Nisan 30, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  13.4.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Fed’in son toplantısına ait yayımladığı tutanaklarda, geçen ay bir dizi banka iflasının piyasaları alt üst etmesinin ardından yetkililerin bu yılki faiz artırımlarına ilişkin beklentilerini azalttığı bilgisi yer aldı.
*FOMC'nin 21 – 22 Mart toplantısı öncesi 4 bölgesel Fed'in Başkanı 25 baz puan faiz artırımı istemediği tutanaklarda belirtildi.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, Ukrayna için önemli, öngörülebilir ve zamanlı yardım sağlamaya yönelik çabaları sürdürme çağrısında bulundu. Yellen, iklim değişikliği, salgın hastalıklar, kırılganlıklar ve çatışmalar gibi küresel zorlukların kapsamı ile karmaşıklığının arttığını belirterek, söz konusu zorluklar karşısında Dünya Bankası için ek reformların yapılması gerektiğini söyledi.
*ABD, Kuzey Kore'nin uzun menzilli balistik füze denemesini şiddetle kınayarak, müzakere masasına oturması için diplomatik angajman çağrısı yaptı.
*Trump, eski avukatı Cohen'e 500 milyon dolarlık tazminat davası açtı.
*Arjantin'in faiz değişikliği yapmayacağı bildirildi.
*Softbank, Alibaba'daki hisselerinin neredeyse tamamını satacak.
*İflas sürecindeki kripto para borsası FTX 7,3 milyar dolar varlığını geri topladı. FTX kripto borsasını ikinci çeyrekte yeniden açmayı değerlendiriyor.
Ne Olacak?
*ABD’de ÜFE ve İşsizlik Maaşı Başvuruları verileri açıklanacak.
*İngiltere’de GSYH, Sanayi Üretim Endeksi ve İmalat PMI verileri açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi yukarı yönlü seyrediyor. Dün Euro Bölgesi'nde veri gündemi sakinken yatırımcıların gözü ABD enflasyon verisindeydi. Buna göre ülke enflasyonu Mart'ta aylık %0,1 ve yıllık %5,0 ile beklentilerin de altında artış gösterdi. Geçen ay enflasyon verisi aylık %0,4 ve yıllık %6,0 olarak gerçekleşmişti. Beklenti altında gelen enflasyon verisi sonrasında küresel risk iştahı desteklenirken Fed'in faiz artırımlarında sınırlı olacağı beklentisiyle dolar endeksi geri çekildi. Diğer yandan dün akşam yayımlanan Fed toplantı tutanaklarında yılsonunda kısmi resesyon beklentisinin yer alması risk iştahını baskıladı. Bugünse Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi ve ABD'de üretici enflasyonu verileri yakından takip edilecek.
Destekler: 1.0983 - 1.0928 - 1.0880 Dirençler: 1.1020 - 1.1050 - 1.1085

USD/TRY

Dolar/TL paritesinde yükseliş hareketi takip ediliyor. Dün yurt içinde perakende satışlar verisi takip edildi. Buna göre perakende satış hacmi Şubat'ta geçen yılın aynı ayına göre %21,5 artış gösterdi. Deprem felaketinin yaşandığı iller kısmi de olsa veriye dahil edildi. ABD tarafında ise enflasyon verisi yakından takip edildi. ABD enflasyonu Mart'ta aylık %0,4'ten %0,1'e ve yıllık %6,0'dan %5,0'e gerileyerek piyasa beklentisinin de altına çekildi. Beklenti enflasyonun aylık %0,2 ve yıllık %5,2 olması yönündeydi. Çekirdek enflasyon ise beklentilere paralel gerçekleşti. Veri sonrasında dolar endeksinde güç kaybı takip edildi. Dün yayımlanan FOMC tutanaklarında ise resesyon endişelerinin korunduğu yer aldı. Bugün ABD ÜFE verisi açıklanacak.
Destekler: 19.29 - 19.25 - 19.21 Dirençler: 19.34 - 19.38 - 19.42

XAU/USD

Ons altında yukarı yönlü fiyatlamalar izleniyor. Dün ABD'de enflasyon verisi açıklandı. Buna göre ABD enflasyonu Mart'ta aylık %0,4'ten %0,1'e ve yıllık %6,0'dan %5,0'e gerileyerek piyasa beklentisinin de altına çekildi. Beklenti enflasyonun aylık %0,2 ve yıllık %5,2 olması yönündeydi. Çekirdek enflasyon ise beklentilere paralel gerçekleşti. Veri sonrasında Fed'e ilişkin olumlu beklentiler gündeme gelirken küresel risk iştahının yükselmesiyle ons altın da desteklendi. Ayrıca dün yayımlanan Fed toplantı tutanaklarında yıl sonunda kısmi de olsa resesyonun gerçekleşeceği beklentisi risk iştahını baskıladı. Güncelde Fed'in 25 baz puanlık artışa gitme ihtimali %69 seviyesinde bulunuyor. Bugün ABD üretici enflasyonu verisi takip edilebilir.
Destekler: 2007 - 1995 - 1982 Dirençler: 2018 - 2035 - 2048

BRENT

Brent petrolde son günlerdeki yatay seyir sonrasında yükseliş izleniyor. Dün gözler ABD enflasyon verisindeydi. ABD enflasyonu Mart'ta aylık %0,4'ten %0,1'e ve yıllık %6,0'dan %5,0'e gerileyerek piyasa beklentisinin de altına çekildi. Beklenti enflasyonun aylık %0,2 ve yıllık %5,2 olması yönündeydi. Veri sonrasında Fed'e ilişkin beklentiler yumuşarken ekonomik aktivitenin ve petrol talebinin artacağı algısıyla petrol fiyatlarında yükseliş takip edildi. Talep tarafında ise dün açıklanan ABD haftalık ham petrol stokları azalış beklentisine kıyasla hafif artış göstererek talebin zayıfladığına işaret etti. Diğer yandan Nisan ayı EIA raporunda 82,95 dolar/ olan yıl sonu petrol tahmini 85,01 dolar/varile yükseltildi. Bugün ABD üretici enflasyonu verileri takip edilebilir.
Destekler: 86.33 - 85.48 - 84.31 Dirençler: 87.49 - 88.66 - 89.55

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü düşüşle tamamladı. Dow Jones %0,1, S&P500 %0,4 ve Nasdaq %0,9 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler yatay-pozitif seyrediyor. Asya piyasaları da günü yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video