Nisan 20, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  17.2.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Kahramanmaraş merkezli depremde vefat eden sayısı 38.044’e yükseldi.
*Kahramanmaraş ve Elbistan merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde 481.865 binada yer alan 2,2 milyon bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. Hasar tespit çalışması tamamlanan 61.722 binada yer alan 263.800 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu saptandı.
*BM, Türkiye'deki depremzedeler için 1 milyar dolar insani yardım çağrısında bulundu.
*Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Lopez: Hasara ilişkin ilk sonuçları gelecek hafta açıklayabiliriz.
*ABD Başkanı Biden'ın sağlık durumunun başkanlık görevlerini yerine getirmeye uygun olduğu açıklandı.
*Arjantin Merkez Bankası gösterge faiz oranını %75'te tuttu.
*St Louis Fed Başkanı Bullard: Son toplantıda yarım puanlık faiz artışından yana olduğunu söyledi.
*Fed/Mester: Faiz artışı resesyona yol açabilir. Fed'in bir sonraki FOMC toplantısında daha fazla faiz artışına ihtiyacı olup olmadığını söylemeye hazır değilim.
*Fed/Logan: Fed'in faiz oranlarını şu an beklenenden daha uzun süre artırmaya hazır olması gerek.
Ne Olacak?
*Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmuyor.
*ABD Başkanı Biden, 3 Mart'ta Almanya Başbakanı Scholz'u Beyaz Saray'da ağırlayacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi baskılanmaya devam ediyor. Dün Euro Bölgesi'nde ECB yetkililerinden Panetta'nın ifadeleri takip edildi. Buna göre Panetta, enflasyon görünümüne kaygılı iyimser olduğunu belirtirken küçük adımlarla faiz artırmanın tarafında olduğunu ifade etti. Panetta, yıl sonunda enflasyonun %3'e düşmesini bekliyor. ABD tarafında ise gözler ÜFE verisindeydi. Ülkede TÜFE'nin ardından ÜFE'nin de beklentileri aşması enflasyon ve sıkılaşma endişelerini yeniden gündeme getirdi. Fed yetkililerinin şahin ifadeleriyle risk iştahı baskılandı. ABD 10 yıllıklar %3,84 ile bu yılın zirvesine çıkarken dolar endeksi de güç kazandı. Gün içinde Fed yetkililerinin ifadeleri takip edilebilir.
Destekler: 1.0691 - 1.0578 - 1.0480 Dirençler: 1.0773 - 1.0851 - 1.0902

USD/TRY

Dolar/TL paritesi sınırlı yükseliş sergiliyor. Yurt içinde deprem ve depremin ekonomiye olacak etkileri tartışılmaya devam ediyor. JPMorgan, depremin ülkeye maliyetinin 25 milyar dolar kadar yani Türkiye GSYH'inin %2,5'ine ulaşabileceğini raporladı. Diğer yandan aynı raporda TCMB'nin önümüzdeki hafta gerçekleşecek Şubat toplantısında 100 baz puan faiz indireceğini bekledikleri yer aldı. ABD tarafında ise TÜFE'nin ardından ÜFE verileri de beklentileri aştı ve enflasyonun yavaşlamadığına işaret etti. Verinin ardından risk iştahı baskılanırken dolar endeksi güç kazandı. ABD 10 yıllıklar ise yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Destekler: 18.82 - 18.77 - 18.74 Dirençler: 18.86 - 18.90 - 18.95

XAU/USD

Ons altında aşağı yönlü seyir takip ediliyor. Hafta başında beklentilerin üzerinde gelen ABD TÜFE verisinin ardından dün takip edilen ÜFE verisinin de %5,4 beklentisinin üzerinde %6 olması küresel risk iştahını baskıladı. Ons altından ve riskli varlıklardan çıkışlar takip edilirken dolar endeksi güç kazanarak 104 seviyesinin üzerinde yer aldı. ABD 10 yıllık tahvil getirileri ise %3,84 ile bu yılın en yüksek seviyesini gördü. Verinin ardından konuşmaları takip edilen Fed üyeleri şahin tonunu korudu, Fed'in Mart toplantısında 25 baz puanlık faiz artırma ihtimali %82'ye gerilerken 50 baz puanlık artırım ihtimali %18'e yükseldi. Gün içinde Fed yetkililerinin ifadeleri risk iştahında ve ons altında belirleyici olabilir.
Destekler: 1820 - 1780 - 1773 Dirençler: 1838 - 1850 - 1867

BRENT

Brent petrolde temkinli seyir takip ediliyor. Çin’de petrol talebinin toparlanması fiyatlamaları desteklese de ABD verilerinin beklentilerin üstünde gerçekleşmesi petrolün yükselişini baskılıyor. ABD’de TÜFE verisinin ardından ÜFE verisi de beklentileri aştı ve enflasyon görünümünün hala sıcak olduğuna işaret etti. Verinin ardından küresel risk iştahı baskılanırken ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu yılın zirvesine ulaştı. Dolar endeksi de güç kazanarak 104 seviyelerinin üzerini gördü. Doların değer kazanması petrolü ithalatçı ülkeler için pahalı hale getirirken talebi baskılayabilir. Diğer yandan Fed yetkililerinin şahin ifadeleri de yatırımcıları endişelendiriyor. Risk iştahı ve petrol fiyatlamalarının seyri için Fed üyelerinin konuşmaları takip edilebilir.
Destekler: 83.59 - 82.28 - 80.59 Dirençler: 84.90 - 86.37 - 87.38

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü düşüşle tamamladı. Dow Jones %1,3 ve S&P500 %1,4 ve Nasdaq %1,8 değer kaybetti. Bu sabah ABD vadeliler düşüşü sürdürüyor. Asya piyasaları da günü aşağıda tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video