Nisan 18, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 18 .1.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?

*Pentagon Sözcüsü Ryder: (Türkiye'ye F-16 satışı) Bu Kongrenin karar vereceği bir konu. Buradan onlara ne yapacaklarını söyleyemem.
*Moody's Brent petrolde ortalama fiyatın 2023'te 2022 yılında 100 dolar/varil olan ortalama fiyatın altında kalmasını bekliyor.
*Morgan Stanley: Fed, enflasyon %3'e inmeden faiz indirimini düşünmez.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Putin bu savaştan bir çıkış yolu arıyor.
*Almanya Başbakanı Scholz: Alman ekonomisi resesyona girmeyecek
*AB: İran'a karşı yeni yaptırımlarla ilgili tüm seçenekler masada.
*Fed, ülkenin en büyük 6 bankasından iklim değişikliğiyle ilgili risklerin portföylerindeki belirli varlıklar üzerindeki etkisini analiz etmelerini istedi.
*ECB, Şubat ayındaki yarım puanlık artış sonrası daha yavaş faiz artışları düşünüyor.
*Japonya Merkez Bankası, 2 günlük politika toplantısında faiz oranlarında ve getiri eğrisi politikasında değişiklik yapmadı.

Ne Olacak?

*İngiltere ve Euro Bölgesi’nde TÜFE verisi açıklanacakken, ABD’de ÜFE, Kapasite Kullanım Oranı, Perakende Satışlar ve *Sanayi Üretim Endeksi takip edilecek.
*TCMB faiz kararı Perşembe günü açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi dar bantta yatay fiyatlanıyor. Dün Euro Bölgesi'nde veri takvimi yoğundu. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da enflasyon beklentilere paralel %8,6'a geriledi. ZEW ekonomik hissiyatı ise -15 beklentilerine kıyasla +17 ile resesyon endişelerini dindirdi. Bugün ABD'de perakende satışlar, sanayi üretimi ve ÜFE verisi önem arz ederken Euro Bölgesi'nde enflasyon verisi yakından takip edilecek. Enflasyonun kontrol altına alınmadığı Euro Bölgesi'ndeki veri, ileride gerçekleşecek ECB faiz kararı için de önem arz edecek. Konsensüs beklenti enflasyonun %9,2'ye gerilemesi yönünde.
Destekler: 1.0719 - 1.0657 - 1.0585 Dirençler: 1.0805 - 1.0851 - 1.0902

USD/TRY

Dolar/TL paritesi yatay seyrini devam ettiriyor. Hafta sonu yayımlanan karar ile bankaların 3 aydan uzun vadeli TL mevduatlarında zorunlu karşılıkların sıfırlanması paritenin yükselişini sınırlıyor. ABD'de ise tatilden dönen piyasalarda veri takvimi dün sakindi. Bugün açıklanacak ABD perakende satışlar, sanayi üretimi ve ÜFE verisi Dolar Endeksi üzerinde belirleyici olabilir. Küresel risk iştahındaki toparlanma ile Dolar Endeksi bu sabah 101'li seviyelerde bulunuyor. Bu hafta ise gözler Perşembe günü açıklanacak TCMB Faiz Kararında olacak. TCMB'nin %9 olan faiz oranında değişikliğe gitmemesini öngörmekteyiz.
Destekler: 18.77 - 18.74 - 18.70 Dirençler: 18.82 - 18.86 - 18.90

XAU/USD

Ons altının yükselen kanalının içine doğru geri çekildiği gözlemleniyor. Teknik olarak kanalın üst bandı direnç olarak takip edilirken ara bant ise destek olarak izlenecek. Çin büyüme verisi sonrası yükselen ons altında kar satışları takip ediliyor. Bugün ise ABD'de veri takvimi yoğun. Perakende satışlar, sanayi üretimi ve üretici enflasyonu verileri küresel risk iştahı üzerinde belirleyici olacakken olumlu verilerin ons altını desteklemesi beklenebilir. Gün içinde ise Fed yetkililerinin konuşmalarında da faiz artırım sürecine ilişkin ipuçları aranacak.
Destekler: 1894 -1881 - 1871 Dirençler: 1908 - 1920 - 1936

BRENT

Küresel piyasalardaki iyimserlikle brent petrolde toparlanma izleniyor. Dün gözler OPEC aylık raporundaydı. Buna göre OPEC küresel petrol talebi tahminini değiştirmeyerek günlük 2,22 milyon varille sabit bıraktı. Küresel petrol arzının ise bu ay günlük 300 bin varil arttığını raporladı. Bugün ise gözler ABD sanayi üretimi ve ÜFE verilerinde olacak. Verilerin ekonomik aktiviteye ve petrol talebine ilişkin ipucu vermesi beklenebilir. İlerleyen saatlerde ise API haftalık petrol stokları takip edilecek. Verilere kadar petrolde temkinli seyir izlenebilir.
Destekler: 85.39 - 83.67 - 82.28 Dirençler: 87.03 - 88.27 - 89.89

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın ilk işlem gününü karışık tamamladı. ABD'de başlayan kazanç sezonuyla hisse bazlı ayrışmalar gözlemleniyor. Dow Jones %1,1 ve S&P500 %0,2 değer kaybederken Nasdaq %0,1 yükseldi. Bu sabah ABD vadeliler yatay seyrediyor. Asya piyasaları ise günü pozitif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video