Nisan 24, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 18.07.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Bu hafta gözler Avrupa Merkez Bankası’nda

Küresel bazda bankalar sıkılaşma adımları atıyor ve bu adımların devam edebileceği bekleniyor. Fakat Avrupa Merkez Bankası henüz bu bankaların arasında yer almadı ve faiz artıran bankaların gölgesinde kaldı. Bununla birlikte Euro bölgesinde rekor seviyede enflasyon devam ederken, FED ise daha agresif faiz artırım adımları atabileceği beklentileri oluşuyor. Böyle bir ortamda da Euro varlıklarında baskılar meydana geliyor. Öyle ki geçtiğimiz hafta Euro, dolar karşısında 1 seviyesinin altında fiyatlamalar gerçekleştirdi. Bu sebeple yeni haftada gerçekleşecek olan Avrupa Merkez Bankası para politikası toplantısı Euro varlıkları için oldukça önemli. Banka toplantı sonrasında faiz oranı kararını Perşembe günü açıklayacak.

EURUSD

Geçen hafta 1.01 seviyesinden açılan EUR/USD paritesi hafta boyu dalgalı seyir izledi ve hafta ortasında 1 seviyesinin altına düştü ve 0.99 seviyesini test ederek 20 yıl sonra bir ilki gerçekleştirdi. Ardından haftayı 1.00 seviyesinden başabaş olarak kapattı. ABD’de açıklanan enflasyon verisi beklenenin üzerinde gelmesi sonucunda temmuz ayı için açıklanacak olan FED faiz kararında, faiz beklentileri 75 ve 100 baz puan olarak konuşulması ve tahmin edilmesi sonucunda EUR/USD paritesinde baskılanmalar meydana geldi ve Avrupa Merkez Bankası’nın diğer merkez bankalarının agresif politika sıkıştırmalarına karşılık gölgede kalması EURO varlıklarında baskılanmanın bir diğer sebebi olduğunu söyleyebiliriz. Ek olarak AB Komisyonu EURO Bölgesi için enflasyon tahminlerini yükseltti ve büyümeyi aşağı yönlü olarak revize etti. Yeni haftaya 1.00 seviyesinden açılan EUR/USD paritesinde piyasalar, sakin bir gün geçirecektir.  Bununla birlikte Euro varlıkları için önemli bir haftaya giriyoruz. Avrupa Merkez Bankası’nın kritik Temmuz ayına dair para politikası toplantısı bu hafta gerçekleşecek. Perşembe günü bitecek toplantı sonrasında banka faiz oranı kararını açıklayacak. Yeni günde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0122 – 1.0225 – 1.0339 seviyeleri direnç noktaları olarak; 0.9926 – 0.9762 – 0.9601 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz günlerde piyasalar yurtiçinde TUİK’in açıkladığı enflasyon ve işsizlik verilerini izledi. Enflasyon artmaya devam ederken, açıklanan işsizlik verisinde bir miktar azalma meydana geldiği görüldü. Aynı zamanda Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi ve ülke risk primi olan CDS verisinin 900 puanı aşması USD/TRY paritesinde oldukça hareketlenmelere neden oldu ve Türk Lirası, güçlenen dolar karşısında değer kayıplarına devam etti. Geçen hafta 17,21 seviyesinden açılan USD/TRY paritesi haftayı 17,28 seviyesinden değer kaybı ile kapattı. Cumartesi günü Bakan Nebati, ABD Hazine Bakanı Yellen ile bir araya geldi ve iki ülke arasında yatırımların artırılması üzerine konuşulduğu aktarıldı. Yeni haftaya 17,19 seviyesinden açılan USD/TRY paritesinde piyasalar, cılız bir gün geçirecektir. Yeni günde 11:00’da yurtiçinde açıklanacak olan Bütçe Dengesi verisi izlenecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 17.65 – 17.80 – 18.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.38 – 17.16 – 16.90 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Geçen hafta 1742 seviyesinden açılan ons altın haftayı 1707 seviyesinden kapatarak yüzde 2’nin üzerinde değer kaybı ile kapattı. Bu sert düşüşün arkasında ABD tarafında açıklanan yüksek enflasyon verisi ve akabinde yükselen ABD tahvil getirileri ve dolar endeksi yer alıyor diyebiliriz. Dolar endeksi 109 seviyesini aşarak yeni rekor tazeledi. 26-27 Temmuz tarihlerinde yapılacak FED toplantısında beklentiler 75 ile 100 baz puan seviyesinde ve bu durum ons altında ciddi baskılara sebep verebilir. Faizlerin artması, yatırımcıların güvenli liman niyetinde yatırımlarını koruma amaçlı altına karşı güçlenen dolarda talep oluşturabilir. Ons altın için olumsuz olan bu durum aşağı yönlü baskılara sebep verebilir. Yeni haftaya 1707 seviyesinden açılan ons altında volatiliteyi sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı yeni günde bulunmuyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1721 – 1745 - 1760 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1700 – 1685 – 1670 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video