Mart 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 12.05.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 1.670 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 9 kişi olduğu açıklandı.
*ABD yönetiminin, Türkiye'ye F-16 parçaları ile bu uçaklarda kullanılacak bazı füze ve radar sistemlerinin satışı konusunda Kongreye ön bilgilendirme yaptığı bildirildi.
*EBRD Toplantısı sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Küresel jeopolitik gelişmelerin neden olabileceği ekonomik ve toplumsal sonuçların etkilerine dikkat çekmenin yanı sıra Türkiye’nin yeşil dönüşümde devreye aldığı çalışmaları aktararak yenilenebilir enerji yatırımlarına daha fazla yer verilmesi gerektiğinin altını çizdik.
*Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 42 milyon turist, 35 milyar dolar gelir hedefimizi alternatif pazarlardan sağlayacağız.
*Çin, DSÖ Genel Sekreteri Ghebreyesus’un Covid – 19'a karşı sıfır vaka stratejisinin sürdürülebilir olmadığına ilişkin sözlerine tepki gösterdi.
*Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı Kirillov, Ukrayna'nın, ABD tarafından biyolojik silah bileşenlerinin geliştirilmesi ve yeni ilaç örneklerinin test edilmesi için poligon haline getirildiğini söyledi.
*ABD Savunma Bakanı Austin: Şimdi, Rusya'nın işgali daha az tehlikeli olmayan farklı bir aşamaya girdi ancak birlik içinde birlikte çalışmaya devam edeceğiz ve Ukrayna'nın şimdi ve gelecekte kendini savunması için ihtiyaç duyduğu desteği hızlı bir şekilde sağlamaya devam edeceğiz.
*St Louis Fed Başkanı Bullard: Fed'in faiz artırmaya devam etmesi gerekli, ancak şu an için 75 baz puan artırım beklemiyorum.
*Atlanta Fed Başkanı Bostic: Enflasyon yüksek kaldıkça Fed faiz artırımlarına devam edecek.

EURUSD

Piyasalar Slovenya Merkez Bankası’nın düzenlediği bir etkinlikte konuşma yapan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ı takip etti. Bu konuşmasında Lagarde; ilk faiz artışının varlık alım programının bitişinden birkaç hafta sonra gerçekleşebileceğini belirtti. Böylelikle Temmuz ayında faiz artış adımı atılabileceğine yönelik beklentiler arttı. Genel beklentilere bakıldığında ise bankanın bu yıl sona ermeden faiz oranlarını sıfırın üzerine çıkarabileceği bekleniyor. Şuan merkez bankasının mevduat faiz oranı -%0.5 seviyesinde. Diğer yandan piyasalar ABD kanadından gelen enflasyon verisini takip etti. Gelen veriye göre ABD’de enflasyon Nisan ayında yıllık bazda yüzde 8.3 olurken; aylık bazda artış yüzde 0.3 oldu. Yeni günde ise Euro bölgesinden gelecek olan ve piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. 15:30’da ABD kanadında açıklanacak olan ÜFE ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ise küresel bazda dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olabilir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.06343 – 1.07524 – 1.08589 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.04618 – 1.03391 – 1.02220 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Genel olarak küresel bazda bakıldığında Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş, merkez bankalarının sıkılaşmaya yönelik adımları ve küresel bazda yüksek seyreden enflasyon verisi küresel risk iştahını azaltan etkenler arasında yerini alıyor. Bu gelişmeler ise gelişmekte olan para birimleri üzerinde baskılar oluşmasına neden oluyor. İçerisinde bulunduğumuz haftaya 14.94 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi ve bu hareketlenmeler ile birlikte hafta içerisinde 15.38 seviyeleri test edildi. Diğer yandan TCMB’nin açıklamasına göre 29 Nisan haftasında toplam rezervler 106.87 milyar dolar seviyesine gerileme gerçekleştirdi. Bu dönemin bir hafta öncesindeki dönemde ise rezervler 112.3 milyar dolar seviyelerindeydi. Yeni günde piyasalar TSİ 15:30’da ABD kanadından gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. ve ÜFE verilerini takip edecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 15.50 – 15.75 – 16.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 15.25 – 15.00 – 14.75 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Dün gözler ABD kanadında açıklanan enflasyon verisindeydi. Açıklamaya göre Nisan ayında yıllık enflasyon %8.3, aylık enflasyon ise %0.3 olarak gerçekleşti. Verinin açıklandığı saatte ons altın yaklaşık olarak %0,77 değer kaybı gerçekleştirdi. Dün 1937 seviyelerinden açılıp gün içinde yükselişine devam eden ons altın, verinin açıklandığı saatte 1950 seviyelerinden 1930’lu seviyelere kadar tekrar geriledi ve daha sonra yükselerek günü 1952 dolar seviyelerinde kapattı. Ons altın Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında uyguladığı sıkı para politikasıyla baskı görmeye devam ediyor.  Bu durum doların güçlenmesine ve ABD tahvil getirilerinin artmasına sebep veriyor. Bugün ise gözler açıklanacak olan ABD Üretici Fiyat Endeksinde olacak. Verinin piyasalarda volatilitenin artmasına neden olabileceği öngörülüyor. Bugün ekonomik takvimde yoğun bir gün yatırımcıları bekliyor. TSİ 15:30’da İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) açıklanacak ve piyasalar tarafından yakından takip edilecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1865 – 1890 – 1910 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1830 – 1815 – 1800 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video