Nisan 29, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

 GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  13.6.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu: Türkiye'yi küresel güç merkezi olarak konumlandıracağız.
*ABD Dışişleri Bakanı Blinken, NATO'nun genişlemesi bağlamında her üye ülkenin endişe ve sorunlarını dile getirmesinin önem taşıdığına işaret ederek, "NATO üyesi olmak, 5. madde uyarınca saldırıya uğrayan üyelere diğerlerinin destek vermesi anlamına geliyor. Bu süreç çerçevesinde Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in üyelikleriyle ilgili bazı endişelerini gündeme getirebildi." dedi.
*Moody's: ABD'de politika faizi tepe noktası yakın, ancak Haziran veya Temmuz'da bir faiz artırımı hala olası.
*BofA CEO'su Moynihan: ABD'de enflasyon hala çok yüksek.
*Goldman Sachs CEO'su: ABD ekonomisi beklenenden daha dirençli.
*Çin Merkez Bankası, Ağustos ayından bu yana ilk kez kısa vadeli borçlanma maliyetini düşürdü.
Ne Olacak?
*Yurt içinde Perakende Satış verileri açıklanacak.
*Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanacak.
*ABD’de enflasyon verisi açıklanacak.
*İngiltere’de İşsizlik Oranı, Almanya’da TÜFE verisi takip edilecek.
*Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in, bu hafta bankalarla bir araya gelmesi bekleniyor.
*Türkiye, Finlandiya, İsveç Daimi Ortak Mekanizması'nın dördüncü toplantısı yarın Ankara'da yapılacak
*Fed faiz kararı yarın açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesinde temkinli seyir takip ediliyor. Yatırımcıların gözü bugün Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi Almanya'da açıklanacak enflasyon verilerinde. Buna göre Almanya'da enflasyonun aylık bazda %0,1 azalması beklenirken yıllık bazda da %7,2'den %6,1'e gerilemesi bekleniyor. Enflasyonda yeterli soğumaya ulaşılmadığı gerekçesiyle ECB'den 25 baz puanlık faiz artırımı bekleniyor. ABD'de de yarınki FOMC toplantısı öncesinde bugün açıklanacak enflasyon verileri odakta bulunuyor. ABD'de aylık enflasyonun artış hızının yavaşlayarak %0,2 olması beklenirken yıllık enflasyonun da %4,9'dan %4,1'e gerilemesi öngörülüyor. ABD enflasyon verisi yarın açıklanacak Fed faiz kararı üzerinde belirleyici olabilir. Anketlere bakıldığında Fed'in faizleri sabit bırakma ihtimali %70 seviyelerinde bulunuyor.
Destekler: 1.0749 - 1.0704 - 1.0648 Dirençler: 1.0798 - 1.0830 - 1.0869

USD/TRY

Dolar/TL’de sınırlı yükseliş öne çıkıyor. Dün yurt içinde işsizlik oranı açıklandı. Buna göre geçen ay %10,1 olan işsizlik oranı Nisan'da %10,2'ye yükseldi. Diğer yandan cari işlemler dengesi verisi de takip edildi. Cari işlemler dengesi 18. ayda da negatif tarafta kalmaya devam ederken -4,5 milyar dolar beklentisinin altında -5,4 milyar dolar olarak gerçekleşti ve rekor gerileme kaydetti. Bugün perakende satışlar açıklanacak. ABD'de ise gözler yarın açıklanacak Fed faiz kararı öncesinde enflasyon verisinde olacak. Enflasyonun artış hızının aylık bazda yavaşlayarak %0,2 olması beklenirken yıllık enflasyonun da %4,9'dan %4,1'e gerilemesi öngörülüyor. Beklentinin altında gelecek olası enflasyon verisi Fed'in faiz artırma döngüsünü sonlandıracağına dair beklentileri gündeme getirebilir.
Destekler: 23.50 - 23.32 - 23.18 Dirençler: 23.65 - 23.78 - 23.95

XAU/USD

Ons altın dar bantta fiyatlanıyor. Yarın gerçekleşecek FOMC toplantısı öncesinde bugün açıklanacak ABD enflasyon verileri önem arz ediyor. ABD’de geçen ay %0,4 olan aylık enflasyonun bu ay %0,2 olması ve yıllık enflasyonun ise %4,9’dan %4,1’e gerilemesi bekleniyor. Beklentinin altında gerçekleşebilecek enflasyon verisi yarın Fed’in faizleri sabit bırakma ihtimalini kuvvetlendirebilecekken küresel risk iştahını ve ons altın fiyatlamalarını destekleyebilir. Bu sabah anketler tarafına bakıldığında Fed’in faizleri sabit bırakma ihtimali %78 seviyelerinde bulunuyor. Diğer yandan yarınki faiz kararından sonra Fed Başkanı Powell’ın önümüzdeki sürece ilişkin açıklamaları yön belirleyici olabilir.
Destekler: 1956 - 1936 - 1918 Dirençler: 1969 - 1983 - 2000

BRENT

Brent petrolde geri çekilme izleniyor. Talep endişeleriyle haftaya temkinli başlayan petrol yatırımcıları yarın gerçekleşecek Fed toplantısını bekliyor. Yarın Fed’in faizleri sabit bırakması beklenirken bugün açıklanacak ABD enflasyon verisi Fed’e ilişkin beklentilerde belirleyici olabilir. ABD’de geçen ay %0,4 olan aylık enflasyonun bu ay %0,2 olması ve yıllık enflasyonun ise %4,9’dan %4,1’e gerilemesi bekleniyor. Diğer yandan faiz kararı sonrasında Fed Başkanı Powell’ın konuşmasında önümüzdeki aylara ilişkin ipucu aranacak. Faiz artırım sürecinin sona erdiğine dair olası mesajlar risk iştahını ve petrol fiyatlamalarını destekleyebilir. Bunun yanında bugün talep görünümü içi API haftalık ham petrol stokları ve arz görünümü için OPEC aylık raporu takip edilebilir.
Destekler: 71.66 - 70.68 - 69.50 Dirençler: 72.68 - 73.60 - 74.54

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın ilk işlem gününü yükselişle tamamladı. Dow Jones %0,6, S&P500 %0,9 ve Nasdaq %1,5 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadeliler pozitif fiyatlanıyor. Asya piyasaları da günü pozitif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video