Nisan 18, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 15.07.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

ABD Hazine ve Maliye Bakanı Yellen’dan Enflasyon Yorumu

Geçtiğimiz günlerde ABD kanadında açıklanan enflasyon verisi rekor tazelemiş ve beklentileri aşmıştı. Veri sonrasında ise küresel bazda volatilite artmıştı. ABD Hazine ve Maliye Bakanı Yellen; ülkede enflasyonun kabul edilemez derecede yüksek olduğunu ve hükümetin önceliğinin enflasyonu düşürmek olduğunu belirtti.

EURUSD

Temmuz ayının yarısını geride bırakırken, EURUSD paritesi başabaş seviyede fiyatlamalarına devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası’nın diğer merkez bankalarının agresif politika sıkılaştırmalarına karşılık gölgede kalması Euro varlıklarında baskının artmasına neden oldu. Bununla birlikte FED’in giderek artan faiz oranı ve rekor enflasyon ile baş etmek için daha sert faiz artışı yapabileceği beklentileri doların yukarı yönlü hareketlenmeler yaşamasına neden oluyor. Böylelikle EURUSD paritesi aşağı yönlü hareketlenmeler ile 1 seviyesinin altını görmüş oldu. Parite Şubat ayında 1.15 seviyelerinde idi. Diğer yandan piyasalar ABD kanadından gelen ÜFE verisini izledi. Gelen veriye göre ABD’de Haziran’da üretici fiyatları aylık bazda yüzde 1.1; yıllık bazda ise yüzde 11.3 olarak gerçekleşti. Veriler beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yeni günde 12:00’da Euro bölgesinden gelecek olan Ticaret Dengesi verisi izlenecek. 15:30’da ise ABD’den açıklanacak olan Perakende Satışlar verisi dolar endeksinde hareketliliğin artmasına neden olabilir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.01226 – 1.02252 – 1.03391 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 0.99263 – 0.97623 – 0.96015 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

TÜİK’in açıklamasına göre Mayıs ayında sanayi üretimi endeksi aylık bazda yüzde 0.5 artarken; yıllık bazda artış yüzde 9.1 olarak gerçekleşti. Diğer yandan Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Fitch Türkiye hakkında yorumlarda bulundu. Fitch; yeni ekonomi politikası karışımının kamu finansmanı ve kamu döviz pozisyonunda riskleri artırdığını belirtti. Geçtiğimiz hafta kuruluş Türkiye’nin kredi notunu B+’dan B’ye indirmiş; görünümü ise negatif olarak teyit etmişti. Diğer yandan ABD kanadından gelen ÜFE verisi izlendi. Geçtiğimiz gün ABD’den gelen enflasyon rekor tazelemiş ve küresel bazda volatiliteyi oldukça artırmıştı. Ardından açıklanan ÜFE verisi de Haziran’da aylık bazda yüzde 1.1; yıllık bazda ise yüzde 11.3 olarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yeni günde 11:00’da yurtiçinde açıklanacak olan bütçe dengesi verisi izlenecek. 15:30’da ise ABD kanadında açıklanacak olan Perakende Satışlar verisi küresel bazda volatiliteyi artırabilir. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 17.65 – 17.80 – 18.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.38 – 17.16 – 16.90 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Genel olarak merkez bankalarının sıkılaşma adımları ve faizlerin artması; herhangi bir faiz getirisi olmayan değerli metaller üzerinde baskılar oluşmasına neden olmuş ve altında aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına sebep olmuştu. Bu hareketlenmeler ardından piyasalar ABD’de açıklanan enflasyon verisini izlemiş ve beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rekor tazelemişti. Böylelikle FED’in daha agresif faiz artışları yapabileceği beklentileri de arttı. Bu da altını baskılayan unsur olarak karşımıza çıktı. Dün ise ABD kanadından gelen işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi izlendi. Veriye göre geçtiğimiz hafta işsizlik maaşı başvuruları 244 bin seviyesine ulaştı. Yine ABD’de açıklanan bir diğer veri ise ÜFE idi. Gelen veriye göre Haziran’da ÜFE aylık bazda yüzde 1.1; yıllık bazda ise yüzde 11.3 olarak tahminleri aştı. Yeni günde ise TSİ 15:30’da ABD’de açıklanacak olan Perakende Satışlar verisi izlenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1721 – 1745 - 1765 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1700 – 1685 - 1670 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video