Mart 29, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 15.02.2022

Gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 76.632 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 266 kişi olduğu açıklandı.
*DSÖ Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus: Bazı ülkelerde yüksek aşılama oranı ve Omicron varyantının hafifliği, Covid – 19 salgınının bittiğine dair yanlış söylemler yaratıyor.
*Beyaz Saray: Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı her an başlayabilir.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağı gün olarak iddia edilen 16 Şubat'ı "Birlik Günü" adıyla resmi tatil ilan etti.
*Rusya’nın 16 Şubat’ta Ukrayna’ya saldıracağı iddiaları üzerine Ukrayna Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi Başkanı  Danilov, Rusya’nın 16 ve 17 Şubat’ta saldırı düzenlemesini beklemediklerini açıkladı.
*Pentagon Sözcüsü John Kirby, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri kabiliyetlerini artırdığını ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in işgale henüz nihai karar verdiğine inanmadıklarını söyledi.
*Türkiye ile BAE arasında 13 anlaşma imzalandı.
*Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, 2022 için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 euro değerinin 4,5786 liradan 6,2925 liraya çıkarıldığını duyurdu.
*ECB Başkanı Lagarde, enflasyondaki artışın enerji fiyatlarından kaynaklandığını, enflasyonun yakın gelecekte yüksek kalacağını söyledi.
*ABD Dışişleri Bakanlığı, artan Rus askeri hareketliliği üzerine Belarus ve Moldova'ya seyahat uyarısı yayımlayarak ABD vatandaşlarının bu ülkelere seyahat etmemesi ve bu ülkelerde bulunan ABD vatandaşlarının ayrılması çağrısında bulundu.
*ST. Louis Fed Başkanı Bullard, Fed'in Temmuz'a kadar faizi toplam100 baz puan artırmasına destek vereceğini tekrarladı.

EUR/USD

Piyasalar Avrupa Parlamentosu’nun Genel Kurul Oturumu’nda konuşma yapan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ı takip etti. Bu konuşmasında LAgarde; omicron varyantı ve buna istinaden alınan tedbirlerin büyüme hızını yavaşlattığını, arz boğazlari ile yüksek enerji maliyetleri gibi etkenlerin kısa vadede ekonomik aktiviteyi azaltabileceğini belirtti. Enflasyona da değinen Lagarde; yakın gelecekte yüksek seyrin devam edebileceğini, enerji fiyatlarının enflasyondaki artışın ana nedeni olmaya devam ettiğini dile getirdi. Haftanın ikinci işlem gününe başlarken ise piyasalar Euro bölgesinden gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. TSİ 11:00’da Almanya’dan gelecek olan ZEW Ekonomik hissiyatı ve yine aynı saatte Euro bölgesinden gelecek olan büyüme verisi küresel bazda euro varlıklarında volatilitenin artmasına neden olacaktır. 16:30’da ise ABD kanadından gelecek olan ÜFE verisi izlenecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.13737 – 1.14574 – 1.15326 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.12714 – 1.12053 – 1.11268 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USD/TRY

İçerisinde bulunduğumuz haftaya 13.47 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi haftanın ilk işlem gününde bir miktar kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte parite haftanın ikinci işlem gününe 13.58 seviyelerinde başlangıç yaptı. Haftanın ikinci işlem gününe başlarken artık gözler yavaş yavaş TCMB kanadına dönüyor. Banka Perşembe günü para politikası kurulu toplantısını gerçekleştirecek ve toplantı sonrasında faiz oranı kararı açıklanacak. Piyasaların bankanın bu toplantıda da pas geçebileceği yönünde. Fakat karar metni ile birlikte önümüzdeki dönemler için ipuçları aranacak. Yeni günde ise 11:00’da yurtiçinde açıklanacak olan Bütçe Dengesi verisi takip edilecek. 16:30’da ise ABD kanadından gelecek olan ÜFE verisi küresel bazda dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde 13.91 – 14.40- 14.80 seviyeleri direnç noktaları olarak; 13.15 – 12.75 – 12.27 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Son zamanlarda artan jeopolitik riskler altın fiyatlarını destekliyor. Artan riskler ile birlikte güvenli liman talebi artarken bu taleplerden destek bulan altın yukarı yönlü hareketlenmeler ile birlikte yaklaşık olarak son sekiz ayın en iyi seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Ukrayna ile Rusya arasındaki kriz zaman zaman dengeleri bozuyor ve gelen açıklamalar piyasalarda sert hareketlenmeler yaşanmasına neden oluyor. Bu sebeple bu konu fiyatlamalar üzerinde etki ediyor. Diğer yandan piyasalar FED’in atabileceği adımları analiz ediyor. Son olarak bu konuda St. Louis Başkanı Bullard açıklamalarda bulundu. Bullard; Temmuz ayına kadar Fed’in faizi 100 baz puan artırması gerektiğini belirtti. Böylelikle FED kanadında şahinler artmaya başladı. Yeni günde piyasalar 16:30’da ABD kanadından gelecek olan ÜFE verisi takip edecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1890 – 1900 – 1915 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1870 – 1850 – 1830 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Twitter
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video