Nisan 20, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 18.10.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*TCMB, liralaşma stratejisi kapsamında menkul kıymet tesis oranını %3'ten %5'e yükseltti. 
*Fitch Türkiye ekonomisine ilişkin düzenlediği webinar'da Türkiye'de enflasyonun hızlı şekilde gerilemeyeceğini ve büyümenin yavaşlayacağını öngördü. 
*Stellantis’in Jeep çıkışının ardından Çin'deki tüm otomobil üretimini durdurmayı değerlendirdiği medyada yer alıyor. *Almanya Başbakanı Scholz, bakanlara ülkenin kalan 3 nükleer santralini Nisan ortasına kadar çalışır durumda tutmaları talimatı verdi. 
*Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ile telefonda görüştü. Görüşmede ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler, savunma sanayi ve enerji alanında iş birliği, Ukrayna'daki savaş, Ege ve Akdeniz ile diğer bölgesel konular ele alındı. 
*ABD: İran drone'larının Ukrayna'da kullanıldığına dair kapsamlı kanıtlar var. 
*İskoçya Başbakanı Sturgeon, İskoçya'nın İngiltere'den bağımsızlığını kazanması durumunda mümkün olan en kısa sürede yeni İskoç sterlinini kullanıma koyacaklarını bildirdi. 
*ABD'de ara seçim anketlerinde Cumhuriyetçiler az farkla da olsa Demokratlar karşısında avantajlı görünüyor. 

EURUSD

Piyasalar Avrupa Merkez Bankası konsey üyesi Martins Kazaks’ın açıklamalarını takip etti. Aynı zamanda Litvanya Merkez Bankası Başkanı olan Kazaks; bölge ekonomisinde yavaşlama olmasına rağmen enflasyonun muhtemel yüksek kalmaya devam edeceğini ve bu ay 75 baz puan olmak üzere, Aralık’ta ise verilere bağlı olarak 50-75 baz puanlık faiz artışlarının gerçekleşmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Haftanın ikinci işlem gününde gözler ilk olarak Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya kanadından gelecek olan ZEW Ekonomik Hissiyat verisini takip edecek. Veri TSİ 12:00’da açıklanacak. Aynı saat diliminde Euro bölgesinden de söz konusu veri gelecek. Bununla birlikte 16:15’te ise ABD’den gelecek olan Sanayi Üretimi verisi takip edilecek. Yarın ise Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi Euro varlıkları için oldukça önem arz ediyor. Gelecek veri ile Avrupa Merkez Bankası’nın atabileceği adımlar hakkında ipuçları aranacak. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 0.9920 – 1.0016 – 1.0111 seviyeleri direnç noktaları olarak; 0.9770 – 0.9665 – 0.9550 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Piyasalar Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Fitch’in Türkiye Değerlendirmesini takip etti. Buna göre Fitch; Türkiye’de enflasyonun hızlı şekilde gerilemeyeceği ve büyümenin yavaşlayabileceğini; Türkiye’de kredi büyümesinin makro ihtiyati önlemlerin alınması nedeniyle muhtemelen zayıflayacağı tahminlerinde bulundu. Haftanın ikinci işlem gününe başlarken piyasaların gözü artık yavaş yavaş Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na çevrildi. Perşembe günü gerçekleşecek olan Para Politikası Kurulu Toplantısı sonrasında banka faiz oranı kararını verecek. Genel beklenti faiz oranlarındaki düşüşün devam edebileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Karar ile birlikte önümüzdeki dönemlere ait ipuçları da aranacak ve TL varlıklarında volatilite artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.62 – 18.70 – 18.80 seviyeleri direnç noktaları olarak; 18.45 – 18.32 – 18.15 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Küresel bazda Merkez Banka'larının faiz artışlarına devam etmesi ve devam edebileceklerinin beklentileri, İngiltere kanadında son zamanlarda yaşanan gelişmeler makro anlamda altın üzerinde baskıların oluşmasına neden olmuş ve altında aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmıştı. Fakat bu gelişmeler ile birlikte artan faiz ortamı küresel büyümeyi de bir yandan tehdit ediyor. Bu sebeple resesyon ihtimalleri de zaman zaman gün yüzüne çıkıyor ve bu durum altını destekliyor. Haftaya 1643 seviyelerinde başlangıç yapan altın bu destek ile birlikte bir miktar toparlanma hareketleri sergiledi ve haftaya başlangıç seviyesinin üzerinde fiyatlamalar yaşıyor. Yeni günde 16:15’te ABD kanadından gelecek olan Sanayi Üretimi verisi izlenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1685 – 1705 - 1730 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1642 – 1615 - 1595 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

DAX

Direnç: 12898 - 13172 - 13589 Destek: 12330 - 11883 - 11496

NAS100

Direnç: 11373 - 11742 - 12144 Destek: 11007 - 10728 - 10485

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video