Mayıs 2, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  16.5.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Fitch: Türkiye'deki seçimlerden sonra odak noktamız politikaların daha güvenilir ve tutarlı hale gelip gelmeyeceği olacak.
*EBRD/Javorcik: Türkiye'de muhalefet kazanırsa sıkılaştırma sözü veriyor, ancak mevcut siyasi iktidar da kazanırsa sıkılaştırmayı seçebilir.
*EBRD, Türkiye için 2023 yılı büyüme tahminini; deprem ve sıkılacağı tahmin edilen kredi koşulları etkisi nedeniyle %3'ten %2,5'e indirdi.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, borç limiti açmazının çözülmemesi halinde ABD'nin 1 Haziran'a kadar nakit sıkıntısı çekebileceğine dair uyarısını yineledi.
*ABD yönetimi, stratejik petrol rezervi için ağustos ayında teslim edilmek üzere 3 milyon varile kadar ham petrol alacağını duyurdu.
*Fed Richmond Başkanı Barkin: Eğer enflasyon yükselmeye devam eder ise faizin daha yukarı çıkarılmasının önünde engel yok.
*Fed Atlanta Başkanı Bostic: Faiz artırımları konusunda oldukça temkinli olunmalı
*Çin’de Nisan ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %5,6 arttı. Beklenti %10,9 artış yönündeydi.
Ne Olacak?
*Euro Bölgesi’nde büyüme verisi açıklanacak.
*ABD’de Perakende Satışlar, Kapasite Kullanım Oranı ve Sanayi Üretimi verileri açıklanacak.
*ECB Başkanı Lagarde’nin bugün konuşma yapması bekleniyor.
*ABD Başkanı Biden, bütçe ve borç tavanı için bugün Temsilciler Meclisi Başkanı ile görüşecek.

EUR/USD

EURUSD paritesinde hafif toparlanma takip ediliyor. Dün Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi verileri takip edildi. Buna göre sanayi üretimi aylık %2,5 azalış beklentilerinin altında %4,1 azalırken yıllık bazda da %2,0'dan %-1,4'e gerilemiş oldu. Bugün ise gözler Euro Bölgesi büyüme verisinde olacak. Bölge ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde çeyreksel bazda %0,1 büyümesi beklenirken yıllık bazda büyüme oranının %1,3'te sabit kalması öngörülüyor. ABD'de ise Fed yetkililerinin konuşmaları takip ediliyor. Fed üyelerinden Bostic, bu yıl faiz indirimi düşünülmediğini ifade ederek parasal genişleme ümitlerini baskıladı. Diğer yandan ABD Başkanı Biden'ın bugün kongre ile borç tavanı görüşmelerini gerçekleştirmesi bekleniyor.
Destekler: 1.0849 - 1.0798 - 1.0749 Dirençler: 1.0895 - 1.0933 - 1.0965

USD/TRY

Dolar/TL’de sert yükseliş takip ediliyor. YSK'dan yapılan açıklamaya göre Cumhurhurbaşkanlığı Seçimi resmen ikinci tura kaldı. İkinci tur seçimleri 28 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. Piyasalarda belirsizliğin sürmesi Dolar/TL'de yukarı yönlü seyre sebebiyet veriyor. Makroekonomik tarafta ise dün yurt içinde bütçe dengesi verisi açıklandı. Buna göre Nisan'da merkezi yönetim bütçe dengesi -132,5 milyar TL olarak gerçekleşti. ABD'de ise Fed yetkililerinden Bostic, faiz indirimlerinin 2024'te olabileceğini açıkladı ve Fed'e ilişkin genişleme beklentilerini baskıladı. Fed, Haziran toplantısında verilere bağlı karar vereceğini tekrar belirtti. Bugün ABD'de perakende satış verileri açıklanacak. Diğer yandan ABD Başkanı Biden borç tavanı görüşmelerini bugün başlatacak.
Destekler: 19.64 - 19.59 - 19.51 Dirençler: 19.68 - 19.75 - 19.81

XAU/USD

Ons altın yatay fiyatlanıyor. ABD’de devam eden borç tavanı tartışmaları küresel risk iştahını baskılamaya devam ederken ABD Başkanı Biden’ın bugün konuyla ilgili Kongre ile görüşeceği bildiriliyor. Borç tavanı krizinin çözüme kavuşması piyasaları rahatlatabilir. Diğer yandan açıklamalarda bulunan Fed yetkilileri şahin ifadelerde bulunuyor. Fed yetkilisi Bostic, bu yıl faiz indirimi beklemediğini belirterek parasal genişlemeye ilişkin umutları rafa kaldırdı. Bugün ABD’de perakende satış ve sanayi üretimi verileri açıklanacak. Çin’de bu sabah açıklanan perakende satış verileri yıllık bazda %21 artış beklentisinin altında %18,4 artış gösterdi. Çin’de sanayi üretimi ise yıllık %10,9 beklentisinin altında kalarak %5,6 oldu.
Destekler: 1998 - 1980 - 1956 Dirençler: 2018 - 2039 - 2058

BRENT

Brent petrolde toparlanma takip ediliyor. ABD’de borç tavanına ilişkin tartışmalar devam ederken küresel risk iştahı baskılanıyor. ABD Başkanı Biden’ın bugün konuyla ilgili Kongre ile görüşeceği bildiriliyor. Borç tavanı krizinin çözüme kavuşması piyasaları rahatlatabilir ve dolar endeksinin gevşemesini sağlayabilir. Diğer yandan Fed yetkililerinin şahin ifadeleri küresel risk iştahını baskılıyor. Bugün ABD’de perakende satış verileri açıklanacak. Öte yandan Çin’de bu sabah açıklanan perakende satış verileri yıllık bazda %21 artış beklentisinin altında %18,4 artış gösterdi. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de sanayi üretimi ise yıllık %10,9 beklentisinin altında kalarak %5,6 oldu. Bugün ABD’de sanayi üretimi verisi petrol için önem arz edecek.
Destekler: 75.50 - 74.64 - 73.69 Dirençler: 76.23 - 77.41 - 78.67

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın ilk işlem gününü pozitif tamamladı. Dow Jones %0,1, S&P500 %0,3 ve Nasdaq %0,7 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadeliler yatay-negatif seyrediyor. Asya piyasaları da günü pozitif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video