GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
Ne Oldu? - TCMB Başkanı Erkan: Dezenflasyona ulaşma konusunda kararlıyız. Dezenflasyon patikası; sadece bir projeksiyon değil, başarı ölçümüzdür. Bunu başarmaya kararlıyız. - Erkan: Hızlanan sermaye girişlerinin de desteğiyle rezervleri ihtiyatlı bir şekilde artırmaya devam edeceğiz - Erkan: Programımız etkili bir şekilde çalışıyor ancak sürdürülebilir fiyat istikrarı sağlanana kadar işimiz bitmiş sayılmayacak. - Fitch: Büyük Türk bankalarının kredi notları faaliyet ortamı ve müdahale riskleri nedeniyle sınırlı. - ECB/Lagarde: Enflasyonun %2'ye düştüğü açık seçik şekilde belli olursa faiz indirimi yapılacak - Fed/Mester: Mart ayı faiz indirimi için muhtemelen çok erken - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: "Bu kış doğal gaza zam planlamıyoruz"
EURUSD
Piyasalar Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın bir TV kanalında açıklamalarını takip etti. Lagarde; bankanın faizleri indirmeye, enflasyonun euro kanadında yüzde 2 hedefine ilerlediğinden emin olduklarında başlayacaklarını açıkladı. Genel olarak bakıldığında piyasalar Nisan ayında ilk faiz indiriminin gelebileceğini bekliyor. Fakat yetkililer zamanlama konusunda piyasaların fazla iyimser olduğunu belirtiyor. Yeni günde euro kanadından gelecek önemli bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar 16:30’da ABD’de açıklanacak olan ÜFE verisini takip edecek. Dün ise yine ABD’den gelen enflasyon verisi izlenmiş ve gelen veri ile birlikte yıllık artışın yüzde 3.4; aylık artışın ise yüzde 0.3 olduğu görüldü. Enflasyonun beklentilerin bir miktar üzerinde olması ile FED’in yakın zamanda faiz indirimlerine başlayabileceğine yönelik beklentiler de bir miktar azaldı. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.1008 – 1.1071 – 1.1148 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0929 – 1.0883 – 1.0828 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
PETROL
Petrol piyasaları Kızıldeniz’de yaşanan gerilimleri yakından takip ediyor. Son gelen haber akışlarına göre ABD ve müttefikleri Yemen’de Husi isyancılarına karşı hava saldırısı başlattı. Bunun öncesinde ise Husiler Kızıldeniz’de hafta başında bugüne kadar ki en büyük saldırılarını ticari gemilere karşı başlatmıştı. Dün de İran, Umman açıklarında bir tankere el koyduğunu açıkladı. Bu gelişmeler de fiyatlar üzerinde volatilitenin artmasına neden oluyor. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 76.20 – 79.50 – 81.61 seviyeleri direnç noktaları olarak; 70.15 – 67.57 – 64.72 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Haftanın en önemli ekonomik verilerinden biri ABD kanadından gelen enflasyon verisiydi. Dün yapılan açıklamaya göre ABD’de enflasyon Aralık’ta aylık bazda yüzde 0.3; yıllık bazda ise yüzde 3.4 artış gerçekleştirdi. Beklentilerden hızlı artış gösteren enflasyon verisi ile birlikte küresel bazda volatilite de arttı. Gelen veri ile birlikte FED’in yakın zamanda faiz indirimlerine başlayabileceğine yönelik beklentiler de bir miktar azaldı. Öyle ki FED 2023 son toplantısında 2024 için 25’er baz puan olmak üzere 3 faiz indirimi öngörmüştü. Fakat bunun zamanlaması konusunda piyasalar ABD kanadından gelen ekonomik verilerden ipuçları arıyor. Yeni günde de 16:30’da ABD’den gelecek olan ÜFE verisi izlenecek. Haftaya 2044 seviyelerinde başlayan ons altın haftanın son işlem gününe 2018 seviyelerinde başladı. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 2045 – 2065 - 2085 seviyeleri direnç noktaları olarak; 2020 – 2000 - 1980 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this