Nisan 26, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  10.3.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Kayseri'de 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
*NATO: Türkiye, İsveç ve Finlandiya, Daimi Ortak Mekanizmanın uzun vadeli değeri üzerinde mutabık kalmış, bu formatta işbirliğini sürdürme ve Vilnius Zirvesi'nden önce tekrar bir araya gelmek üzere uzlaşmıştır.
*ABD Temsilciler Meclisinde Çin'in, ABD'de polis karakolları kurarak burada yaşayan Çinlilere gözdağı verdiği iddiası ele alındı.
*ABD Başkanı Biden, 2024 mali yılı için 6,9 trilyon dolarlık bütçe teklifinde bulundu. Biden, bütçe konusunda Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.
*ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, İran'ın nükleer programını durdurmaya yönelik öncelikli yöntemlerinin diplomasi olduğunu ancak Tahran isteksiz davrandığı takdirde son seçeneklerinin bu olmadığını söyledi.
*Japonya Merkez Bankası, Kuroda'nın görev süresi sona ermeden başkanlık yaptığı son toplantısında faiz oranı ve tahvil getiri kontrol politikasında değişikliğe gitmedi.
Ne Olacak?
*Yurt içinde Sanayi Üretim Endeksi, İşsizlik Oranı ve Perakende Satış verileri açıklanacak.
*İngiltere’de Sanayi Üretimi ve İmalat Üretimi, Almanya’da TÜFE, ABD’de ise Tarım Dışı İstihdam verileri ön planda olacak.
*ABD Başkanı Biden, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşecek.
*Rusya ile BM arasında tahıl anlaşması toplantısı 13 Mart’ta yapılacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi yatay fiyatlanıyor. Euro Bölgesi'nde dün veri takvimi sakindi. Yarın Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da enflasyon verisi takip edilecek. Verinin ardından ise ECB Başkanı Lagarde'ın konuşma yapması bekleniyor. ABD'de ise bugün gözler Tarım Dışı İstihdam verisinde olacak. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ADP Tarım Dışı İstihdam verisi istihdamdaki güçlü seyri teyit etmişti. Öte yandan dün takip edilen haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklentiyi aşarak istihdamda hafif gevşemeye işaret etti. İşgücü piyasasının sıkı kalması durumunda Fed'in faiz artırım ihtimali kuvvetlenirken küresel risk iştahı bakılınabilir. Riskli varlıklardan çıkışlar takip edilirken dolar endeksi güç kazanabilir.
Destekler: 1.0571 - 1.0480 - 1.0395 Dirençler: 1.0619 - 1.0691 - 1.0743

USD/TRY

Dolar/TL paritesinde sınırlı yükseliş devam ediyor. Yurt içinde bugün işsizlik oranı ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. Ocak'ta işsizlik oranı %10,3 olurken sanayi üretimi de %0,2 daralmıştı. Bu ay sanayi üretiminin %2,5 büyümesi bekleniyor. ABD'de ise bugün açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisi öncesinde temkinli fiyatlamalar takip ediliyor. Dün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları veri beklentinin üzerinde gerçekleşerek işgücü piyasasının hafif gevşediğine işaret etti. Bugün Tarım Dışı İstihdam verisinin güçlü gelmesi durumunda Fed'in agresif faiz artırma ihtimali artabilir ve küresel risk iştahı baskılanabilir. Geçen ay 517 bin artış gösteren tarım dışı istihdamın bu ay 205 bin artış göstermesi bekleniyor.
Destekler: 18.90 - 18.86 - 18.82 Dirençler: 18.95 - 19.00 - 19.05

XAU/USD

Ons altında alçalan kanalının içinde fiyatlamalar takip ediliyor. Dün açıklanan ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin üstünde gerçekleşerek işgücü piyasasının biraz da olsa gevşediğine işaret etti. Piyasada olumlu karşılanan veri sonrası dolar endeksi geri çekilirken riskli varlıklar ve ons altın değer kazandı. Asya piyasalarında ise Japonya’da faiz oranı kararı takip edildi. Buna göre BoJ, beklentilere paralel faizleri %-0,1 seviyesinde sabit bıraktı. Bugün ise gözler ABD Tarım Dışı İstihdam verisinde olacak. Geçen ay beklentilerin çok üzerinde açıklanan verinin bu ay 205 bin artış göstermesi bekleniyor. Verinin beklentiyi aşması durumunda Fed tonunu şahinleştirebilirken ons altın fiyatları baskılanabilir.
Destekler: 1820 - 1804 - 1791 Dirençler: 1833 - 1850 - 1865

BRENT

Brent petrol fiyatlamalarında geri çekilme devam ediyor. Dün Reuters’ın haberine göre ABD Senato üyelerinin OPEC’in petrol arzına kısıtlama getirmemeleri için bir yasa hazırlığında olması petrol fiyatlarının baskılanmasına neden oldu. Diğer yandan Fed Başkanı Powell’ın şahin açıklamalarıyla yatırımcılar Mart toplantısında 50 baz puanlık faiz artışını fiyatlamaya devam ediyor. Dün takip edilen ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşerek işgücü piyasasında gevşemeye işaret etti. Bugün gözler Tarım Dışı İstihdam verisinde olacak. İşgücü piyasasının gevşediğine dair işaretler Fed’in tonunu yumuşatabilir ve risk iştahı yükselirken petrol fiyatları desteklenebilir.
Destekler: 80.43 - 79.02 - 77.55 Dirençler: 81.74 - 83.59 - 84.50

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü negatif tamamladı. Dow Jones %1,7, S&P500 %1,9 ve Nasdaq %2,1 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler negatif seyri koruyor. Asya piyasaları da günü aşağıda tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video