Nisan 30, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  12.6.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Goldman Sachs: Tamamen ortodoks politika Türkiye'de faiz oranlarını %40'a çıkarabilir.
*BAE Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tavk el-Merri, ülkesi ile Türkiye arasındaki ilişkilerin kapsamlı stratejik ortaklığın yeni bir aşamasına tanık olduğunu belirtti.
*Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: (asgari ücret) Müzakereler başlayacak. Mutlaka yaşanan birtakım gelişmeler, ekonomik gelişmeler, enflasyon başta olmak üzere değerlendirilecek ve bir uzlaşmayla bir sonuç çıkacak.
*Çin'de bazı ticari bankalar, kar marjları üzerindeki baskıyı hafifletmek için koordineli bir hareketle daha büyük bankaların ardından bugünden itibaren yuan mevduatlarındaki faiz oranlarını düşürdü.
*Çin Merkez Bankası Başkanı, ekonominin ikinci çeyrek büyümesinin 'nispeten yüksek' olacağını söyledi.
*İsviçre Merkez Bankası başkanı enflasyon ile mücadeleyi hızlandırmaya hazır olduklarını söyledi.
*Goldman Sachs, yıl sonu Brent fiyatı tahminini 90 doların altına düşürdü.
Ne Olacak?
*Yurt içinde İşsizlik Oranı ve Cari İşlemler Dengesi açıklanacak.
*Hazine tarafından bugün tahvil ihalesi düzenlenecek.
*Asgari Ücret Tespit Komisyonu 13 Haziran'da toplanacak.
*Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in, bu hafta bankalarla bir araya gelmesi bekleniyor.
*Fed faiz kararı Çarşamba günü açıklanacak.
*ECB faiz kararı Perşembe günü açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi hafif geri çekiliyor. Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi’nde veri gündemi sakindi. 15 Haziran’da gerçekleştirilecek ECB toplantısında 25 baz puanlık faiz artırımı beklenirken ECB üyeleri de şahin tutumlarını korudu. ABD tarafında ise Fed’e ilişkin belirsizlikler korunuyor. İstihdam verilerinin güçlü seyrine rağmen PMI verilerinin zayıflaması Fed’in bu ay faizleri sabit bırakacağına dair beklentileri kuvvetlendiriyor. 14 Haziran’da gerçekleşecek FOMC toplantısı öncesinde açıklanacak enflasyon verisi Fed faiz kararında belirleyici olacak. Fed Başkanı Powell’ın faiz artırma döngüsünün sona erdiğine dair olası açıklamaları risk iştahını desteklerken dolar endeksinin gerilemesine neden olabilir.
Destekler: 1.0704 - 1.0648 - 1.0612 Dirençler: 1.0749 - 1.0798 - 1.0830

USD/TRY

Dolar/TL’de yatay-pozitif fiyatlamalar takip ediliyor. Haftanın son işlem gününde yurt içinde sanayi üretimi verisi açıklandı. Buna göre Mart’ta %5,8 artış gösteren sanayi üretimi Nisan’da %0,9 gerileyerek yıllık bazda %1,2 düşüş kaydetti. Piyasa beklentisi verinin aylık bazda %0,6 ve yıllık bazda %0,8 artış göstermesi yönündeydi. Bugün ise işsizlik oranı ve cari denge verileri açıklanacak. 22 Haziran’da yapılacak PPK toplantısın öncesinde yeni Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile TCMB Başkanı Erkan’ın açıklamaları yakından takip edilecek. ABD’de ise bu hafta gözler 14 Haziran’da açıklanacak Fed faiz kararında olacak. Fed’in bu ay faizleri sabit bırakması beklenirken önümüzdeki aylara dair verilecek mesajlar küresel risk iştahı ve fiyatlamalar için ton belirleyici olacak.
Destekler: 23.50 - 23.32 - 23.18 Dirençler: 23.65 - 23.78 - 23.95

XAU/USD

Ons altın sıkışık seyir izliyor. Yatırımcıların gözü bu hafta gerçekleşecek FOMC toplantısında. 14 Haziran’da yapılacak toplantıda faizlerin sabit bırakılması küresel risk iştahını ve ons altın fiyatlarını destekleyebilir. ABD’de istihdamdaki güçlü seyrin devam etmesi ve Kanada Merkez Bankası’nın 25 baz puan faiz artırması beklentilerin karışmasına neden olsa da ekonomik büyümenin yavaşlaması Fed’in faizleri sabit bırakacağı beklentisinin ağır basmasına neden oluyor. Faiz oranı kararı öncesinde açıklanacak enflasyon verisi de karar üzerinde belirleyici olabilir. Enflasyonda belirgin bir yavaşlama görülmesi durumunda Fed’in sıkılaşma döngüsünün sona erdiği mesajlarıyla risk iştahı ve ons altın desteklenebilir.
Destekler: 1956 - 1936 - 1918 Dirençler: 1969 - 1983 - 2000

BRENT

Brent petrolde geri çekilme takip ediliyor. Suudi Arabistan’ın Temmuz'dan itibaren arz kısıtlayacağına ilişkin haberler petrolde sınırlı etkiye sahip olsa da İran nükleer anlaşmasına dair endişeler petrol fiyatlarının geri çekilmesine neden oluyor. Diğer yandan Çin ekonomisinin durgunlaşması talep beklentilerini olumsuz etkilerken 14 Haziran’da gerçekleşecek Fed faiz kararı yatırımcıların temkinli olmasına yol açıyor. Fed’in 14 Haziran’da faiz oranında değişikliğe gitmesi beklenmezken önümüzdeki aylara dair verilecek mesajlar risk iştahı üzerinde belirleyici olacak. Faiz artırım döngüsünün sona erdiğine ilişkin yapılacak olası açıklamalar petrolü destekleyebilir. Diğer yandan Fed toplantısı öncesinde açıklanacak ABD enflasyon verisinin de karar üzerinde belirleyici olması beklenebilir.
Destekler: 73.60 - 72.68 - 71.66 Dirençler: 74.54 - 75.50 - 76.72

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın son işlem gününü yatay-pozitif tamamladı. Dow Jones ve S&P500 %0,1 değer kazanırken Nasdaq %0,2 yükseldi. Bu sabah ise ABD vadeliler pozitif fiyatlanıyor. Asya piyasaları da günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video