip edilecek. Yarın ise Fed Başkanı Powell'ın konuşması önem arz ediyor.
Destekler: 1969 - 1956 - 1936 Dirençler: 1983 - 1998 - 2018

BRENT

Brent petrolde sınırlı yükseliş takip ediliyor. Bir süredir piyasaları baskılayan borç tavanı krizine ilişkin olumlu gelişmeler petrolün toparlanmasını sağlıyor. Dün Kongre ile görüşen ABD Başkanı Biden, borç tavanı çözümüne yakın olduklarını ve hafta sonuna kadar çözüme ulaşacaklarını bildirdi. Bu gelişme ile küresel risk iştahı desteklenirken dolar endeksinde gerileme takip edildi. Dün açıklanan ABD haftalık ham petrol stokları verisi stokların beklenen kadar azalmadığına işaret ederek talebin hafif zayıf seyrettiğine işaret etti. Öte yandan Fed yetkililerinin şahin tonlu söylemleri yatırımcıların temkinli olmasına neden olurken yarın açıklamalarda bulunacak Fed Başkanı Powell’ın konuşması yakından takip edilecek.
Destekler: 76.33 - 75.50 - 74.64 Dirençler: 77.41 - 78.95 - 80.46

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü yükselişle tamamladı. Dow Jones %1,2, S&P500 %1,2 ve Nasdaq %1,3 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadeliler yatay fiyatlanıyor. Asya piyasaları da günü pozitif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video