Nisan 30, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  1.3.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden kişi sayısı 45.089’a yükseldi.
*Bloomberg’de yer alan habere göre TCMB, Hazine karşı taraflı TL KKM vadesi geldiğinde dövize dönüp, ertesi gün TCMB karşı taraflı dövize dayalı KKM’ye dönüştüren bankaları sözlü olarak uyardı.
*Moody's, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme beklentisini %2'den %2,3'e, 2024 yılı büyüme beklentisini %3'den %4'e revize etti.
*Üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi: İran 12 günde nükleer bombaya malzeme üretebilir.
*Pentagon Savunma Politikalarından Sorumlu Müsteşarı Kahl, Rusya'nın Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması'nı askıya almasına ilişkin, Moskova'nın sınırsız bir nükleer silah yarışına girecek durumda olmadığını ve bu adımının ABD yönetimi üzerinde etkisi olmayacağını söyledi.
*Putin, Rusya ile ABD arasındaki Yeni START antlaşmasını askıya alan yasayı imzaladı.
*Goldman Sachs CEO'su: Ekonomide yumuşak iniş olasılığı gelişti, ancak enflasyon güveni engelliyor
Ne Olacak?
*Yurt içinde İmalat PMI verisi açıklanacak.
*ABD ve Euro Bölgesi’nde PMI verileri takip edilecek.
*Moskova Borsası, bugün Türk lirası cinsinden vadeli işlemlere başlayacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi dar bantta seyrediyor. Euro Bölgesi’nde makroekonomik veriler takip edilirken ECB’nin Mart toplantısında 50 baz puanlık faiz artıracağına kesin gözle bakılıyor. ABD’de ise Fed belirsizliği korunuyor. Enflasyon verilerinin beklenti üzerinde gelmesi sonucunda şahinleşen Fed’in Mart toplantısında 50 baz puanlık artırıma gitme ihtimali %23 seviyelerinde bulunuyor. Piyasadaki genel görüş ise Fed’in önümüzdeki üç toplantıda toplamda 75 baz puan artırım yapacağı yönünde. Bugün Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak PMI verileri yakından takip edilecek. PMI verilerinin Şubat ayında da değişmeyerek eşik değer olan 50 seviyesinin altında gerçekleşmesi bekleniyor.
Destekler: 1.0541 - 1.0480 - 1.0393 Dirençler: 1.0636 - 1.0691 - 1.0751

USD/TRY

Dolar/TL paritesi yatay seyrini koruyor. Dün yurt içinde büyüme verisi takip edildi. Buna göre Türk ekonomisi dördüncü çeyrekte %0,7 beklentilerinin üzerinde %0,9 büyüdü. Yıllık bazda ise büyüme oranı %2,8 beklentisini aşarak %3,5 büyüdü, böylece 2022 yılının tamamında büyüme oranı %5,6 genişleme kaydetti. ABD'de ise Fed'in faiz artırımına yönelik belirsizlik devam ediyor. Yatırımcılar Fed'in önümüzdeki üç toplantıda toplamda 75 baz puanlık faiz artırımını fiyatlıyor. Fed'in Mart toplantısında 50 baz puanlık faiz artış ihtimali artarken dolar endeksi de değer kazanıyor. Bugün yurt içinde ve ABD'de takip edilecek PMI verileri ekonomik aktiviteye ilişkin ipucu sunabilir.
Destekler: 18.86 - 18.82 - 18.77 Dirençler: 18.90 - 18.95 - 19.00

XAU/USD

Ons altında toparlanma takip ediliyor. Bu sabah Çin’de açıklanan PMI verilerinin güçlü gelmesiyle ons altın değer kazanıyor. Buna göre Çin’de PMI verileri beklentileri de aşarak eşik seviye olan 50’nin üzerinde gerçekleşti ve ekonomik aktivitede toparlanmaya işaret etti. Diğer yandan Çin Merkez Bankası’nın son aylarda altın alım eğilimi de ons altını destekliyor. Bugün gün içinde Euro Bölgesi ve ABD’de PMI verileri takip edilecek. Verilerin geçen aya göre değişmeyerek sabit kalması beklenirken, beklentiler 50 seviyesinin de altında bulunuyor. Ekonomik aktiviteye ilişkin seyrin Fed’in faiz artırım sürecinde de belirleyici olması beklenebilir. Teknik olarak 50 periyotluk hareketli ortalama seviyesi destek olarak değerlendirilebilir.
Destekler: 1820 - 1797 - 1773 Dirençler: 1833 - 1850 - 1869

BRENT

Brent petrolde hafif yukarı seyir takip ediliyor. Bugün gözler PMI verilerinde olacak. Sabah Çin’de takip edilen PMI verilerinin beklentileri de aşarak büyüme seviyesi olan 50’nin üzerinde gerçekleşmesiyle petrol değer kazandı. Dünyanın en büyük ithalatçısı olan Çin’de yeniden açılmayla birlikte ekonomik aktivitenin canlanması ve petrol talebinin artması fiyatlamaları destekleyebilir. ABD tarafında ise API haftalık ham petrol stokları verisi bu hafta da beklentilerin üstünde artış gösterdi. Petrol stoklarının 0,4 milyon varil artması beklenirken 6,2 milyon varil artış göstererek talebin zayıf seyrettiğini teyit etti. Bugün ABD’de açıklanacak PMI verilerinin geçen aya göre değişmeyerek 50 seviyesinin altında gerçekleşmesi bekleniyor.
Destekler: 83.59 - 82.60 - 81.74 Dirençler: 84.90 - 85.77 - 86.98

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü aşağıda tamamladı. Dow Jones %0,7, S&P500 %0,3 ve Nasdaq %0,1 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler yatay seyrediyor. Asya piyasaları da günü yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video