Nisan 30, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  10.2.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Son verilere göre Pazartesi günü yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 17.674 kişi hayatını kaybetti.
*Depremden etkilenen 10 ilde OHAL ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı TBMM Genel Kurulu'nda onaylandı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: "10 vilayetimizde, hiç endişe olmasın, süratle vatandaşlarımız konutlarına sahip olacaklar, hiçbir vatandaşımız barınaksız, konutsuz kalmayacak."
*Dünya Bankası, depremlerin ardından Türkiye için 1 milyar 780 milyon dolarlık kaynak sağlanacağını duyurdu.
*Fed/Barkin: Enflasyon muhtemelen zirve noktasını geçti ancak hala yüksek, fiyat artışlarını daha da yavaşlatmada talebi aşağı çekmek zaman alacak.
*Fed/Barkin: 2023 için temel soru, enflasyonun gerçekten sakin kalıp kalmayacağı.
*Çin'de Ocak ayı TÜFE aylık %0,8 ve yıllık %2,1 artış gösterdi. Beklenti verinin aylık %0,7 ve yıllık %2,2 artış göstermesi yönündeydi.
*ABD yönetimi, İran petrolünün ve petrokimya ürünlerinin üretimi, satışı ve sevkiyatında önemli rol oynayan 9 şirketi yaptırım listesine ekledi.
Ne Olacak?
*Yurt içinde Sanayi Üretimi ve İşsizlik Oranı açıklanacak.
*İngiltere'de büyüme, ABD'de ise bütçe dengesi ve Michigan Tüketici Hassasiyeti açıklanacak.
*Avrupa Liderler Zirvesi'nin ikinci oturumu bugün gerçekleştirilecek.

EUR/USD

EURUSD paritesinde yatay seyir izleniyor. Dün Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın enflasyon verisi odaktaydı. Buna göre Almanya’da yıllık enflasyon %8,7 ile beklentilerin hafif altında gerçekleşirken, aylık enflasyon %1 artarak %0,8 beklentisinin üzerinde kaldı. Enflasyonun hala yüksek seyrettiğini gösteren veri sonrasında ECB’nin faiz artırımlarında daha agresif olacağı beklentisi oluştu. ABD tarafında ise güçlü tarım dışı istihdam verisinin sonrasında Fed üyelerinin şahin ifadeleri takip edilmişti. Dün ABD’de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin beklentinin üzerinde gelmesi işgücü piyasasının gevşediği algısıyla risk iştahı toparlandı.
Destekler: 1.0691 - 1.0578 - 1.0480 Dirençler: 1.0773 - 1.0851 - 1.0902

USD/TRY

Dolar/TL paritesi yatay seyrediyor. Yurt içinde depreme ilişkin haberlerin yakından takibi sürüyor. Son verilere göre depremde 17 binden fazla kişi hayatını kaybederken 70 binden fazla yaralı bulunuyor. Dün, depremden etkilenen on ilde 3 ay süreli OHAL kararı mecliste onaylandı. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıkılan binaların yeniden inşasının bir yıl içerisinde tamamlanacağını ifade etti. ABD tarafında ise geçtiğimiz hafta beklentilerin çok üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam verisiyle risk iştahı baskılanmıştı. Dün takip edilen haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi ise beklentilerin üzerinde gerçekleşerek işgücü piyasasının gevşediğine işaret etti.

Destekler: 18.82 – 18.77 – 18.74 Dirençler: 18.86 – 18.90 – 18.95

XAU/USD

Ons altında temkinli seyir takip ediliyor. ABD’de geçen hafta beklentilerin çok üzerinde geşen tarım dışı istihdam verisinin ardından Fed yetkililerinin şahin ifadeleri riskli varlıkları baskılıyor. Dün takip edilen ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi beklentilerin üzerinde artış göstererek işgücü piyasasının hafif gevşediğine işaret etti. Hafta boyunca Fed üyelerinin konuşmaları risk iştahı ve ons altın üzerinde belirleyici olabilir. Öte yandan bu sabah takip edilen yıllık Çin enflasyon verisi geçen ayki %1,8'den %2,1'e yükselerek ons altını baskıladı. Merkez Bankalarının altın alımlarını artırdığı bu süreçte ons altında 50 periyotluk hareketli ortalama seviyesi direnç olarak izlenebilir.
Destekler: 1850 - 1820 - 1780 Dirençler: 1880 - 1901 - 1936

BRENT

Brent petrol hafif geri çekiliyor. Geçtiğimiz günlerde Fitch’in Çin ekonomisinin büyüme tahminini yukarı revize ederek %5 olarak belirlemesiyle petrol fiyatları desteklendi. En büyük petrol ithalatçısı olan Çin’de bugün enflasyon verisi takip edildi. Buna göre ülkede aylık enflasyon %0,8 ile beklentileri aşarken yıllık enflasyon geçen ayki %1,8'den %2,1'e yükseldi ve petrol fiyatlamalarını baskıladı. ABD tarafında ise Fed’in şahin açıklamaları küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Hafta boyunca Fed yetkililerinin konuşmaları takip edilebilir. Teknik olarak 50 periyotluk hareketli ortalama seviyesi petrolde destek seviyesi olarak değerlendirilebilir.
Destekler: 83.59 - 82.28 - 80.59 Dirençler: 85.57 - 87.38 - 88.94

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü negatif tamamladı. Dow Jones %0,7, S&P500 %0,9 ve Nasdaq %1 değer kaybetti. Bu sabah ABD vadeliler yatay-negatif görünümde. Asya piyasaları ise günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video