GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
*San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, enflasyon da dahil olmak üzere son ekonomik veriler göz önüne alındığında Eylül ayında 50 baz puanlık faiz artırımının mantıklı olduğunu, ancak verilerin garanti etmesi halinde daha büyük bir faiz artırımına açık olduğunu söyledi. *ABD Adalet Bakanı Garland, FBI ajanlarının ABD eski Başkanı Donald Trump'ın malikanesine düzenlediği baskını kendisinin onayladığını söyledi. *Tayvan'daki hükümet, Pekin'in dün yayımladığı siyaset belgesindeki "tek ülke, iki sistem" esasına dayalı "barışçı yeniden birleşme" önerisini reddettiğini bildirdi. *Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova yönetiminin, Sırpların yaşadığı ülkenin kuzeyine saldırmayı planladığını söyledi. *Arjantin, politika faizi oranını 950 baz puan artırarak %69,5'e yükseltti. *Arjantin'de enflasyon %71,00 olarak açıklandı. *Meksika Merkez Bankası faiz oranını 75 baz puan artırarak %8,50'ye yükseltti.
EURUSD
Haftaya 1,0175 seviyesinden başlayan EUR/USD paritesi, hafta boyu gelen haber akışlarıyla birlikte değer kazanımlarını sürdürdü. Dün ise 1,0299 seviyesinden açılan EUR/USD paritesi 1,0324 seviyesinden günü tamamladı. Dün piyasalar ABD kanadından gelen ÜFE ve işsizlik maaşı verilerini takip etti. ABD ÜFE verisi yıllık bazda 9,8 olarak gerçekleşti ve beklenen yüzde 10,8 yönündeydi. İşsizlik maaşı başvuruları ise 262K gelerek beklenin altında performans göstermesiyle dikkat çekti. Çarşamba gelen ABD Tüfe verisi ve dün gelen ÜFE ve İşsizlik maşı başvuruları verilerinin beklenenden yumuşak gerçekleşmesi piyasalarda Fed’in faiz artış hızında yavaşlama beklentisini oluşturması ile EUR/USD paritesi durumdan pozitif ayrıştı ve 1,03 seviyelerine kadar tırmandı. Fakat olası bir şahin açıklamada EUR/USD paritesi üzerinde bir baskı yaşanabilir. Ek olarak Rusya ile gaz sıkıntılarının devam etmesi ile Avrupa’da enerji krizi rekor fiyatlarla derinleşiyor. Almanya referans enerji fiyatı megavat başına yüzde 4,5 artarak 446 Euro ile rekor seviyeye yükseldi. Fransız kontratları ise 600 Euro üzerine çıkmasıyla yüzde 4,4 artış ile yeni bir rekor seviyeye ulaşmış gözüküyor. Sonuç olarak bu enerji krizi EUR/USD paritesinde baskı unsurlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Yeni günde TSİ 12:00’da Euro bölgesinden gelecek olan sanayi üretimi; 17:00’da ise ABD Michigan tüketici beklentileri verileri takip edilecek. EURUSD paritesinde 1.0462 – 1.0602 – 1.0757 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0250 – 1.0115 – 1.0002 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Hafta içerisinde piyasalar yurtiçinden gelen ekonomik verileri takip etti. Hafta ortasında TÜİK işsizlik oranını açıklamış ve açıklamaya göre Haziran’da işsizlik oranı0.3 puan azaldı ve böylelikle yüzde 10.3 seviyesinde gerçekleşti. Diğer yandan dün TCMB’nin açıklamasına göre bankanın brüt rezervi geçtiğimiz hafta 7.4 milyar dolar arttı. Bu artış ise yaklaşık olarak 1 yılın haftalık bazda en hızlı artışı olarak kayıtlara geçti. Dikkat çeken bir diğer konu ise Türkiye CDS’i oldu. Türkiye’nin risk priminde aşağı yönlü hareketlenmeler yaşandı ve risk primi bir buçuk yılın en uzun düşüş serilerinden birini gerçekleştirdi. Bu düşüşte küresel bazda azalan enflasyon endişeleri ve artan risk iştahı etkili oldu diyebiliriz. Diğer yandan yeni günde de yurtiçinden gelen veriler izlendi. TÜİK’in açıklamasına göre Türkiye’de sanayi üretimi Haziran’da aylık yüzde 1.3 artış gösterdi. Veri beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bunlar dışında hafta içerisinde ABD’den gelen TÜFE, ÜFE ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verileri izlendi ve gelen veriler piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Haftanın son işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.00 – 18.15 – 18.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.75 – 17.60 – 17.38 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Haftaya 1773 dolar seviyesinde başlayan ons altın, hafta boyunca dalgalı bir seyir izledi. Hafta ortası 1807 seviyesine kadar yükseliş gösterse de daha sonra kademeli düşüş sergileyerek 1790 seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştirdi. 2 haftadır yükselişle haftayı bitiren değerli metal, haftaya başlangıç seviyesinin bir miktar üzerinden fiyatlanıyor ve haftanın son işlem gününde bu fiyatlamalardan tamamlanırsa 3 haftadır yükselişine devam etmiş olacak. Dün 1791 seviyesinden açılan değerli metal, gün boyu izlediği seyirde bir miktar değer kaybı ile 1789 seviyesinden günü tamamladı. Dün piyasalar ABD işsizlik maaşı başvuruları ve ABD ÜFE verisini takip etti. ABD ÜFE beklenilenin altında yıllık bazda 9,8 gerçekleşti ve İşsizlik Maaşı Başvuruları ise 262K seviyesinde gelerek beklenilenin altında bir performans sergiledi. ABD kanadından gelen verilerin beklenilenden daha yumuşak gelmesi, piyasalarda Fed’in faiz artış hızında yavaşlama göstermesi havası oluşturdu ve bu durum değerli metale pozitif yansıdı. İlerleyen günlerde Fed üyelerinden gelecek olan açıklamalar tahminlerin boyutunu netleştirecektir. Fed’in sıkı para politikasına devam etmesi ve faizlerde taviz vermemesi durumunda ons altın üzerindeki baskı unsurları oluşabilir. Yeni günde 1788 seviyesinden açılan ons altında piyasalar, TSİ 17:00’da ABD’den gelecek olan Michigan tüketici Beklentileri verisini izleyecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1800 – 1815 - 1825 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1785 – 1775 - 1765 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this