Nisan 26, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 17.02.2022

Gün

GÜNDEM VE PİYASAYA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısı bir önceki gün 94.176 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 271 kişi.
*ABD, Rusya'nın "sınırdan askerlerimizi çektik" açıklaması için "doğru değil" dedi.
*Rusya Savunma Bakanlığı, batıdaki birliklere ait tankların üslere dönüşünün videosu yayınladı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: "KDV indirimi sonrası Bakanlıklarımız etiketleri yakından takip edecek. Temel gıda ürünlerinde %7 KDV indirimi ve sektörden de %7 olmak üzere en az %14’lük indirim beklediğimizi söyledik, gıda fiyatlarında 1-2 ayda rafların düzeldiğini göreceğiz. Tüm vatandaşlarımızı 'yastık altı altın düzenlemesine' davet ediyorum. Bugün enerji konusunda elektrik yokluğu değil fiyatını konuşuyorsa bunu kurulu enerji gücüne borçludur. Enerji fiyatları son dönemde oldukça yükseldi ama bu sadece bize mahsus bir durum değil. Türkiye Avrupa'da vatandaşına en uygun fiyatlı elektriği sunan üçüncü ülke konumunda.
*Fed’in son toplantısına ait tutanaklarda yetkililer, enflasyon riskinin yukarı yönlü olduğunu ve enflasyonun yüksek kalması halinde daha hızlı bir faiz artış patikasının gerekebileceğini açıkladı.

EUR/USD

Piyasalar Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Kazaks’ın faiz konusunda yaptığı açıklamaları takip etti. Kazaks; daha önce görülmemiş fiyat artışlarına karşılık yıl içerisinde faiz artışının mümkün olabileceğini fakat bu adımın erken atılıp piyasayı sarsmasına müsaade edilmemesi gerektiğini belirtti. Böylelikle bankanın yıl içerisinde faiz artış beklentileri bir miktar daha arttı. Bununla birlikte piyasalar Euro bölgesinden gelen Sanayi Üretimi verisini izledi. Veriye göre Euro bölgesinde sanayi üretimi aylık bazda beklentilerin üzerinde yüzde 1.2 artış gerçekleştirdi. Piyasalardaki beklentiler ise artışın yüzde 0.3 dolaylarında olabileceği yönündeydi. Yeni günde ise TSİ 16:30’da ABD kanadında açıklanacak olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi verileri takip edilecek. Veriler ile birlikte dolar endeksinde volatilite artacaktır. EUR/USD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.14070 – 1.14881 – 1.15956 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.12858 – 1.12053 – 1.11268 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

USD/TRY

TL kanadı için haftanın en önemli günü geldi geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gün içerisinde para politikası kurulu toplantısını yapacak ve 14:00’da faiz oranı kararını açıklayacak. Bilindiği gibi banka Eylül ayında faiz indirim döngüsüne başlamış ve Aralık ayına kadar toplamda 500 baz puanlık faiz indirim kararı almıştı. Ocak ayında ise bu döngüye ara verilmişti. İşte bu süreçten sonra bu toplantıdan çıkacak sonuç merakla bekleniyor. Piyasalardaki genel beklenti bankanın bu toplantıda da Ocak ayında olduğu gibi pas geçmesi yönünde. Bilindiği gibi küresel bazda ülkelerin sorunu olan enflasyon, Türkiye’nin de başlıca sorunu olarak yer alıyor. Son gelen verilere bakıldığında enflasyonun Ocak ayında yıllık bazda yüzde 48.69 ile son 20 yılın zirvelerinde olduğu görülmüştü. Bu sebeple 14:00’da bankanın kararı ve karar metni ile birlikte TL varlıklarında volatilite oldukça artacaktır. USD/TRY paritesini teknik olarak incelediğimizde 13.91 – 14.40 – 14.80 seviyeleri direnç noktaları olarak; 13.15 – 12.75 – 12.27 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Son zamanlarda altın fiyatlarında jeopolitik gelişmelerin takip edilen başlıca konu olarak karşımıza çıkıyor. Rusya ile Ukrayna arasında artan gerginliklere ABD ve Fransa gibi ülkelerde katılırken, bu konuda gelen haber akışları altında volatiliteyi artırıyor. Yukarı yönlü hareketlenmeler ile birlikte son 8 ayın zirvelerinde fiyatlamalar gerçekleştiren altın, Rusya kanadından gelen ılımlı mesajlar ile bir miktar gerilemeler gerçekleştirmişti. Rusya, askerlerinin bazılarını geri çektiğini açıklamıştı. Fakat ABD kanadında ise bunun doğru olmadığı yönünde açıklamalar gelmişti. Bu sebeple ortada belirsizlik halen devam ediyor ve gelen haber akışları zaman zaman sert fiyatlamalar yaşanmasına neden oluyor. Diğer yandan FOMC Toplantı Tutanakları incelendi. Tutanaklarda yetkililerin enflasyon riskinde yönün yukarı olduğu, enflasyonun yüksek seyri halinde daha hızlı bir faiz artış patikasının gerekebileceğinin vurgulandığı görüldü. Yeni günde ise 16:30’da ABD kanadından gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. verisi izlenecek. XAU/USD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1880 – 1890 – 1902 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1865 – 1850 – 1830 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Twitter
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video