Mart 29, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  17.3.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*ABD hükümeti First Republic Bank'ı kurtarmak için büyük bankalar ile görüşüyor.
*First Republic Bank’ın aralarında JPMorgan, Citigroup, Bank of America ve Morgan Stanley’nin de bulunduğu bankalardan yaklaşık 30 milyar dolar mevduat aldığını belirtti.
*Reuters: ECB politika yapıcıları, ancak Credit Suisse'in kurtarılmasından sonra büyük faiz artışı konusunda anlaştılar.
*ECB/Guindos: Bazı AB bankaları artan faiz oranları nedeniyle mali baskıya karşı savunmasız olabilir.
*Fitch: ABD'deki son gelişmeler ABD para politikasında büyük değişikliklere neden olmayacak.
*Japonya mali otoriteleri, SVB'nin iflası üzerine toplantı yapacak.
*ABD, Çin'le diplomatik ilişki kuracağını açıklayan Honduras'a üst düzey yetkili gönderiyor.
*Suudi Arabistan ile Rusya, petrol üretimini kısma kararına bağlı olduklarını yineledi.
Ne Olacak?
*Yurt içinde Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlanacak.
*Euro Bölgesi’nde TÜFE, ABD’de Sanayi Üretim verileri ön planda olacak.
*Fitch'in 18 Mart’ta Türkiye değerlendirmesi açıklaması bekleniyor.

EUR/USD

EURUSD paritesi volatil seyrin ardından dar bantta fiyatlanıyor. Dün Euro Bölgesi'nde gözler ECB faiz kararındaydı. ABD'li bankların ardından Avrupa bankalarının da zarar görmesi ECB'nin şahin duruşunu koruyup korumayacağına ilişkin soru işaretleri oluşturmuştu. ECB ise beklentilere paralel faizleri 50 baz puan artırarak %3,50'a yükseltti. Diğer yandan ECB, enflasyonun bir süre daha yüksek kalabileceğini ifade ederken büyüme beklentisini de aşağı yönlü revize etti. Bugün Euro Bölgesi enflasyon verisi önem arz ediyor. ABD'de ise makroekonomik takvim sakindi. Bankacılık krizinin yaraları sarılmaya çalışılırken Fed'in 22 Mart'ta gerçekleştireceği toplantısında faiz oranı kararı ise belirsizliğini koruyor. Piyasada çoğunlukla 25 baz puanlık artış beklentisi fiyatlanıyor.
Destekler: 1.0619 - 1.0571 - 1.0531 Dirençler: 1.0659 - 1.0700 - 1.0743

USD/TRY

Dolar/TL paritesinde sınırlı yükseliş izleniyor. Yurt içinde dün veri takvimi sakindi. Diğer yandan yurt dışı piyasalardaki karışık seyir yurt içinde temkinli fiyatlamalara neden oldu. ABD'de ise bankacılık krizinin izleri silinmeye çalışılırken varlık fiyatlamalarında toparlanma takip ediliyor. ECB'nin dün şahin duruşunu değiştirmeden faizlerini 50 baz puan artırmasının ardından gözler Fed'e çevrildi. Kararın ardından Fed'in 22 Mart'ta gerçekleştireceği toplantısında 25 baz puanlık artışa gideceğine ilişkin beklenti anketlerde %85'e yükseldi. Dolar endeksi ise toparlanma göstererek 104 seviyesinin üzerinde bulunuyor. Bugün ABD'de sanayi üretimi verisi takip edilebilir. Yurt içinde ise piyasa katılımcıları anketi yayınlanacak.
Destekler: 18.94 - 18.90 - 18.86 Dirençler: 19.00 - 19.05 - 19.09

XAU/USD

Ons altında yükseliş momentumu korunuyor. ABD’de ve Avrupa’da bankacılık krizi aşılmaya çalışılırken dün gözler ECB’nin faiz kararındaydı. Buna göre ECB 25 baz puan beklentilerin oluşmasının ardından şahin tonunu koruyarak faizlerini 50 baz puan artırdı. ECB’nin şahin duruşu sonrasında gözler 22 Mart’ta toplantısını gerçekleştirecek Fed’e çevrildi. ABD’de enflasyonun yavaşlama göstermesi ve finansal istikrarın sağlanması adına Fed’in faizleri sabit bırakma olasılığı yükselirken güncelde anketlerde 25 baz puanlık artırın ihtimali çoğunlukta görünüyor. Ons altında ise bu belirsizlik ve volatil piyasada riskten kaçınma algısıyla alımlar takip ediliyor. Önümüzdeki haftanın ilk işlem gününde ise Çin’de takip edilecek faiz oranı kararı da önem arz ediyor.
Destekler: 1928 - 1918 - 1907 Dirençler: 1937 - 1947 - 1959

BRENT

Brent petrolde geri çekilme devam ediyor. ABD’nin ardından Avrupalı bankalara dair de risklerin gündeme gelmesi yatırımcılarda ekonomik aktivitenin yavaşlayacağı ve petrol talebinin azalacağı algısını oluşturarak fiyatlamaların baskılanmasına neden oldu. Finansal sistemin yaraları sarılırken dün ECB’nin faiz kararı odaktaydı. ECB, geri adım atmayarak şahin duruşunu korudu ve son zamanlarda konuşulan 25 baz puanlık beklentinin üzerinde 50 baz puanlık artışa gitti. ECB’den sonra ise gözler Fed’e çevrildi. Fed’in 25 baz puanlık faiz artırımına mı gideceği yoksa fiyat istikrarının sağlanması için bu ay faizleri sabit mi bırakacağı belirsizliğini koruyor. Fed yetkililerinin açıklamaları ve bugün açıklanacak ABD sanayi üretimi verisi petrol fiyatlamaları için takip edilebilir.
Destekler: 74.75 - 73.61 - 71.81 Dirençler: 75.96 - 77.58 - 79.69

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü pozitif tamamladı. Dow Jones %1,2 ve S&P500 %1,8 ve Nasdaq %2,5 değer kazandı Bu sabah ise ABD vadeliler toparlanmayı sürdürüyor. Asya piyasaları da günü pozitif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video