Nisan 27, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  12.5.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*ECB Başkan Yardımcısı Guindos, artan hizmet fiyatlarını en büyük endişesi olarak gösterdi ve fiyatların daha yüksek ücretler ile arttığını söyledi.
*ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) Yönetim Kurulu, Silikon Vadisi Bankası (SVB) ile Signature Bank'ın iflası sonrasında ABD'li büyük bankaların, iflaslar sonrası oluşan maliyeti karşılamasını öneren yasaya onay verdi.
*Biden, İran petrol ürünlerinin alımını azaltmak için, başka ülkelerde yeterli miktarda petrol ve petrol ürünü arzı olduğuna dair genelge yayımladı.
*Beyaz Saray yetkilileri, ABD Başkanı Biden'ın 4 Kongre lideriyle yapacağı ve bugün gerçekleştirilmesi planlanan borç limiti görüşmesinin gelecek haftaya ertelendiğini belirtti.
*Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, ABD'nin temerrüde düşmesi halinde bu durumun sadece ABD için değil, küresel ekonomi için de çok ciddi yansımaları olacağı uyarısında bulundu.
*BoE Başkanı Andrew Bailey, İngiltere'de faiz oranlarının şu anda tepe noktaya yakın olduğunu umduğunu ve faiz artışlarının enflasyon zayıfladığı sürece sona erebileceğini söyledi.
*Twitter CEO’su Musk, şirket için yeni bir CEO'yu işe aldığını duyurdu.
Ne Olacak?
*Yurt içinde Perakende Satışlar açıklanacak.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, önümüzdeki hafta Citigroup ve JP Morgan CEO'ları ile borç tavanını görüşecek.

EUR/USD

EURUSD paritesi geri çekiliyor. Dün Euro Bölgesi'nde makroekonomik takvim sakinken ECB yetkililerinin konuşmaları takip ediliyor. ECB'den De Cos, faiz artırımlarının son döngüsüne yaklaşıldığını ifade etti. ABD tarafında ise enflasyon verilerinin ardından dün üretici enflasyonu verileri açıklandı. Buna göre ÜFE aylık bazda %0,3 beklentisinin altında %0,2 artış gösterdi. Çekirdek ÜFE ve aylık bazda beklentilere paralel %0,2 artarken yıllık bazda %3,3 beklentisinin altında %3,2 olarak gerçekleşti. Enflasyonun soğumaya işaret etmesi Fed'in parasal gevşemeye geçebileceği algısını oluştururken ABD'de bankacılık krizinin tekrar gündeme gelmesi risk iştahını baskıladı.
Destekler: 1.0895 - 1.0849 - 1.0798 Dirençler: 1.0933 - 1.0965 - 1.1001

USD/TRY

Dolar/TL paritesinde yukarı yönlü seyir sürüyor. Yurt içinde dün cari denge takip edildi. Buna göre Şubat'ta 8,8 milyar dolar açık veren cari işlemler hesabı Mart'ta 4,5 milyar dolar açığa işaret etti. Öte yandan, bu hafta sonu gerçekleşecek seçimler öncesinde Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce adaylıktan çekildiğini açıkladı. ABD'de ise dün üretici enflasyonu verileri açıklandı. Buna göre ÜFE aylık bazda %0,3 beklentisinin altında %0,2 artış gösterdi. Enflasyonun soğumaya işaret etmesi Fed'in parasal gevşemeye geçebileceği algısını oluştururken ABD'de bankacılık krizinin tekrar gündeme gelmesi risk iştahını baskıladı. Bugün ise yurt içinde perakende satışlar açıklanacak.
Destekler: 19.55 - 19.52 - 19.49 Dirençler: 19.60 - 19.64 - 19.68

XAU/USD

Ons altında sınırlı geri çekilme takip ediliyor. Dün ABD’li bölgesel bankalardan PacWest’in mevduatlarında azalma yaşandığını bildirmesi bankacılık krizinin ve resesyon endişelerinin tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Diğer yandan dün açıklanan ABD üretici enflasyonu verisi aylık bazda %0,2 ve yıllık bazda %2,3 artış göstererek beklentilerin altında gerçekleşti. Piyasa beklentisi ÜFE’nin aylık %0,3 ve yıllık %2,4 olması yönündeydi. TÜFE verisinin ardından ÜFE verisinin de soğuma göstermesi Fed’e ilişkin beklentilerin yumuşamasına neden olurken artan küresel risk iştahıyla ons altının desteklenmesi beklenebilir. Bugün veri gündemi sakin.
Destekler: 1998 - 1980 - 1956 Dirençler: 2018 - 2039 - 2058

BRENT

Brent petrol yatay-negatif hareket ediyor. Dün ABD’de ÜFE verisi takip edildi. Buna göre ÜFE aylık bazda %0,2 artış gösterirken %0,3 beklentisinin altında kaldı. Yıllık bazda da ÜFE verisi %2,4 beklentisinin altında %2,3 oldu. TÜFE ardından ÜFE’nin de soğumaya işaret etmesi Fed’e ilişkin beklentilerin de yumuşamasına neden oldu. Diğer yandan ABD’li bölgesel bankalardan PacWest’in mevduatlarında azalış bildirmesi bankacılık krizini ve resesyon endişelerini tekrar gündeme getirirken, talebin azalacağı algısıyla petrol fiyatlarında baskılanmaya neden oldu. Dün yayımlanan aylık OPEC raporunda ise küresel petrol talebindeki artış öngörüsü değişmedi. Bugün makroekonomik takvim sakin.
Destekler: 73.56 - 72.68 - 71.73 Dirençler: 74.64 - 75.50 - 76.30

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü karışık tamamladı. Dow Jones %0,7 ve S&P500 %0,2 düşerken Nasdaq %0,2 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadeliler hafif pozitif seyrediyor. Asya piyasaları da günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video