Mart 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 17.08.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye genelinde 8 – 14 Ağustos'ta 143.778 kişinin Covid – 19 testi pozitif çıktı, 342 kişi yaşamını yitirdi.
*Bu sabah itibariyle ayçiçek küspesi, ayçiçek yağı ve mısır taşıyan 4 gemi daha Ukrayna'nın Odessa ve Çernomorsk limanlarından hareket etti.
*ABD Başkanı Biden, enflasyonun düşürülmesine yönelik kapsamlı sağlık, iklim ve vergi düzenlemelerini içeren yasayı imzaladı.
*Fed, bankalara kripto varlıklarla ilgili hizmetleri sunmadan önce yasal izinleri kontrol etme uyarısında bulundu.
*İngiltere, Avustralya'dan gaz tedarikine önümüzdeki hafta başlayacak.
*Elon Musk Mancester United’ı satın alacağını açıkladı. Ardından Musk Manchester United'ı satın almak konusunda şaka yaptığı duyurdu.
*Yeni Zelanda Merkez Bankası ülkede yüksek seyreden enflasyonla mücadele etmek için politika faizini 50 baz puan artışla %3'ye çıkardı.

EURUSD

Piyasalar ZEW Enstitüsü’nün yayımladığı yatırımcı güveni verilerini takip etti. Enstitünün açıklamasına göre Ağustos ayında Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi olan Almanya’da yatırımcı beklentileri endeksi düşüşünü sürdürdü ve -55.3 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu veri bir önceki ay 53.8 seviyesinde gerçekleşmişti. Euro bölgesinde yüksek enflasyon ve enerji maliyetleri son dönemde başlıca sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu iki unsurda yatırımcı güvenini sarsan unsurlar arasında yer alıyor. Haftanın üçüncü işlem gününde ise piyasalar euro bölgesinden gelecek olan GSYİH verisini takip edecek. Veri TSİ 12:00’da açıklanacak ve Euro varlıklarında volatilitenin artmasına etki edecektir. Dolar kanadında ise gözler FOMC’nin yayımlayacağı toplantı tutanaklarında olacak. Bankanın son toplantısının ayrıntılarında yetkililerin önümüzdeki dönemler için neler planladığının ipuçları aranacak. Tutanaklar TSİ 21:00’da açıklanacak. 15:30’da ise ABD Perakende Satışlar verisi dolar endeksini hareketlendirecektir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0202 – 1.0284 – 1.0361 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1.0115 – 1.0070 – 1.0002 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Artık piyasaların gözü yavaş yavaş Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na çevrilmiş durumda. Banka yarın para politikası kurulu toplantısını gerçekleştirecek ve toplantı sonrasında faiz oranı kararını açıklayacak. Genel beklenti bu toplantı sonrasında bir değişiklik olmayacağı yönünde ağırlık kazanmış. Karar metni de yakından izlenecek ve önümüzdeki dönemlere ait ipuçları aranacak. Diğer yandan TÜİK’in açıkladığı konut satışları verisi takip edildi. Buna göre Türkiye’de konut satışları Temmuz’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12.9 gerileme yaşadı. Yeni günde yurtiçinden gelecek ekonomik veri akışı bulunmuyor. 15:30’da ise ABD’de açıklanacak olan Perakende Satışlar verisi izlenecek. Ardından gözler açıklanacak olan FOMC toplantı tutanaklarına çevrilecek. Tutanaklar 21:00’da açıklanacak. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 18.00 – 18.15 – 18.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.75 – 17.60 – 17.38 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Geçtiğimiz hafta ABD kanadından gelen enflasyon verisinin beklentinin altında kalması ile FED’in sert sıkılaşma hamleleri yapabileceğine yönelik ihtimaller azalmış ve bu altını desteklemişti. Yeni haftada ise Çin kanadından gelen ekonomik veriler izlendi. Veriler ile birlikte Çin’de ekonomik toparlanmanın yavaş olabileceği endişeleri arttı ve bu endişeler dolar yönelimleri artırırken, altında baskılar yaşanmasına neden oldu. Yeni günde gözler ABD kanadında olacak. TSİ 21:00’da FOMC Toplantı Tutanakları izlenecek ve tutanaklarda yetkililerin önümüzdeki dönemlere ait neler planladıklarının ipuçları aranacak. Öncesinde ise yine ABD kanadında açıklanacak olan Perakende Satışlar verisi gündemde olacak. Veri TSİ 15:30’da açıklanacak. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1790 – 1802 - 1815 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1772 – 1760 - 1745 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video